שרי הממשלה דנים מאז הבוקר בתכנית שהתכוון להביא ראש הממשלה בנימין נתניהו לאישור השרים - שתאפשר חינוך חינם מגיל 3. בעקבות התנגדות עזה בקרב שרי ישראל ביתנו וש"ס לקיצוץ הרוחבי בתקציבי משרדי הממשלה לצורך הפניית משאבים לפרויקט, ייתכן שנתניהו לא יוכל להשיג רוב ליוזמה - ולכן ייאלץ לדחות את ההצבעה.

לפי שעה, מסתמן כי 14 שרים יצביעו נגד התכנית - בהם נציגי ישראל ביתנו, ש"ס, ארבעת שרי סיעת העצמאות והשר סילבן שלום מהליכוד. נוסף עליהם, עשוי גם עמיתו של האחרון לסיעה, השר גלעד ארדן, להתנגד ליוזמה.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס בישיבה למימון התכנית באמצעות קיצוץ תקציבי משרדי הממשלה וניסה לשכנע את השרים באומרו: "שום החלטה היא לא קלה. החלטות כאלה קשות וכואבות, אך זו המשמעות של מנהיגות".

נתניהו הסביר גם כי "אי אפשר להגיד שהכל חשוב. אנו קובעים כעת שהחינוך הוא חשוב, שההטבה לזוגות צעירים ולמשפחות והביטחון הם חיוניים, ואנו נשנה סדרי העדיפויות בהתאם".

סילבן שלום: "ילדי דימונה יממנו את קיסריה"

השר סילבן שלום, שלא השתכנע מדבריו של ראש הממשלה, תקף את המהלך במילים קשות והגדיר אותו "החלטה הזויה ובזויה שתגרום לפגיעה אנושה בשכבות החלשות". שלום האשים כי התכנית מהווה "פעולה הפוכה לדוח טרכטנברג. בפריפריה לא ייהנו מהחוק החדש מכיוון שהוא כבר קיים ברוב היישובים. למעשה, נוצר מצב שבו ילדי דימונה ושדרות יממנו את קיסריה וסביון".

שר האוצר יובל שטייניץ שתומך בתכנית התייחס לדבריו של הבולט שבמתנגדים - שר החוץ אביגדור ליברמן. האחרון הצהיר על כוונתו להגיש הצעה אלטרנטיבית שתקבע חוק חינוך חובה כבר מגיל שנתיים - בתנאי ששני ההורים עובדים ושירתו בצבא. את התנגדותו ליוזמה במתווה הנוכחי הסביר בכך ש"הערבים והחרדים הם המרוויחים הגדולים ממנה. איננו צריכים לסבסד קבוצות קיצוניות דוגמת פעילי התנועה האיסלאמית או הסיקריקים ונטורי קרתא".

"טוב לנו שגם ילדים מקבוצות קיצוניות יקבלו חינוך שהמדינה מפקחת ומשגיחה עליו", השיב שטייניץ לטענות. "הצהרונים ומעונות היום נועדו לסייע לאוכלוסיה העובדת".

שר האוצר התייחס גם לרפורמה המוצעת בנושא השקיפות והבקרה התקציבית במערכת הביטחון - שתובא גם כן לאישור השרים. הוא הסביר כי יישומה יהווה מהלך ש"יחסוך מיליארד שקלים בשנה הראשונה ועוד מיליארדים בשנים שלאחר מכן". נוסף על כך, הוא הצהיר כי "אין לי ספק שבעוד שנתיים שלוש כל הרמט"כלים והגנרלים יגידו תודה".

לעומת שטייניץ, הביע שר הפנים ויו"ר ש"ס, אלי ישי, התנגדות למהלכיו של נתניהו. "מדובר בחוק מבורך, חיוני וחשוב", הבהיר ישי - והדגיש: "אך לפי המתכונת הנוכחית, ש"ס תצביע נגד. הסיבה לכך היא שמקורות המימון של החוק - הרווחה, הבריאות והשלטון המקומי - נמצאים על סף קריסה".

קרב צעקות: גנץ נגד שטייניץ

נתניהו התייחס לקרב על הקיצוץ בתקציב הביטחון ואמר: "המימון כאן יבוא מקיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה ומשינויים מבניים שיעשו - בראש ובראשונה במערכת הביטחון - שלא נעשו עד היום. שום החלטה היא לא קלה, זה דבר קשה. נדרשים כאן החלטות והחלטות שקובעות סדרי עדיפויות הן תמיד קשות וכואבות. אבל זה המשמעות של מנהיגות, אין שום משמעות למנהיגות אם אתה אומר גם זה, גם זה וגם זה וגם זה בלי הגבלה - אין דבר כזה. אנחנו קובעים עכשיו שהחינוך הוא החשוב, שחוק חינוך חינם לילדים שמטיב עם זוגות צעירים ועם משפחות חלשות הוא דבר חיוני למדינת ישראל, אנחנו קובעים שהביטחון הוא חיוני ואנחנו נעשה את השינוי בסדר עדיפויות בהתאם".

במהלך הישיבה ניצת ויכוח חריף בין שר האוצר יובל שטייניץ לרמטכ"ל בני גנץ. בזמן שנציג האוצר גל הרשקוביץ הציג את השינויים בתקציב הביטחון, העיר הרמטכ"ל ליושבים סביבו: "זה הבל הבלים". הדברים הגיעו לאוזניו של שטייניץ שפנה לרמטכ"ל ואמר: "סליחה, אני מבקש למחות נגד האמירה, אתה קצין במדים ולכן אתה יכול לומר את מה שאתה רוצה לומר אבל לא בסגנון כזה". גנץ נעמד, הצביע לעבר שטייניץ וצעק: "אני זוכר שאני קצין במדים יותר ממה שאתה זוכר שאני קצין במדים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק