"לא מייצג את הבדואים". פזורה בנגב (צילום: חדשות 2)
בקרוב חוקיים? כפר בדואי בנגב | צילום: חדשות 2

סערה בקרב חברי הכנסת של הימין בעקבות פרסום מסקנות ועדת גולדברג הבוקר, הקוראות למדינה להכיר בחלק מהכפרים הבלתי מוכרים בנגב, בהם חיים כ-62 אלף בדואים.

ח"כ אורי אריאל, יו"ר סיעת הבית היהודי, אמר כי אישור הממשלה להמלצות דו"ח גולדברג יהווה שוחד בחירות, והוא פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לאסור הדיון עד לאחר הבחירות.

"תמוה שממשלה שנלחמת על כל קרוואן שמגיע ליהודה ושומרון בשם "שלטון החוק", רוצה להלבין עשרות אלפי בתים לא חוקיים בדואים בנגב", אמר ח"כ אריאל.

ח"כ אביגדור ליברמן, יו"ר סיעת ישראל ביתנו, אמר כי "הכשרת כפרים שנוסדו והתפתחו בחטא ובניגוד מוחלט לחוק - זהו תקדים מסוכן למדינה. לא יתכן שאוזלת ידה וגמגום המנהיגות בשנים האחרונות יביאו למסקנה שאין מה לעשות אלא להסכים עם הקיים. עלינו לפעול בנחישות בכל מקום שנוגד את האינטרס הלאומי ועל כן על הנהגת המדינה לדחות את הדוח לאלתר".

שר הפנים, מאיר שטרית, אמר כי "מדובר בצעד גדול בדרך לפתרון סוגיות משמעותיות במגזר הבדואי. כולי תקווה שיישום ההמלצות יהיה מהיר ככל האפשר".

ועדת גולדברג: על המדינה להכיר בכפרים הבדואים בנגב

הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, בראשות השופט העליון (בדימוס) אליעזר גולדברג, הגישה הבוקר את מסקנותיה לשר הבינוי והשיכון, זאב בוים. הוועדה קוראת למדינה להכיר בחלק מהכפרים הבלתי מוכרים בנגב, בהם חיים כ-62 אלף בדואים.

עוד נכתב במסקנות הוועדה, כי יש להכיר בכפרים הלא מוכרים בנגב ככל שניתן ולתת להם גופשנקא חוקית. תושבי כפר בלתי מוכר יוכלו לבקש כי הכפר יועבר כולו למקום אחר בנגב הצפוני והם אלו שיקבעו את צורת ההתיישבות במקום החדש.

מסקנות הוועדה קוראות למדינה להוביל לפתרון הוגן ובר-ביצוע של המאבק על הקרקע והמחלוקות על התיישבות הבדואים, בכדי לחדש את אמונם של הבדואים במדינה ובכוונותיה ולשפר את שילובם בחברה הישראלית.

בהתייחס לבנייה הבלתי חוקית בנגב, ציינה הוועדה כי היום מצויים בנגב כ-50 אלף מבנים בלתי חוקיים ובכל שנה נוספים בין 1,500-2,000 מבנים כאלה. הוועדה הציעה להגדיר את מבנים בלתי חוקיים שאינם פוגעים ביישום תוכנית של המדינה כ"מבנים אפורים". הגדרה זו תאפשר לקבל אותם בצורה חוקית לתוכניות המתאר, מה שיביא להקלה גדולה עבור המערכת. יחד עם זאת, הוועדה קובעת כי מכאן ואילך חייבת להיות אכיפה נחושה ונמרצת.