ממשלת נתניהו מדלגת ממשוכה למשוכה - התקציב מאחוריה, וושינגטון לפניה. הערב יוצא ראש הממשלה בנימין נתניהו לפגישה המדוברת עם הנשיא אובמה. מאחור נשאר מי שאוהב לכנות את עצמו "המבוגר האחראי של הממשלה", שר הביטחון אהוד ברק, שהתארח הערב בתכניתנו "פגוש את העיתונות" עם דנה ויס ואמנון אברמוביץ'.

"סיימתי את השבוע עייף, כמעט לא ישנתי", אומר שר הביטחון על תקציב המדינה שאושר בממשלה, "אבל אני מאוד מרוצה. יש הרחבה של התקציב, יש טיפול בחינוך ותעסוקה, ויש העמדה נכונה של צרכי הביטחון".

"אני חושב שמול האתגרים הבטחוניים הממשיים, ייתכן שאפילו נצטרך להוסיף על תקציב הביטחון. התוצאה של התקציב היא מאוד אחראית ומאוזנת", אומר ברק. "בתהליך היו חריקות מסויימות, משום שהאוצר רגיל לקבוע את התקציב בתוך אגף התקציבים ולהגיש אותו ערוך ומוכן לשרים. אני מאוד מכבד את אגף התקציבים שהוא 'סיירת מטכ"ל של השירות הציבורי'. רם בלינקוב הוא איש מצויין, אבל האוצר מניח שהשרים לא מסוגלים לראות את התמונה הכוללת - וזה לא נכון".

"תקציב המדינה שהתקבל – שקול ואחראי"

ברק הוסיף: "אני חושב שעופר עיני הוא חלק מהפיתרון, לא חלק מהבעיה. תקציב המדינה שהתקבל הוא שקול ואחראי. אני מרגיש מאוד מסופק ממה שעשינו". השר ברק החמיא לראש הממשלה נתניהו על הטיפול בתקציב, ואמר כי "ראש הממשלה נהג פה באחריות ברגע הקריטי הזה. ראש הממשלה משלם מחיר על אופן ההובלה של התקציב, אבל התוצאה היא מה שהמדינה צריכה".

אהוד ברק בפגוש את העיתונות (צילום: חדשות2)
ברק. "שלום בתוך 3 שנים" | צילום: חדשות2

"אני מכבד את החברה כולה, לא רק את צרכי הביטחון. אין ספק שצה"ל יכול להתייעל, והכנו באמת תכנית התייעלות עבור צה"ל שכוללת את הכל. הבאנו את אחת החברות המובילות בעולם, מקנזי, שיעשו את זה איתנו. אבל אין לנו ברירה אלא להגן על אנשי הקבע ועל הצרכים שלהם כבני אדם".

השר ברק נשאל על הוויכוח שהתגלע בישיבת הממשלה בין ראש הממשלה לבין הרמטכ"ל, במהלכו אשכנזי אף הרים את קולו על נתניהו. "אני חושב שהרמטכ"ל דיבר מתוך הצורך לדאוג לאנשיו", סיפר ברק. "דיברתי איתו אחר כך והוא התנצל בפני ראש הממשלה על הטון שבו נקט".

"כשיהיה שלום, אפנה את מקומי"

"תנו לי עוד 10 עופר עיני ועוד 10 גבי אשכנזי, ויהיה לנו הרבה יותר קל. הם חלק מהפיתרון, לא חלק מהבעיה. אם בעוד 3 שנים שאהיה בן 70, יהיה שלום איזורי וייפתרו כל הבעיות – אשמח לפנות את מקומי לעופר עיני. עד אז – אני ממשיך", אמר ברק בחיוך.

"אני ועופר עיני עובדים יחד מתחילת הדרך כבר שנתיים. אני ישבתי בלשכת רה"מ, עופר ישב במשרד האוצר, הכל היה מתואם בינינו בטלפון. כדי להוביל את הדבר הנכון למדינה, נתניהו היה מוכרח להכריע - והוא הכריע".

"אפשר להגיע להסכם שלום איזורי תוך 3 שנים"

שר הביטחון דיבר גם על פגישתו הצפויה של ראש הממשלה עם הנשיא אובמה. "אנחנו בתוך תהליך של גיבוש מדיניות הממשלה, שהיא ממשלה רחבה ויש בה מגוון של דעות מבני בגין מימין ועד למפלגת העבודה בשמאל", אומר ברק. "פגשתי את נתניהו לפני שהוא יצא לוושינגטון, ואני מאמין שקווי היסוד של הממשלה הם שיקבעו. בקווי היסוד כתוב שהממשלה תעשה מאמץ להגיע לשלום עם כל שכנינו. הדבר הזה יתקיים".

אהוד ברק בפגוש את העיתונות (צילום: חדשות2)
"אירן? כל האופציות על השולחן" | צילום: חדשות2

"נתניהו יגיד לאובמה: אנחנו מוכנים ללכת לתהליך מדיני שסופו הסכם שלום אזורי. אני מעריך שנתניהו מוכן לתהליך מדיני שסופו שתי מדינות לשני עמים. כמו שבכלכלה התקבלו החלטות נכונות, גם בנושא התהליך המדיני יתקבלו החלטות נכונות", אמר ברק, וקינח באמירה אופטימית: "תוך שלוש שנים אפשר להגיע להסכם שלום עם שכנינו".

"הדרישה להצהרה בדבר "שתי מדינות לשני עמים" היא ביטוי לרדידות תקשורתית. ההבדל הוא בין אנשים שעושים לבין אנשים שמדברים. ההצהרה הזו לבדה לא תפתור את הסכסוך. אבל גם נתניהו מבין שבסוף התהליך - המטרה היא שני עמים שיחיו זה לצד זה בשלום ובביטחון", אומר שר הביטחון.

האם ארה"ב תלחץ על ישראל לפרק את המאחזים הבלתי חוקיים ביהודה ושומרון? "מאז שאני שר ביטחון לא קם אף מאחז לא חוקי בשטחים, ופירקנו לא מעט מאחזים לא חוקיים כאלה בעבר", משיב ברק. "אני בטוח שהממשלה החדשה תמשיך בפירוק המאחזים בקצב מואץ, אבל רצוי לעשות את זה בהידברות. אנחנו צריכים לטפל במאחזים האלה לא בגלל האמריקנים ולא בגלל האירנים, אלא בגלל שאנחנו מדינת חוק, ודבר בלתי חוקי כזה הממשלה צריכה לסיים, אם לא בהידברות – אז בכוח".

"אירן? כל האופציות על השולחן, ואני מעדיף לא להוסיף מילה"

"אני לא מאושר מההשוואות של המצב מול אירן לשואת יהודי אירופה. מדינת ישראל היא הגורם הכי חזק באזור, ואני לא רואה אף אחד מעז לנסות להשמיד אותנו", אומר שר הביטחון. "נתניהו יתבע מהאמריקנים שהשיחות מול אירן יהיו קצרות ותכליתיות, מעבר לזה אנחנו חושבים שאסור להוריד שום אופציה מהשולחן, ואנחנו ממליצים לאחרים לנהוג באופן דומה".

ברק אמר כי "אין מי שלא מבין שהציר הכי חשוב לישראל הוא השותפות האסטרטגית עם ארה"ב, זה אבן יסוד בתהליך המדיני וגם בהתמודדות מול האיומים הבטחוניים. נתניהו מבין את זה, וגם ליברמן ובני בגין מבינים את זה. אנחנו צריכים להגיד לאמריקנים "כן אבל" ולא "לא אבל". נקבל החלטות קשות אם הצד השני יקבל החלטות קשות".

גלעד שליט. ארכיון (צילום: חדשות2)
שליט. "חובה קדושה להחזירו הבייתה" | צילום: חדשות2

"המזרח התיכון עם אירן גרעינית הוא דבר בלתי נסבל, ואת זה מבינים כל הכוחות המתונים באיזור", אומר שר הביטחון על תוכנית הגרעין של טהרן. "אם יהיה לאירן גרעין, לא נוכל למנוע נזילה של טכנולוגיות וחומרים גרעיניים לידי קבוצות טרור.  צריך למצות את השיחות עם אירן ואז לגשת למשטר סנקציות חדש ואפקטיבי. תקיפה באירן זה לא נושא לדיבורים. אני חוזר שוב: כל האופציות על השולחן, ואני מעדיף לא להוסיף מילה".

"יש לנו חובה קדושה להחזיר את גלעד שליט"

על פרשת הדחתו של איתן כבל מתפקיד מזכ"ל העבודה ועל מה שעובר על מפלגתו מאז הבחירות, מעדיף ברק לדבר פחות. "האויב האמיתי והעיקרי של מפלגת העבודה – הוא הדיבורים בתוכה", הוא אומר, "הפיצול הפנימי בתוך המפלגה הוא המשקולת האמיתית על צווארה. אני מרגיש שלם עם עצמי, אני עושה את מה שאני מאמין שטוב למדינה. כבר הייתי ראש הממשלה, ואם המציאות תוביל אותי לשם שוב – אשמח. אבל זה תלוי בציבור".

שר הביטחון סיים את הראיון בכמה מילים על גלעד שליט, שלמרות כל המאמצים נמצא עדיין בשבי החמאס בעזה. "לא שכחנו את גלעד, ישבתי רק השבוע עם נועם שליט, בשבוע שעבר רעייתי שוחחה עם מפגינים שהיו מול ביתי. יש לנו חובה קדושה לעשות כל מאמץ אפשרי להחזיר את גלעד. אני מחוייב לכך, הממשלה מחוייבת לכך. לצערי לא הצלחנו להגיע לסיכום, ולא רק בגללנו, ואני אומר בצער – הדיבורים בעניין לא עוזרים. אני חושב שלא נכון לדון במו"מ על שחרור גלעד שליט בטלוויזיה".

עקבו אחר חדשות 2 בטוויטר

הווידאופדיה: אהוד ברק

צפו בחלק א' של הראיון המלא

צפו בחלק ב' של הראיון המלא

צפו בחלק ג' של הראיון המלא