"אני לוזר?" (צילום: לע"מ מארק ניימן)
ימשיך לכהן גם בגיל 91? פרס | צילום: לע"מ מארק ניימן

האם הנשיא שמעון פרס יתחיל קדנציה נוספת בגיל 91? על פי החוק הקיים פרס אמור לסיים את תפקידו בחודש יולי הקרוב, אך בשבועות האחרונים יש מגעים ראשוניים במערכת הפוליטית בנוגע לאפשרות שיוגש חוק שיאפשר לפרס לכהן קדנציה נוספת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שני פוליטיקאים בכירים מאוד ממפלגות שונות אומרים כי בית הנשיא גישש אצלם לגבי האפשרות שחוק כזה יקודם בכנסת. בבית הנשיא טוענים שההיפך הוא הנכון - המפלגות פנו אליהן על מנת לבחון את הנושא.

על כסאו של פרס מתמודדים כרגע שנים: בנימין בן אליעזר (העבודה) ורובי ריבלין (הליכוד). אבל בפועל, נוצר מצב שבו יו"ר הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו לא תומך רשמית במועמד הליכוד, וגם בעבודה לא תומכים בפומבי בשלב זה במועמד שלהם. ליש עתיד אין פייבוריט מובהק, ופרס נחשב לנשיא פופולרי. 

בבית הנשיא מכחישים את הידיעה וטוענים כי "פרס מסיים את כהונתו ביולי הקרוב, ולכל פרסום אחר אין קשר למציאות".

החוק: כהונה אחת, שבע שנים

הנשיא פרס צפוי לסיים את תפקידו ביולי 2014, לאחר שבע שנות כהונה. הבחירות ליורשו צפויות להיערך בין 30 ל-90 יום לפני תום כהונתו. הבחירות לנשיאות נערכות באופן חשאי, כפי שזוכר בוודאי הנשיא פרס, שהפסיד בעבר בהתמודדות חשאית, מול משה קצב. בעבר יכלו נשיאים להתמודד לקדנציה נוספת, אך בשנת 1998 תיקנה את הכנסת את חוק כהונת הנשיא. "נשיא המדינה נבחר על ידי הכנסת לשבע שנים; נשיא המדינה יכהן תקופת כהונה אחת בלבד", נכתב בחוק יסוד: נשיא המדינה.

בשנת 2000 התמודד פרס, שכיהן אז כח"כ מטעם מפלגת "ישראל אחת-העבודה" על תפקיד הנשיאות, לאחר שהנשיא השביעי עזר ויצמן התפטר מתפקידו. פרס נחשב למועמד המוביל, אך הפסיד לח"כ משה קצב (הליכוד) בסיבוב השני בתוצאה 63-57.

בחודש יוני 2007, התמודד פרס בשנית על התפקיד, הפעם כח"כ משורות מפלגת "קדימה". פרס התמודד מול ח"כ קולט אביטל (העבודה) וח"כ ראובן ריבלין (הליכוד). לאחר שזכה פרס ל-58 קולות, פרשו אביטל וריבלין מהמרוץ. בסיבוב השני התמודד פרס לבדו, וזכה ל-86 קולות בעדו ו-23 קולות נגדו, והושבע לתפקידו ב-15 ביולי 2007.