הנשיא שמעון פרס בהגשת מדד דו"ח הדמוקרטיה (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
העם עם הנשיא. פרס מקבל את הנתונים, היום | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

עד כמה אנחנו מאמינים בגופים שנועדו לשמור על הדמוקרטיה? מדד הדמוקרטיה לשנת 2009 של המכון לדמוקרטיה חושף את הנתונים, מהם עולה כי האמון במוסד הנשיאות עלה פי שלושה מאז תחילת כהונת הנשיא שמעון פרס - מ-22% ב-2007 ל-60% בשנת 2009.

מהנתונים עולה עוד כי האמון בצה"ל עלה ל-79%, האמון במשטרה ירד ל-40% והאמון בבית המשפט העליון התחזק ל-57% (לעומת 49% אשתקד).

61% מכלל הציבור הישראלי, מסתבר, אינם מרוצים מהאופן שבו הדמוקרטיה הישראלית מתפקדת. 28% מהציבור סבורים שבישראל יש יותר מדי דמוקרטיה, 35% סבורים שישראל דמוקרטית במידה המתאימה ו-37% סבורים שהדמוקרטיה בישראל אינה מספקת.

מהמדד עולה כי לציבור הישראלי אין סובלנות כלפי המיעוט הערבי. 54% מכלל הציבור (יהודים וערבים) מסכימים כי "רק אזרחים הנאמנים למדינה זכאים ליהנות מזכויות האזרח". 38% מכלל הציבור היהודי סבורים שלאזרחים היהודים צריכות להיות יותר זכויות משיש לאזרחים הלא יהודים. 41% מהיהודים הוותיקים גורסים כי "ערביי ישראל מקופחים לעומת האזרחים היהודים", לעומת 28% מהעולים.

סקר הדמוקרטיה נערך בחודש מרס האחרון בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית הבוגרת. השתתפו בו 1,191 נשאלים שרואיינו בשלוש שפות: עברית, ערבית ורוסית. טעות הדגימה עומדת על 2.8%.

הווידאופדיה: שמעון פרס

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק