יעלון. הושאר באפלה (צילום: אוהד צויגנברג, פלאש 90)
"האחריות היא שלי". יעלון, ארכיון | צילום: אוהד צויגנברג, פלאש 90

כחודש לאחר שהשר להגנת העורף גלעד ארדן איים להתפטר מתפקידו אם לא יקבל לידיו את הסמכויות הנוגעות לעורף הישראלי, השיב היום (ד') לטענותיו שר הביטחון משה יעלון. "אני, הרמטכ"ל, ואלוף פיקוד העורף זה ציר פיקודי אחד. כל דבר אחר - אני לא מכיר דבר כזה", אמר יעלון בכנס של משרד הביטחון. "ברגע שמתחילים לפצל את הסמכויות בגלל שיקולים פוליטיים, זה בזבוז כספי ציבור, ותוצאה טובה לא תצא מזה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנאומו, הבטיח יעלון כי הוא נוטל על עצמו את מלוא האחריות על העורף הישראלי. "אני לא מתחמק מאחריות", הבהיר יעלון. "האחריות היא שלי. מקצה לקצה. אנחנו צריכים לפעול כדי שזה יהיה ברור. כשבפיקוד העורף נערכים לתרחיש הצפוי של מלחמה, ונותנים לנו את כל המשאבים ואת כל היכולות, אז גם בשלג וגם בשריפה גדולה - אנחנו חייבים כולנו להתגייס, ולא שואלים מי אחראי וזורקים את האחריות. יש מטרה אחת, והיא הצלת חיי אדם במדינת ישראל".

יעלון אף עקץ במרומז את השר להגנת העורף והתייחס לרעיונותיו של ארדן. "זה גיוס מלא, זה לא שנותנים את פיקוד העורף למשרד להגנת העורף", אמר. "מה, בונים פה משהו אחר? איפה הם מתגייסים? זה דיבורים בעלמא, אלו דיבורים של חוסר הבנה".

מהמשרד להגנת העורף נמסר: "לצערנו, עקב סרבנותו של משרד הביטחון להיפרד מתקציבים ומכוח אדם המיועדים לעורף האזרחי, נותר עדיין המשרד להגנת העורף ללא יכולת למלא את תפקידו. משמח להיווכח כי 'כספי הציבור' מעניינים את משרד הביטחון, החולש על תקציב של כ-60 מיליארד שקלים. לו היה משקיע משרד הביטחון אחוז זניח מתקציבו כדי להוציא לפועל ולממש הסמכויות שבאחריותו, יכול היה להביא לפתרון בעיית פערי המיגון בבתי הספר בישראל".

"אולם", צוין עוד, "משרד הביטחון משך שנים בחר להזניח את הטיפול בנושאים הללו ועקב כך אנו נאלצים להתמודד עם הפערים שיש כיום בתחום המוכנות האזרחית לחירום. מי שחושב שבזמן שייפלו אלפי טילים על ערי ישראל, יוכלו שר הביטחון והרמטכ"ל לעסוק בסיוע אזרחי ובניהול חלוקת מים, אמצעי חימום, השלמת ציוד למקלטים ועוד במקום לעסוק בהכרעת האויב - טועה טעות חמורה ועלול לחזור על שגיאות העבר. העובדה שציוד רב המשמש לחילוץ והצלה, שנרכש בכספי האזרחים משלמי המסים נמצא ברשות הצבא - אינה מוכיחה כלל שהצבא הוא הגוף הנכון להפעילו בשעת חירום".

"בזמן מלחמה הצבא ומשרד הביטחון לא יוכלו לתת עדיפות גבוהה לטיפול בעורף, אלא יועסקו בחזית ובהכרעת האויב. ולכן, הדוגמה של שר הביטחון מאירועי סופת השלג אינה רלוונטית למחלוקת. יש לקוות ששר הביטחון לא התכוון שאם האחריות להיה על גוף אחר - צה"ל לא יסייע לו ככל שיוכל בקרות מצב חירום".

ארדן: "בלי סמכויות - אתפטר"

למרות הבטחות חוזרות ונשנות ובניגוד להמלצות מקצועיות, המשרד להגנת העורף לא קיבל את האחריות על פיקוד העורף. השר הממונה גלעד ארדן הציב אולטימטום לפני כחודש ואמר בשיחות סגורות: "אם בתוך חודש, עד סוף ינואר, לא יתקבלו החלטות סופיות שיעניקו לי סמכויות, ובין היתר את האחריות על פיקוד העורף, אתפטר מתפקיד השר להגנת העורף".

ארדן: "הדגש יעבור מההליך הפלילי לקנסות" (צילום: AP)
מאיים להתפטר מתפקידו. ארדן | צילום: AP

ראש הממשלה נתניהו הבטיח כבר פעמיים שיחוקק את חוק העורף שמסדיר את סמכויות משרדו של ארדן. הפעם הראשונה הייתה כשארדן קיבל את המשרד לידיו, והפעם השנייה הגיעה בתחילת אוגוסט כשהוחלט על העברת הסמכות בנושאים אזרחיים על פיקוד העורף. אבל, במשרד הביטחון התחמקו מיישום ההחלטה.

דוגמה למצב הנוכחי היא העובדה שגם השר וגם בכירי משרדו מבקשים להגיע לסיורים לימודיים בפיקוד העורף, וכבר חודשים ארוכים שהם לא מצליחים לעשות זאת. ארדן אומר בימים האחרונים שהוא לא יישאר במשרד ללא סמכויות אמיתיות ושאם עד סוף ינואר לא יוחלט סופית, הרי שהמשרד נותר בלי יכולת ועדיף לחסוך לציבור את העלויות של קיומו.