ממשלת נתניהו החדשה תצא היום לדרך בטקס חגיגי בכנסת - דבר אחד ודאי ניתן כבר לומר עליה: היא תהיה הממשלה הגדולה ביותר בתולדות ישראל - 30 שרים, שישה מהם בלי תיק, שבעה ח"כים נוספים יכהנו כסגנים - ומדובר במספר לא סופי.

קשה שלא להיזכר ביום שכזה, דווקא בנאומו של מי שהולך מחר להתמנות לתפקיד ראש הממשלה בנימין נתניהו. זה עמד רק לפני שלוש שנים על בימת הכנסת והצהיר על ממשלת אולמרט: "מעולם לא הייתה ממשלה גדולה כל כך על קואליציה קטנה כל כך. בכל העולם הממשלות הולכות וקטנות - ובישראל הממשלה גדלה".

אז מה בעצם עושה שר בלי תיק? מתי נולדה ההמצאה הזאת וכמה זה עולה למשלם המיסים? ממשלת נתניהו כל כך גדולה, שיש צורך להמציא תיקים לחלק מהבכירים. מרביתם לא באמת יעשו משהו, אלא יעסקו בחיפוש אחר עניין להתעסק בו. "העבודה הקשה היא למצוא מה לעשות", אומר איתן כבל, שכיהן כשר בלי תיק בעבר.

השר הראשון בלי תיק - כבר בשנת 1951

וכדי למצוא מה לעשות, צריך לשכה, נהג וגם יועצים. לפעמים ממציאים גם להם תפקיד. עם המציאות הזאת יצטרכו להתמודד מיכאל איתן, אישי ברוורמן, דן מרידור, בני בגין, משולם נהרי ויוסי פלד - בממשלה החדשה של נתניהו. חלקם ידאגו לקשר עם האזרח, חלקם לרשות השידור - העיקר לגרום לכמה שפחות מהם להיות ממורמרים.

אבל התופעה הזו כלל לא חדשה. כבר ב-1951 מונה השר הראשון בלי תיק בממשלת ישראל, ומנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, יוסי קורצ'יק, אומר היום כי גם בשנים האחרונות פנו אליו כמה שרים בלי תיק בבקשה למצוא להם עיסוק.

אז כמה זה עולה לנו, משלמי המיסים? שר בלי תיק עולה למדינה בין שניים לחמישה מיליון שקלים. וכל זאת - בתקופת מיתון קשה. אז... מי אמר שהממשלה לא מייצרת מקומות עבודה חדשים?