אחרי מרתון ארוך של דיונים, מליאת הכנסת מצביעה בשעה זו על תקציב המדינה לשנים 2013-2014 בקריאה שנייה ושלישית. על אף השעה המאוחרת, רובם המכריע של חברי הכנסת נוכחים באולם המליאה בכדי לקחת חלק בהצבעה הגורלית. את ההצבעה על תקציב המדינה אנו מעבירים בשידור ישיר בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הצעת החוק, התקציב בשנת 2013 יעמוד על 395,033 מיליארד שקלים ובשנת 2014 יסתכם ב-405,265 מיליארד שקלים, כך אישרה כבר בשבוע שעבר ועדת הכספים של הכנסת.

לפיד: "אין דבר כזה תקציב שכולו לתת ולתת"

הדיון הסוער החל היום כבר בשעות הבוקר, כשבשיאו עלו בזה אחר זה, יושבת ראש האופוזיציה שלי יחימוביץ' ושר האוצר יאיר לפיד. לאורך דקות ארוכות תקפה יחימוביץ' את לפיד וכינתה אותו "הפרזנטור" של נתניהו. לפיד עלה לדוכן מיד אחריה וייחד את תחילת דבריו לתשובה תוקפנית. "אין דבר כזה תקציב שכולו לתת ולתת", אמר לפיד. "לתת לילדים ולתת לזקנים, להוריד את מע"מ, לבטל את המס, מטוס לכל משפחה, כל תלמיד יקבל בית ספר משלו... ועכשיו, כשסיימנו לדון בעולם הפנטזיות, אני מציע לחזור לעולם האמיתי עם בעיות ואנשים אמיתיים".

בהמשך פנה שר האוצר לחברי הכנסת והסביר שוב את הגזירות. "התקציב עוסק בשאלה המשימה הראשונה שאף איש או אישה לא רצו לעסוק בה - לסגור בור תקציבי של 35 מיליארד תקציבי", אמר. "זהו גירעון מתגלגל, שמרחש בעולם ואם אתה לא מטפל בו עכשיו הוא יטפס ל-66 מיליארד. זה דבר אמיתי שקורה בחיים האמיתיים, אלה שהאופוזיציה החליטה להתעלם מהם".

"היינו צריכים להחליט מה עושים - לגלות מנהיגות שלא בורחת מאחריות", המשיך לפיד. "להתעסק בעולם האמיתי ולא בעולם הפנטזיות. אני שמח שהאופוזיציה גילתה את מעמד הביניים. במשך שנים הוא היה הכספומט האוטומטי, הפעם היה המקור התקציבי האחרון שאליו ניגשנו, האחרונים שאליהם פנינו".

לפיד הוסיף: "לקחנו מתקציב הביטחון ששנים לא נגענו בזה, אחרי זה לקחנו מהמקומות האחרים. בעולם האמיתי שבו אנחנו חיים, האנשים האמיתיים, מי שעובד יקבל סבסוד מעונות יום, מערכת הכשרה לעוד ציבורים לשוק העבודה. אנחנו נכשיר מעבר מתרבות קצבאות לתרבות עבודה, זהו הבסיס לכל כלכלה.

יחימוביץ' נגד לפיד: "הפכת לפרזנטור"

מוקדם יותר תקפה יושבת ראש האופויזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' בחריפות את מדיניותו של שר האוצר לפיד. "כששמעתי את שר האוצר מדבר על התקציב, הייתה לי תחושת ד'זה וו חדשה", אמרה. "נזכרתי בשר אוצר אחר, שר אוצר שחשב שאם ניתן הרבה לעשירים מאוד, מתישהו יהיה פה יותר טוב. שבאיזשהו שלב מסתורי, הצמיחה תחלחל לכל האזרחים והכל יהיה כאן טוב יותר. אני מניחה שלפיד יודע למי אני מתכוונת. הוא הפגין נגדו, אבל היום הוא יושב לידו בשולחן הממשלה - ראש הממשלה בנימין נתניהו".

יחימוביץ' המשיכה בדבריה החריפים: "לאחר שמונית לפרזנטור למדיניות ראש הממשלה, שכחת מההבטחות, שנשבעת אמונים למעמד הביניים ודיברת על פוליטיקה חדשה, כאילו למדת את תורתו של נתניהו ובלעת אותה בביס אחד והוא פשוט מדבר מהפה שלך".

במשך כל היום דנים ומצביעים חברי הכנסת על חוק התקציב לשנים 2013-2014 בקריאה שנייה ושלישית, ובכך מסיימים למעשה את הפרק הארוך והמתוקשר הזה שבסופו כולנו נרגיש את הגזירות החדשות שהוא טומן בחובו וצפויות להיכנס לתוקפן כבר בתחילת אוגוסט - ביום חמישי הקרוב. הדיונים בהצעות החוק התחדשו הבוקר, בנאום יושב ראש ועדת הכספים ויושבי ראש הוועדות שטיפלו בחלקים מהחוק.

ההצבעה היום התאפשרה למעשה לאחר שהצעת חוק התקציב אושרה על ידי חברי ועדת הכספים של הכנסת בשבוע שעבר. התקציב בשנת 2013 יעמוד על 395,033 מיליארד שקלים ובשנת 2014 יסתכם ב-405,265 מיליארד שקלים. 

ההחלטה בוועדה עברה ברוב של שמונה חברי כנסת, מול ארבעה מתנגדים. יעד הגירעון לשנת התקציב נקבע ל-4.65% ל- 2013 ו-3% ל-2014. כמו כן, אושר קיצוץ של חצי מיליארד שקלים מהתוספת שקיבל משרד החינוך לשנת הכספים 2014. מדובר בקיצוץ דומה לזה שנעשה בתוספת לתקציב למשרד התחבורה ובסך הכל היקף הקיצוץ עומד על 1 מיליארד שקלים.

במתווה התקציב: קיצוץ של 3 מיליארד בביטחון

בחודש מאי אישרה הממשלה את מתווה התקציב לשנים 2013-2014. התכנית התקציבית שאושרה כללה קיצוץ בקצבאות ילדים ושלילתם ממרוויחי משכורות שמעל 800,000 שקל שנה, יישום המלצות ועדת קדמי להפחתת מחירי המזון, מלחמה בהון השחור ויקצוץ בשכר השרים וחברי הכנסת.

בנוסף הוחלט שלא לבטל את הפטור ממע"מ על שירותי תיירות וכנגד להעלות את מס החברות ב-0.5% נוספים. עוד הוחלט להשית הפחתה רוחבית בגובה 2% בתקציב 2013 ו-3% בתקציב 2014, בסך כולל של מיליארד שקלים תוך החרגת תקציבי הביטחון והרווחה מהקיצוץ הנוסף.

המתווה התקציבי הכיל בין היתר קיצוץ בגובה 3 מיליארד שקלים בתקציב הביטחון, מוקש מרכזי שעמד בדרכו לאישור. קיצוץ זה גרר לאחרונה החלטות בצה"ל על ביטול אימונים ותעסוקות מבצעיות, כמו גם קיצוצים בהעסקת יועצים חיצוניים ובשליחויות לחו"ל.