ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום בנאומו בפתיחת מושב החורף של הכנסת לאירועים האחרונים בדרום, ולסכנות העומדות בפני ישראל בהיבט הביטחוני.

"הכנסת שבה למושב החורף על רקע אירועים אזוריים שהם מן הדרמטיים ביותר בדורנו. הרחוב הערבי התעורר, משטרים ישנים נפלו, משטרים נוספים מתנדנדים, ומשטרים חדשים מתחילים לקום. איש אינו יכול לערוב לטיבם או ליציבותם של משטרים חדשים אלה, וגם איש אינו יכול לערוב ליחסם כלפי ישראל. אני חייב להגיד שיחס זה, שמלכתחילה לא היה מזהיר, ולצערי הוא לא צפוי להשתפר אצל רובם, של המשטרים החדשים, לפחות לא בטווח הנראה לעין".

"המשטרים החדשים תלויים בהמון, בהמון הסוער, שרבים בו הורעלו והולעטו באופן שיטתי בתעמולה אנטי ציונית ותעמולה אנטישמית, התססה שהתחילה עוד לפני הקמת המדינה ונמשכת בעוצמה גם בימים אלה. אם תוצאות הבחירות לפני ימים אחדים בתוניסיה משמשות סימן לבאות, סביר שנראה בעלייתם של משטרים נוספים עם מרכיב איסלאמיסטי דומיננטי".

"ברוב המדינות סביבנו התנועות האיסלאמיסטיות הן הכוח המאורגן והחזק ביותר, ואילו הכוחות הליברלים, ששואפים לחירות ולקדמה, כפי שאנחנו מפרשים את המושגים הללו, הכוחות הללו מפוצלים וחלשים. אם הקיצוניות הדתית לא תמתן את תפיסת עולמה, ספק אם התקוות הגדולות שפרחו עם פריצתו של האביב הערבי יתממשו. ייתכן שמימושן של תקוות אלה יידחה לשנות דור עד שיעבור הגל הנוכחי, ועד שתינתן לכוחות הקדמה הזדמנות להוביל את העולם הערבי בדרך חדשה".

"ידידיי, אילו הייתי צריך לתמצת את מה שצפוי לנו באזור, הייתי משתמש בשני מונחים: אי יציבות ואי ודאות. קריסת שלטון קדאפי בלוב, אירועי הדמים בסוריה, יציאת הכוחות האמריקנים מעירק, הממשלה החדשה בתוניסיה, הבחירות הקרובות במצרים ועוד אירועים - כל אלה מבטאים את השינויים העצומים שמתחוללים סביבנו. שינויים אלה יכולים להגביר את אי היציבות בתוך המדינות, וגם את אי היציבות בין המדינות".

"ישנן מעצמות אזוריות שחובקות את המזרח התיכון, ואלה ינסו להגדיל את השפעתן על המשטרים החדשים. ובלשון המעטה, השפעה זו לא תהיה תמיד לטובתנו ותמיד בעדנו. אחד מהכוחות האזוריים הללו היא אירן, שממשיכה במאמציה להתחמש בנשק גרעיני. אירן גרעינית תהווה איום כבד על המזרח התיכון ועל העולם כולו, וכמובן היא מהווה גם איום ישיר וכבד עלינו".

"מול אי הוודאות ואי היציבות שלפנינו, אנו זקוקים לשני דברים - עוצמה ואחריות. עוצמה בכל התחומים: בביטחון, בכלכלה, בחברה, בכל. ואחריות - בניווט ספינת מדינתנו בים הסוער שבו אנו מצויים. עלינו להמשיך לבנות את כוחה של מדינת ישראל בכל תחומי הביטחון, . בת ראשכדי לתת מענה לאתגרים והאיומים החדשים שעומדים בפנינו".

"רק בימים האחרונים נוכחנו שוב שאחד מהאתגרים הללו הוא ההתמודדות עם עשרות אלפי טילים ורקטות שנמצאים בידי אויבינו ומכוונים לערינו. סוללות כיפת ברזל ומערכות ההגנה האחרות נגד טילים ורקטות נותנות לכך פתרון חלקי. הן בהחלט מגבירות את ההגנה לתושבי הדרום, אבל בכוונתנו לפרוס מערכות נוספות במקומות אחרים בארץ".

"אבל תפיסת הביטחון איננה יכולה להישען על הגנה בלבד. היא חייבת לכלול גם יכולת תקיפה, שהיא אבן היסוד של ההרתעה. אנחנו פועלים ונמשיך לפעול בעוצמה ובנחישות מול אלה שמאיימים על ביטחון ישראל ואזרחיה. שני עקרונות מנחים את המדיניות שלנו: האחד: "הקם להרגך השכם להורגו", והשני: "מי שפוגע בנו דמו בראשו".

"במשך אלפיים שנה עמנו לא יכול היה לממש את שני העקרונות הבסיסיים הללו כדי להגן על עצמו. אלה שני עקרונות הבסיס להגנה והעם היהודי שילם את המחיר הנורא ביותר בתולדות העמים בגלל חוסר יכולתו זו. כל זה השתנה עם הקמתה של מדינת ישראל והקמתו של צה"ל. ממשלות ישראל פעלו בהתאם לעקרונות הללו, הן נלחמו באלה שאיימו עלינו והן תקפו את אלה שפגעו בנו".

"מאז כניסתי לתפקיד רה"מ הנחיתי את צה"ל וכוחות הביטחון לפעול באופן שיטתי ותקיף נגד ראשי הטרור ומבצעיו. כך פעלנו מול חוליית הטרור מסיני לפני כחודשיים. מי שיזם וארגן את הפיגוע הזה חוסל שעות ספורות לאחר מכן. כך גם פעלנו בסוף השבוע האחרון. זהו המקום להודות שוב לחיילי צה"ל, לאנשי כוחות הביטחון, לאנשי זרועות המודיעין שפועלים ללא לאות סביב השעון, בוקר, לילה, בוקר, לילה, כדי להגן על המדינה שלנו ולהגן על כולנו".

"אנחנו נמשיך לפעול במלוא העוצמה כדי להגן על עצמנו ונמשיך להתנהל במלוא האחריות מול המציאות המורכבת באזורנו. ייתכן שכמה מחברי הכנסת לא שמו לכך שאנחנו חיים במציאות מורכבת. ביטוי מוחשי למורכבות הזאת ראינו לפני כחודשיים כשהמון משולהב תקף את שגרירות ישראל בקהיר. המון משולהב שלא עניין אותו אם יש לנו הסכם, אם אין לנו הסכם, כוונותיו היו ברורות, המסר שלו היה ברור".

"אלו היו רגעים מאוד מתוחים ומאוד מורכבים. אני רוצה להודות לשר הביטחון ברק ושר החוץ ליברמן, פעלנו יחד בשיתוף פעולה עם הממשל האמריקני וממשלת מצרים והבאנו את האירוע הזה לסיומו המוצלח בהחזרת הנצורים ומשפחותיהם הביתה".

"המציאות המשתנה במהירות מול עינינו מציבה הרבה מכשולים שעולים לפנינו. מעת לעת, היא גם מציבה בפנינו הזדמנויות שלא רואים אותן. בעולם המשתנה ישראל הופכת במהירות לכוח מוביל בתחום הסייבר, מה שקרוי מלחמת המחשבים. היכולות המיוחדות שלנו בתחום הזה מביאות מדינות גדולות וחשובות לרצות לשתף עמנו פעולה".

"הדבר הזה נותן לנו הזדמנות לכונן שותפויות חדשות שלא היו קיימות בעבר ואני צופה שבשנים הקרובות הדבר הזה יהפוך לגורם חשוב מאוד במישור הבינלאומי. כדי לחזק את היכולות שלנו בתחום זה הקמתי לאחרונה מטה סייבר לאומי. זהו העתיד ואנחנו כבר שם".

"העוצמה והאחריות הדרושים לביצור ביטחון ישראל, הם גם המפתח לחתירה בשלום. במזרח התיכון שלום עושים עם החזק ולא עם החלש. ככל שישראל תהיה חזקה יותר, השלום יהיה קרוב יותר. העם בישראל מאוחד ברצון לשלום, אבל אנו מחפשים שלום אמת, שלום שמושתת על ההכרה בזכותו של העם היהודי למדינת לאום במולדתו, שלום שמבוסס על ביטחון. אנו מוכנים לפשרות, אבל איננו מוכנים להפקרות ביטחונית".

"עוד לפני רעידת האדמה שפקדה את אזורנו עמדתי בתוקף על האינטרסים הביטחוניים של ישראל. קל וחומר היום. אני מבטיח לכם שבמו"מ לשלום נמשיך לעמוד על האינטרסים הלאומיים שלנו ובראשם הביטחון. נאמר עליי בסוף השבוע שאני נושא ונותן קשה. אני יודע שהדברים נאמרו בביקורת, אבל אני רואה אותם כמחמאה".

"אני רוצה לומר ליו"ר הרשות הפלסטינית, הנשיא עבאס, אינני קשוח ביחס לשלום. אני קשוח ביחס לביטחון מדינת ישראל ואזרחיה ואני אמשיך כך כי זו חובתי העליונה וזאת חובתי הבסיסית כראש ממשלת ישראל. אני מוכן לעשות שלום אמת עם שכנינו, אבל אינני מוכן לסכן את ביטחוננו ועתידנו. כל הסכם שלום חייב להיות מלווה בהסכמי ביטחון איתנים בשטח, אחרת הוא פשוט לא יחזיק מעמד".

"כדי שהמו"מ יגיע לסיומו צריך להתחיל אותו. קראתי להנהגה הפלסטינית פעם אחר פעם להיכנס למו"מ ישיר ללא דיחוי. קראתי להם לעשות זאת בנאומי באוניברסיטת בר אילן, קראתי להם לעשות זאת בנאומי כאן בכנסת, קראתי להם לעשות זאת בנאומי בקונגרס האמריקאי וקראתי להם לעשות זאת בנאומי האחרון באו"ם, וביניהם, עשרות פעמים".

"נעניתי בחיוב גם להצעת הקוורטט למשא ומתן ישיר עם הפלסטינים ללא תנאים מוקדמים. ואני חייב לומר למרבה הצער שהפלסטינים ממשיכים בסירובם לנהל משא ומתן ישיר איתנו. במקום לשבת סביב שולחן המשא ומתן הם בחרו לכרות ברית עם החמאס ולנקוט בצעדים חד צדדיים באו"ם, כולל היום. אנחנו לא נשב בחיבוק ידיים מול הצעדים הללו שפוגעים בישראל ומפרים בצורה בוטה את ההתחייבות הבסיסית ביותר שהצדדים לקחו על עצמם בתהליך השלום: לפתור את הסכסוך בינינו רק דרך מו"מ ישיר".

"לצערי, בשעה שאנחנו תומכים בהקמת מדינה פלסטינית במסגרת הסכם שלום, הפלסטינים חותרים למדינה פלסטינית בלי הסכם שלום. זה הזיקוק של המציאות, וכל אחד שעיניו בראשו וחוש הגינות בתוכו יודע את זה. לזה אני לא מתכוון להסכים, ושום מנהיג אחראי לא היה מסכים לכך".

"ידידתנו, ארה"ב, עומדת איתנה לצידנו בהתנגדות למהלך החד צדדי של הפלסטינים באו"ם ואנו מעריכים זאת מאד. אני יודע שהיו כאלה שפקפקו ביחסי ישראל-ארה"ב, אבל הברית בינינו היא עמוקה ומוצקה. שיתוף הפעולה בין ארה"ב וישראל חובק תחומים רבים וחשובים, הברית הזאת מבוססת על תמיכה עמוקה של העם האמריקני בישראל, על ערכים משותפים, על מטרות משותפות. והתמיכה הזו הולכת ומתחזקת בשנים האחרונות. ארה"ב רואה כמונו בחשיבות רבה את שמירת הסכמי השלום שלנו עם מצרים והממלכה ההאשמית בירדן. ההסכמים הללו מהווים עוגן ליציבות באזור, ושימורם הוא אינטרס ישראלי מובהק".

"בשנה שעברה אנחנו חיזקנו את שיתוף הפעולה עם שורה של מדינות באזור מיוון ועד קפריסין, אדוני הנשיא אני יודע שאתה הולך לשם, רומניה, בולגריה. ובאשר לטורקיה ראינו שגם כשיש חילוקי דעות בינינו אנו מסייעים זה לזה בעיתות של צרה כתוצאה מאסונות טבע. כך נהגה טורקיה בזמן השריפה בכרמל, וכך נהגנו אנו אחרי רעידת האדמה שפקדה אותה בשבוע שעבר. אני מקווה שנמצא בהמשך את הדרך לשפר את היחסים בין שתי המדינות".

"עוצמה ואחריות הן הכוח המניע והמצפן לפעולתנו בתחום הביטחוני, ואותם כלים דרושים גם בהתמודדות מוצלחת עם האתגרים הגדולים שלפנינו גם בתחום הכלכלי והחברתי".

"בשנים האחרונות עברה כלכלת העולם טלטלה אדירה שעדיין לא הסתיימה. המים סוערים גם שם. מדינות מערביות מרכזיות, שלא נהגו באחריות, לא שמו לב לסכנה, עסקו בלהג, בכל אופן לא עשו את הדברים הדרושים, המדינות הללו מוצאות עצמן על סף פשיטת רגל. זה לא רק שדירוג האשראי שלהן ירד, המונים מובטלים שם. עד עתה פסחה הסופה הכלכלית על ישראל, ואין ספק שהדרך האחראית שבה פעלה ישראל בעשור האחרון סייעה לכך רבות".

"מכובדי, יש כלל בסיסי אחד שכל אחד מכיר במשק הבית שלו. לאורך זמן, מי שמוציא יותר כסף ממה שהוא מכניס מגיע לפשיטת רגל. האוברדראפט מתפתח ואתה קורס. כלל זה שנכון למשפחה נכון גם למדינה. יש מדינות ששכחו כלל זה, ועכשיו הן משלמות על כך ביוקר".

"ישראל פעלה אחרת, היא נהגה באחריות. כך אני פעלתי כשר אוצר, כך פעלו שרי האוצר שבאו אחריי, וכך אנחנו פועלים היום. אבל לא ניתן לייצר צמיחה שהיא חיונית לייצור מקומות העבודה, צמיחה שהיא חיונית למשאבים, לחינוך, לחברה, לבריאות. לא ניתן לייצר צמיחה רק ע"י שמירה אחראית על התקציב. כדי להצמיח את המשק חייבים לטפח את התחרות. לא קרטלים, לא מונופולים, תחרות הוגנת ומבוקרת לטובת הצרכן. התחרות איננה אויב של הצרכן, נהפוך הוא - היא הידיד הגדול ביותר שלו, היא מוזילה את המחירים, היא משפרת את השירותים, היא מצמצמת פערים, היא מעלה את רמת החיים".

"היעדר התחרות בישראל היא אחד הגורמים הקשים ביותר לעליית יוקר המחייה, ולכן הקמתי לפני שנה, אדוני היו"ר, לא עכשיו, לא לפני חודשיים או שלושה, הקמתי את ועדת הריכוזיות ולכן אנו מקדמים בהמלצות ועדת טרכטנברג את הפרק שמדבר על הגדלת התחרות במשק, ולא בכדי. אתמול בישיבת הממשלה בצפת העברנו את המלצות הוועדה שעוסקות במיסוי, ביטלנו את העליות המתוכננות במס על הדלק, דבר שמסייע לכל אזרח בישראל, הורדנו מיסי קנייה ומכסים על מוצרי צריכה, נתנו נקודות זיכוי נוספות לאבות לילדים עד גיל 3, דבר שעוזר מאוד לזוגות צעירים. אבל אלה רק צעדים ראשונים".

"אני שמח שחברי הכנסת כולם רוצים לעזור, תהיה לכם הזדמנות כי בכוונתנו להביא שורה של החלטות בכנסת, במושב הזה, כדי להקל על האזרח באחריות, וחינוך הילדים בגיל הרך יעלה פחות, המיסים יעיקו פחות והדיור יהיה זמין יותר. אני מודע למצוקות האמיתיות שדיברת עליהם אדוני היו"ר, אני מחויב לפתור אותן לרבות באמצעות החלטות שנעביר בכנסת במושב הנוכחי, אני מקווה שגם בעזרת האופוזיציה".

"אנחנו מחויבים לפעול במלוא הרגישות החברתית כדי לשנות את סדר העדיפויות אך חברי הכנסת, אינני מקבל את הטענה שהשיטה של השוק החופשי פשטה את הרגל, שצריך לחזור לכלכלה ריכוזית שנשלטת ע"י פקידים, כלכלה שבה הממשלה צריכה להיות מעורבת ושולטת בכל דבר, כלכלה שבה האזרח צריך להתרוצץ במסדרונות משרדי הממשלה ולהתחנן בפני הבירוקרטיה. היינו שם ולא נחזור לשם. כי ככה הורגים כלכלה, ככה הורסים כלכלה".

"ח"כ גלאון דואג לצרכים החברתיים, הוא באמת דואג להם. אבל אי אפשר לדאוג להם אם לא מייצרים את המשאבים, ואת המשאבים לא מייצרת הממשלה, מייצרת הכלכלה הפתוחה והחופשית. ולכן צריך לאזן בין צרכי צמיחת הכלכלה והצרכים החברתיים, וזה בדיוק מה שאנחנו עושים ועומדים לעשות".

"אתמול חנכנו בצפת, יחד איתך אדוני נשיא המדינה, בית ספר חדש לרופאה. זוהי בשורה גדולה מאוד לגליל. ובקרוב אחר עשור של הבטחות אנחנו נתחיל להוריד את בסיסי צה"ל לדרום, וזוהי בשורה גדולה מאוד לנגב. אנחנו ממשלה שעושה, לא מבטיחה, ממשלה שקיימת ולא רק מדברת. אנחנו בונים כבישים מהירים, מחלפים, גשרים, רכבות, וסוף סוף מוציאים את המדינה מהפקק של חדרה-גדרה".

"אתמול סיפרתי בצפת שלפני 91 שנים הגיעו לשם סבי ואבי, הם באו מיפו או מנווה צדק, זה מה שהיה אז בת"א. הם נסעו ברכבת העמק, הם הגיעו לטבריה, שם לקחו את כל המיטלטלין, הגיעו לצמח, שם עלו על סירה ושטו לטבריה, ים סוער. ומשם עלו בדרך. שאלתי את אבי לפני שהלכתי לצפת הוא אמר 'דרך רעה וקשה', כך הוא הגדיר אותה, דרך, לעלות לראש פינה, והחליפו סוסים עם דיליג'נסים. והטיול הזה, הנסיעה הזאת, מסע, לקח שלושה ימים לפני 91 שנה. לפני כמה שנים זה לקח 3 שעות".

"שאלתי את ראש עיריית חצור הגלילית סוויסה כמה זמן לוקח לו עכשיו, הוא אמר שעה וארבעים. אמרתי לו זה עומד לרדת. לא רק בגלל המחלף של צומת המוביל שפתח את הגליל, עוד מעט המחלף בצומת גולני והמחלף בצומת עמיעד בחזון שלנו, בין השאר, יהיה כביש רב מסלולי ללא רמזורים, ממטולה עד אילת. זה לא דבר נשגב. אבל לא עשו את זה. אנחנו עושים את זה. אנחנו מתכוונים לקרב את הפריפריה".

"היעד שלנו הוא לחזק את הפריפריה ולקרבה למרכז, אבל בסופו של דבר, כשזמן הנסיעה לרוב חלקי הארץ יהיה כל כך קצר, אנחנו נוכל לבטל כליל את המושג "פריפריה". אין שום סיבה שבמדינה, אני רוצה להגיד לכם, המדינה שלנו היא גדולה, ברוח, בעשייה, העם שלנו מוכשר, אבל המדינה פיזית היא קטנטנה, ואין שום סיבה שבמדינה כל כך קטנה יהיו חלקים מנותקים, מופרדים, מרוחקים".

"לכן, בנוסף לכבישים ולרכבות ולמחלפים ולגשרים, וכל העם רואה, בין אם רוצים להודות בכך או לא, את העשייה הכבירה שאנחנו עושים, בהשקעה עצומה. אנחנו מפתחים במרץ את שני האזורים הגדולים במדינה - הגליל והנגב. ככה נוציא אנשים מגוש דן, וכך נשפר את חייהם ונשדרג את רמת חייהם של כל תושבי הגליל והנגב, יהודים ולא יהודים כאחד. זהו צעד חברתי חשוב מאין כמוהו".

"אבל המהפכה החברתית הגדולה ביותר שאנחנו מחוללים היא המהפכה בחינוך. ואחרי שנים רבות של צלילה, ומדדנו את זה, זה נמדד במבחני הקריאה של צה"ל, במבחני המיצב, במבחנים בינ"ל, בפעם הראשונה כתוצאה מהרפורמות שהונהגו, יושמו ועכשיו מצטרפים אליהם דברים חדשים, אנחנו רואים כבר שינוי במגמה, אנחנו רואים שיפור בתוצאות המבחנים של ילדי ישראל".

"אחרי עשור יזמנו את הצלת ההשכלה הגבוהה. לפני שנתיים כלת פרס נובל, הפרופסור עדה יונת, הזהירה שבלי השקעה בחינוך ובהשכלה הגבוהה היא חוששת שלא יהיו פה עוד זוכי פרס נובל. אני לקחתי את דבריה ברצינות והפרופסור טרכטנברג, שאנחנו מכירים אותו עכשיו, נרתם לסייע לחולל מהפכה בהשכלה הגבוהה.
השקענו כאן, התחלנו להשקיע למעלה מ-7 מיליארד שקל בתוכנית רב שנתית, ולכן שמחתי לשמוע מחתן פרס הנובל הטרי, פרופ' דני שכטמן, שהוא מזהה שינוי כיוון שמנהיגה הממשלה שלנו. והוא צודק, כי בתווך בין הזכייה של כלת פרס נובל והזכייה של חתן פרס הנובל השקנו את אותה תוכנית להצלת ההשכלה הגבוהה. ולכן אני רוצה להבטיח לכם - אנחנו נמשיך להשקיע ויהיו עוד פרסי נובל לישראל".

"חברי הכנסת, אני דיברתי, אני חייב להגיד, לא בהצלחה יתרה תמיד, מולכם, על עוצמה ועל אחריות. ואני רוצה לדבר גם על משהו שמחבר את שניהם, האחדות. לפני שבועיים החזרנו הביתה את חיילנו השבוי, גלעד שליט, אחרי למעלה מחמש שנים שהיה בשבי החמאס. כמו כל העם, גם אני מאוד התרגשתי כשראיתי את גלעד יורד מהמסוק".

"במשך כמה ימים עמדה המדינה כולה מאוחדת, מלוכדת, נרגשת, סביב חייל אחד בודד שהחזרנו הביתה. בשבוע שעבר שחררנו, בתיאום עם מצרים ובעזרת ממשלת ארה"ב, וישראל חסון מקדימה, את אילן גרפל, שעלה לבדו מארה"ב והתגייס לצנחנים, ונפצע במלחמת לבנון השנייה. אנחנו נמשיך לפעול לשחרורו של עודה טראבין שכלוא 11 שנים בכלא המצרי. אינני שוכח אף לרגע את יונתן פולארד, שיושב בכלא בארה"ב כמעט 26 שנים. אנחנו נמשיך לפעול ככל שביכולתנו להביאו לישראל, ולא נפסיק לברר מה עלה בגורל חיילינו הנעדרים".

"ידידיי חברי הכנסת, האחדות שמביאה אותנו לפעול למען חייל בודד אחד מוכיחה את יכולתו של עמנו להתלכד ברגעי מבחן. היא ביטוי לעוצמה שלנו, לאחריות שלנו, לערבות ההדדית בינינו. אני מאמין בכוחה של אחדות זו גם ברגעי מבחן בכנסת. אני מאמין שעל אף חילוקי הדעות בינינו נדע ברגעי מבחן אלה להתעלות ולפעול יחד למען המטרות החשובות והמשותפות לכולנו. אלה הדברים שלאורם נלך - עוצמה, אחריות ואחדות. יש לנו מדינה אחת, יחד נשמור עליה".