בחירות קלפי (צילום: רויטרס)
הוועדה אישרה את חוק המשילות | צילום: רויטרס

ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (א') את חלקה השני של הצעת חוק המשילות לקריאה ראשונה, ברוב של שבעה מול שישה מתנגדים. על פי ההצעה שאושרה, אחוז החסימה יועלה ל- 4%.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ח"כ מירב מיכאלי (העבודה) אמרה במהלך הדיון כי "מה שרואים מכאן, לא רואים משם. תנסו להיות גם שם, לפני שתשנו את השיטה. אם ההצעה פוגעת בכ-20% מאוכלוסיית מדינת ישראל, היא לא צריכה להיות על השולחן. ואם כן, אז צריך לטפל בה בחרדת קודש". ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר כי "אם החוק היה בתוקף, ביום שישראל ביתנו קמה, היא לא הייתה קיימת היום, כיון שאז, המפלגה קיבלה פחות מ- 4%. זו אינה שאלה של משילות ויציבות, אלא של תחרות וצביעות".

פרופ' גידי רהט מהמכון הישראלי לדמוקרטיה תמך בהעלאת אחוז החסימה, אולם באופן מדורג. לדבריו, אחוז חסימה קיים בכל פרלמנט, בו מספר החברים, קטן ממספר התושבים. "בעולם מקובל אחוז חסימה בשיעור של 2% אולם, בהולנד נהוג 0.83 ובגרמניה 5%. מאידך צריך לדאוג שאוכלוסיות קטנות, לא יודרו מהכנסת", הוסיף.

לעומתו, פרופ' אברהם דיסקין התנגד להעלאת אחוז החסימה. "יש מצביעים שלא הצביעו למפלגות קטנות, כיון שחששו שהמפלגות שהם תומכים בהם רעיונית, לא יעברו את אחוז החסימה", הוא ציין. "העלאת אחוז החסימה דוחף מצביעים להצביע הצבעה אסטרטגית לגוש, ולא הצבעה כנה למפלגה. בחברה כה שסועה, אני לא רוצה להדיר את החרדים ואת הערבים".

"חוק מופז" בוטל (צילום: חדשות 2)
"חוק מופז" בוטל | צילום: חדשות 2

הוחלט לבטל את "חוק מופז"

בנושא התפלגות סיעות, הוחלט לבטל את חוק מופז, שמאפשר לשבעה חברי כנסת להתפלג מסיעתם, אף אם מספרם פחות משליש סיעה. בנושא מימון מפלגות לחברי כנסת שהתפלגו, הוחלט לקבל את הצעת ח"כ דוד רותם. ההצעה מבחינה בין התפלגות בתחילת הכנסת ובסופה, לבין התפלגות שנעשתה אחרי שנתיים לכהונת הכנסת, ולפני תקופת הבחירות.

על פי ההצעה, אם ההתפלגות נעשית בתקופה שבה סביר להניח שנעשתה על רקע מחלוקת פוליטית אמיתית, יתאפשר מימון שוטף לחלק המתפלג. זאת בניגוד להתפלגות שנעשתה בתחילת הכנסת, שפוגעת בציפיות הבוחר, או להתפלגות שנעשתה בסוף הכנסת שאין בה אלא חיפוש בית פוליטי חדש ומסחר בכספי מפלגת האם.

 

עוד באותו עניין:

אחוז החסימה על 4%? המפלגות הערביות יימחקו