מליאת הכנסת אישרה בצהריים, כצפוי, בקריאה שנייה ושלישית את "חוק מופז". 60 חברי כנסת הצביעו בעד החוק המאפשר לשבעה חברים להתפצל מסיעה קיימת, ואילו 43 התנגדו. עם תום ההצבעה החלו הנבחרים להצביע על סעיפי הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. בסופו של דבר גם הצעת החוק הזו עברה ברוב של 61 ו-44 מתנגדים.

סמוך לשעה 12:00 החליטה האופוזיציה להפסיק את הדיון הארוך על ההסתייגויות בחוק מופז, וההצבעה עליו נקבעה לצהריים. "חוק פילוג הליכוד עבר, ועמו המסר כי נתניהו ראש ממשלה חלש, שנדרש לאיים על שריו, לקנות את אמון שותפיו בכספי ציבור - כל זאת על מנת לשמור על הישרדותו הפוליטית", הגיבו בקדימה בזעם על האישור.

ח"כ שאול מופז (קדימה) התייחס במליאת הכנסת לחוק הקרקעות ותקף את ראש הממשלה. "הרפורמה נועדה לסייע לזוגות צעירים, לחיילים משוחררים לאנשי פריפריה ולכולנו - כך טוען ראש הממשלה, אז למה כל האנשים לא עומדים על המרפסות הפתוחות ומריעים לה", אמר מופז.

"אולי זה בגלל שהרפורמה כל כך מתוחכמת שאף אחד חוץ מראש הממשלה לא מבין אותה. אז מי באמת ייהנה מהרפורמה שמציע ראש הממשלה, את מי היא משרתת? אני וחבריי בקדימה נצביע נגד החוק...".

מופז הוסיף: "במקום להודות שטעית אתה הופך את קרקעות המדינה לעניין של אגו. מה שעצוב הוא שבשביל להוכיח שאתה מסוגל תעשה הכל - אני מצליח להעביר חוקים שהם בכייה לדורות, משמע אני קיים. זה בסדר להודות בטעות".

חוק מופז עבר בקריאה ראשונה

בשבוע שעבר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק 'חוק מופז' ברוב של 62 חברי כנסת מול 47 מתנגדים. למרות התנגדות של חלק מחברי מפלגתו, ראש הממשלה נתניהו, שהיה נחוש להעביר את הצעת החוק נראה מרוצה מההחלטה.

למופז, כך נראה, הצעת החוק "עשתה תיאבון", והוא הודיע עוד באותו הערב כי בכוונתו להתמודד מול ציפי לבני על ראשות מפלגת "קדימה", ומול בנימין נתניהו על תפקיד ראש הממשלה. "אני מתכוון להתמודד ולנצח", אמר מופז לחדשות 2. עוד קודם לכן, על דוכן הנואמים במליאה, הטיח מופז האשמות קשות בראש הממשלה. "החלטת לכופף את הדמוקרטיה", אמר מופז. "בקרב על הדמוקרטיה בחרת להתנהג באופן שאינו הולם לא מפקד ולא חייל - ואני מקווה שהציבור ישפוט אותך על התנהגותך", הוא הוסיף.

קרקע לכל דורש?

בנימין נתניהו מחויך בכנסת (צילום: חדשות 2)
רה"מ נתניהו. איים | צילום: חדשות 2

לפני כשבועיים חוותה הקואליציה החדשה מבחן ראשון של אחדות, ולמעשה נכשלה בו. ראש הממשלה מצא עצמו מובך עד מאוד, נוכח העובדה שהרפורמה שקידם בנושא הקרקעות עמדה להתפורר לו לנגד העיניים. אנשיו של נתניהו התרוצצו במסדרונות הכנסת בניסיון לשכנע דווקא חברי כנסת מהקואליציה לתמוך ברפורמה באישורה בכנסת, ניסיונות שלוו באיומים: מי שלא יתמוך - יפוטר.

ואולם, גם האיומים, כך נראה, לא עזרו באותה העת. נתניהו החליט במפתיע למשוך את הצעת החוק להפרטת הקרקעות, לאחר שהבין שלא יצליח להעביר אותו באותה ההצבעה. הסיבה: כמה מחברי "הבית היהודי" וחברי כנסת מסיעת העבודה התעקשו להצביע נגד הרפורמה, ואפילו חבריו של נתניהו בליכוד - ובראשם המשנה לראש הממשלה השר בוגי יעלון, נטשו את האולם כדי להימנע מההצבעה.

באופוזיציה, מטבע הדברים, חגגו את הניצחון. ח"כ שלי יחימוביץ', ממובילות המאבק נגד הרפורמה, אמרה כי "ניצחון גדול נרשם לטובת הערכים והצדק", ובמרצ קראו לשוב ולהצביע נגד הרפורמה גם בפעם הבאה.