כותרות העבר: עבר חוק דיור ציבורי (צילום: חדשות 2)
דיור ציבורי. היוזמה נתקלת בקשיים | צילום: חדשות 2

הרפורמה שהתחילה כבשורה גדולה של משרדי האוצר והשיכון נתקלת בקשיים. הצעת החוק המבקשת לחדש את מכירת דירות הדיור הציבורי לזכאים נפל היום (ב') בוועדת השרים לענייני חקיקה בשל מחלוקת בקואליציה.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השרות ציפי לבני (התנועה) וסופה לנדבר (הליכוד ביתנו), התנגדו להסרת הסעיף בהצעת החוק הקובע, כי הכסף שתקבל המדינה ממכירת הדירות לזכאים יופנה לרכישת דירות חדשות בלבד. לבני דרשה כי הכסף שיתקבל ממכירת הדירות יופנה לרכישת דירות חדשות, ולא למימון שכירות - כפי שרצו יוזמי החוק.  

הקואליציה שארגנו לבני ולנדבר, להעברת הכספים לחידוש מלאי הדירות, הביאה לכך ששרי יש עתיד והבית היהודי התנגדו להסרת הסעיף. עקב כך, נוצר מצב אבסורדי בו יוזמי החוק שר האוצר ושר השיכון, הפילו את הצעת החוק שהם עצמם הגישו.

"מי שבאמת תומך בדיור ציבורי במדינת ישראל צריך לתמוך בעקרון של מוכרים-קונים, ולא מוכרים-מחסלים", הבהירה לבני את המהלך. "ההצעה של האוצר מטרתה לחסל את מלאי הדירות לדיור ציבורי. המדינה צריכה לממן שכירות לזכאים בתקציב נפרד, ולא על חשבון החלשים".

"חבל שאינטרסים צרים פוגעים". לפיד (צילום: AP)
"חבל שאינטרסים צרים פוגעים". לפיד | צילום: AP

לפיד זועם: אינטרסים פוליטיים

שר האוצר יאיר לפיד זעם על הצעד. "חבל שאינטרסים פוליטיים צרים פוגעים בשכבות הכי חלשות בחברה הישראלית", אמר. "מניעת היכולת לרכישת הדירות מדרי הדיור הציבורי משמעותה אחת - לעול לא יהיה להם בית".

בחודש יוני האחרון יצאו שר האוצר ושר השיכון בהכרזה על כוונה לחידוש מכירות דירות הדיור הציבורי לזכאים, ראשית להגדלה משמעותית של הסיוע בשכר דירה וכן להפניית חלק מהרווחים ממכירתן לחידוש מלאי הדירות בדיור הציבורי. בכך אימצו אז את עקרונות חוק הדיור הציבורי שחוקקה הכנסת בשנת 1999, והוקפא לאורך השנים בחוק ההסדרים.

לפי היוזמה שהציגו, מרגע אישור ההחלטה בקבינט, יוכלו דיירים, המתגוררים חמש שנים ויותר בדירה השייכת לדיור הציבורי, לרכוש אותה בהנחה משמעותית. כספי מכירת הדירות, לפי ההצעה הראשונית, היו צריכים לעבור לקרן מיוחדת במשרד השיכון, ומשם לרכישת דירות חדשות לדיור הציבורי ולהגדלה משמעותית של הסיוע בשכר דירה, שמעניק המשרד לזכאי הדיור הציבורי.

2 מיליארד וחצי שקלים נבלעו בקופת האוצר

ההצעה של השרים לפיד ואריאל נוגדת את העמדה המסורתית של האוצר, שהתנגד לעקרונות חוק הדיור הציבורי. מאז שחוקק על ידי חבר הכנסת לשעבר רן כהן, הוקפא החוק הלכה למעשה שנה אחר שנה באמצעות חוק ההסדרים. בזמן שעבר, לא נבנו ולא נקנו דירות ציבוריות חדשות. מנגד איפשר משרד השיכון לדיירים לרכוש דירות בכמה מבצעי מכר חד פעמיים, שצמצמו את מלאי הדירות הציבוריות - ממאה אלף ב-1999 לכ-60 אלף כיום.

כספי מכירת הדירות, יותר משני מיליארד וחצי שקלים, לא הופנו לטובת הדיור הציבורי ונבלעו בקופת האוצר והסוכנות היהודית - שהיתה בעליהן של דירות ציבוריות, וכך למעשה חוסל מפעל הדיור הציבורי.

תור הממתינים לדירה בדיור הציבורי התקצר עם השנים, לא בשל מתן מענה לאותן משפחות נזקקות, אלא בעיקר בשל הקשחת הקריטריונים לקבלת זכאות. על פי נתוני משרד השיכון יש כיום יותר מ-2,500 משפחות הממתינות לדירה, כשבכל שנה מצטרפות עוד כ-200 משפחות לתור.