מחבלים חוזרים הביתה, ארכיון (צילום: רויטרס)
אסירים משתחררים, ארכיון | צילום: רויטרס

האם הגיע הסוף לשחרור אסירים עם דם על הידיים? ועדת השרים לחקיקה אישרה הבוקר את הצעתה של ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) וח"כ דוד צור (התנועה) שקוראת למנוע מתן חנינה לרוצחים. הצעת החוק, נועדה בעיקר על מנת למנוע את שחרור האסירים שרצחו במסגרת עסקאות לשחרור אסירים. כשתגיע ההצעה לכנסת, צפויים להתנגד לה חלק מסיעות האופוזיציה ואין ספק כי גם בית המשפט העליון ייאלץ לדון בה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהצעה תמכו השרים ארדן, סער, לבנת, לנדבר, שמיר, אורבך ואריאל. יוזמת ההצעה, ח"כ שקד, עקצה את המתנגדים בעמוד הפייסבוק שלה: "מוזר בעיניי מדוע השרים לבני, גרמן ופרי התנגדו. הם הרי נגד שחרור רוצחים, מוזר מאוד". יו"ר הבית היהודי שר הכלכלה בנט טען כי ההחלטה משנה את מדיניות המלחמה בטרור מבחינת מדינת ישראל: "פתחנו דף חדש ביחס למלחמה בטרור ובמחויבותה המוסרית למשפחות השכולות. שנים של סחיטה ושל שחרורי מחבלים סיטונאיים ייעצרו עם העברתו של החוק הזה בכנסת. אני מברך את השרים על תמיכתם בחוק, הבית היהודי יפעל במושב הקרוב להעביר את החוק ללא עיכובים ובמהירות", אמר בנט.

למרות האישור הראשוני בוועדה, ישנה עוד דרך ארוכה עד שהוא ייכנס לספר החוקים: ההצעה צריכה לעבור במליאת הכנסת בקריאה ראשונה, שם צפויה התנגדות של חלק מחברי האופוזיציה וייתכן גם של חברים מסיעות בקואליציה. לאחר מכן יתקיים דיון בוועדת חוק, חוקה ומשפט, שם ייתכן וההצעה תשונה בידי חברי הוועדה כך שהיא לא תהיה זהה להצעה שאושרה היום. הגרסה שהוועדה תאשר, תגיע למליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית כך שבסופו של דבר חברי הכנסת יחליטו אם לאמץ את ההצעה.

"המחבלים צריכים לדעת שהם לא ישוחררו"

שר השיכון אריאל, שתמך בהצעה, אמר בדיון: "הרוצחים והמחבלים צריכים לדעת שהם לא ישוחררו, וזאת הרתעה משמעותית מול הטרור. ברוב מדינות העולם לא מנהלים מו"מ עם רוצחים וחוטפים, וזה הרבה יותר טוב ממה שקורה במדינת ישראל בשנים האחרונות".

גם שרת התרבות והספורט לימור לבנת תמכה בהצעת החוק ואמרה: "הצעת החוק היא מוסרית וצודקת ואפילו ניתן לומר שהיא מינורית. במדינת ישראל אין גזר דין מוות, ראוי איפה לפחות, שרוצחים אשר ביצעו מקרי רצח אכזריים במיוחד, כפי שיקבע שופט, לא יוכלו להשתחרר, ונשיא המדינה לא יוכל לחון אותם".

הצעת החוק דורשת לתקן את חוק יסוד: נשיא המדינה, ולאפשר לשופטי בית המשפט לשלול את האפשרות למתן חנינה עתידית לרוצחים בזמן מתן גזר הדין. על הצעת החוק חתמו ח"כים מהבית היהודי, התנועה, הליכוד, ישראל ביתנו וקדימה, וח"כ שקד הסבירה כי "ההצעה מתייחסת למקרי רצח קשים: רציחות על רקע לאומני, פעילויות טרור או כל רצח יוצא דופן".

ח"כ אלהרר: "הכעס ויצר הנקם לא יכול לנהל את המדינה"

נפתלי בנט (צילום: חן גלילי, חדשות)
"נעביר החוק במושב הזה". השר בנט | צילום: חן גלילי, חדשות

גם יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל, הביע תמיכה בהצעת החוק בפוסט שפרסם בדף הפייסבוק שלו כתב כבל: "אילו הייתי חבר בוועדת השרים לחקיקה הייתי מצביע בעד הצעת החוק. תמיד התנגדתי לשחרור מחבלים מרצחים עם דם על הידיים והעובדה ששיניתי את דעתי בעסקת החייל החטוף גלעד שליט, איננה נותנת לי מנוח".

ח"כ קארין אלהרר, חברת יש עתיד שנמצאת בקואליציה, דווקא מתנגדת לתיקון: "כמובן שכל אחד ואחת מאיתנו היו רוצים לראות את הרוצחים הנתעבים נמקים בכלא עד יומם האחרון, אולם אסור לתת לכעס וליצר הנקם לנהל את המדינה. יש להשאיר לממשלת ישראל את מרחב התמרון לבצע גם בעתיד את שיקול הדעת ואסור לקשור את ידיה במסגרת תהליכי המו"מ המדיני".

בארגון נפגעי הטרור אלמגור בירכו על המהלך. "החוק החדש עושה חסד עם המשפחות השכולות שמצפות שההבטחות על צדק וענישה יעשה לקורבנות", אמר מאיר אינדור, יו"ר הארגון. "החוק החדש גם תואם את רוח מסקנות ועדת שמגר.הוא יוריד את המוטיבציה ללחוץ על ישראל לשחרר רוצחים אם במהלכים מדיניים או בחטיפות. אנו מזכירים ש-180 ישראלים נרצחו על ידי מחבלים ששוחררו .

"לכן גם הכניעה לאורך זמן לא משתלמת ומגדילה את מספר הקורבנות. החוק החדש תואם ערכי צדק ומוסר ותואם מדיניות דומה שקיימת בארה"ב - זו שלאחרונה כל כך לחצה עלינו לשחרר רוצחים. בפעם הבאה יוכל ראש ממשלה לומר ללוחצים, שחרור רוצחים לא בסמכותי ואני כבול על ידי החוק".

אלפים הפגינו אמש נגד חנינה למחבלים

גם אם מליאת הכנסת תאשר את ההצעה, סביר להניח שתתקיים עתירה נגד החוק לבית המשפט העליון מאחר ומדובר בתיקון לחוק יסוד, בחוק המגביל את סמכותו של נשיא המדינה ומאפשר לשופטים לפסוק בצורה שיש שיטענו כי אינה דמוקרטית ואינה הולמת את חוקי היסוד הקיימים של המדינה.

אלפי המפגינים שיצאו אמש לרחובות עפולה, הפגינו בין השאר למען חקיקה שתאסור חנינה לרוצחים. 2,500 בני אדם שיצאו במחאה על מדיניות הממשלה בעקבות רצח שלי דדון ז"ל, טענו כי חייבים להחמיר את החקיקה הקיימת. חלקם טענו כי יש להטיל עונש מוות על רוצחים: "זו הדרך היחידה לייצר הרתעה של ממש", אמרו המפגינים.