הסערה הפוליטית סביב השוויון בנטל הגיוס תעמוד הערב למבחן הציבור לראשונה בסבב הנוכחי, בעצרת המחאה שייערכו אנשי "מחאת הפראיירים" בתל אביב. ביום שלפני פגשנו את מובילי המאבק כשהם מלאים תקווה ואמונה בצדקת הדרך - ובמקביל זוכרים היטב את הניסיונות הקודמים שהסתיימו בכשלונות צורבים.

החוויות מהעבר לימדו את איתי בן-חורין להנמיך ציפיות גם הפעם. ב-2000 הוא נרתם למאבק למען גיוס שווה לכל וברבות השנים הפך לאחד ממוביליו. "כשיצאנו לדרך, 9% ממחזור הגיוס היו חרדים. היום, בסך הכל 12 שנים אחרי, השיעור שלהם הוא כמעט 15%", הוא ציין - והאשים: "יש במדינת ישראל טרור פוליטי שמפעילה קבוצת מיעוט. עוד לא היה מנהיג שהתייצב מולם".

שנתיים אחרי ראשית פעילותו גויס כחייל מילואים להילחם במבצע "חומת מגן". חוויה אחת שעבר שם השפיעה על המשך דרכו: "אני והחבר'ה שלי נסענו לפעילות, כשפתאום שמעתי ברדיו את אלי ישי אומר: 'להיכנס בהם'. ישר ארגנו עצומה שבה כתבנו: אין לנו בעיה 'להיכנס בהם', אבל איפה החבר'ה שלך?".

"הלכו לקראת החרדים, גם זה לא היה מספיק טוב"

מסתפקים בחתימות? (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
מסתפקים בחתימות? | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

הדיונים בוועדת פלסנר, שהחלטת ראש הממשלה לפרקה עוררה את המשבר הקואליציוני,  נמשכו כשברקע הופעל כל העת לחץ להביא לפשרה שתקל עם החרדים. אותו כוח רק הלך והתחזק ככל שעבודת הוועדה הלכה והתקרבה לסיום.

יואב קיש, אחד מראשי המחאה שהיה חבר בוועדת פלסנר, היה הראשון ששקל לעזוב אותה - דווקא כנציג הציבור הנושא בנטל. המחלוקת שהתגלעה שם, בעקבות הלחץ הפוליטי, נגעה בכמה נושאים - ובראשם: גיל הגיוס, כמות האברכים שיקבלו פטור משירות ובעיקר סביב השאלה אלו סנקציות - אם בכלל - יוטלו על מי שישתמט.

"הוועדה הלכה לטובת החרדים לא צעד אחד - אלא עשרה צעדים. גם זה לא היה מספיק טוב", הוא האשים - וסיפר כי לאכזבה מאירועי השבוע האחרון היה, עבורו, גם פן מפלגתי. "הרבה ליכודניקים חתומים על העצומה", הוא הסביר - והציג בגאווה את חתימותיהם של חברי כנסת ושרים ממפלגת השלטון, שבהן בולטת בהיעדרה זו של ראש הממשלה עצמו. "כולם אומנם אומרים, אבל מעשים עוד לא ראינו מאף אחד. אני ליכודניק אני מצפה ממנו (מנתניהו) לעשות את זה. לפני שלושה חודשים הוא חיבק ונישק אותנו ואמר שיביא חוק שירות לכולם. עכשיו, כבר שלושה ימים שהוא לא עונה לי".

"זה מבאס - אבל לא יעבוד"

תחושה דומה של אכזבה תיאר גם בועז נול, פעיל בכיר אחר למען גיוס שווה לכל. "יש לנו ראש ממשלה פחדן ו'נקניקיה'. מה שהכי מפתיע אותי זה שאשכרה האמנתי לו. ש"ס שווה יותר מקוליאציה של 94 חברי כנסת, ויותר מציבור שלם. זה מבאס ולא ייאמן, אבל זה לא יעבוד", הוא העריך.

היום בערב ייצאו אנשי המחאה להפגין, במאבק שאליו חברו גם הסטודנטים. אלא שהם לא היחידים: חיפוש מהיר בארכיון מגלה תמונות רבות של המאבקים הקודמים, שהסתיימו כולם בכך שהובסו על ידי הפוליטיקה הקטנה. "כבר היום יש אצלנו שאומרים לשמיניסטים תסרבו ולמילואימניקים - אל תגיעו לצווים", אמר קיש. "המציאות פה משתנה - והזמן לתקן את זה הוא עכשיו. אם זה לא יקרה, השבר לא יבוא מהישיבות - אלא מהעולם שנושא בנטל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק