שעה קלה לאחר הודעת הרופאים המתמחים על התפטרותם, במשרד האוצר הודפים את האשמות המתמחים על "פקידות מתנשאת ושיכורת כוח" ותוקפים בחריפות חסרת תקדים את ההתפטרות. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את מסיבת העיתונאים של משרד האוצר.

"אני קורא לרופאים ולמתמחים שקיבלו בהסכם הזה תוספות משמעותיות, לחזור ולדבר איתנו", פתח שר האוצר יובל שטייניץ את דבריו. "אני חושב שגם אם הייתה מחלוקת ועיצומים אין מקום לפגוע בבריאות הציבור ובחיי החולים. אני רוצה להגיד לרופאים, מתוך הערכה עצומה, ולמתמחים בפרט - עם כל הכבוד למסירות ולמקצועיות אף אדם, ויהיה מוכשר ככל שיהי,ה איננו עומד מעל החוק ושלטון החוק. ושום כישרון ושום מסירות שצריך להוקיר אינם מקנים לבעליהם את הזכות לא לכבד הסכמים".

"כמובן שלא ניתן לפרוץ הסכם, כך אמר בית הדין לעבודה", הוסיף שטייניץ. "אך אנחנו מחפשים דרכים יצירתיות במסגרת ההסכם לשפר דברים מסוימים כולל תוספות שעולות כסף נוסף בעבור תמורות מסוימות או הקדשת זמן מלאה ואנחנו מוכנים ללכת בכיוון הזה. אני קורא לא לשבור את הכלים, לא לשבור את החוק ולא לשבור את החולים, אלא לחזור להידברות שחבל שהופסקה כך אתמול".

שר האוצר אמר עוד: "ישנה מגמה לתקוף את אנשי האוצר ופקידי האוצר המסורים. זה אולי יותר קל מלהתווכח ויכוחים פנימיים או מלבקר את בוררות העליון - לא נוח לבקר את הגורמים האלו, אז מנסים לפגוע בפקידי האוצר, אילן לוין ואחרים".

"אפשר שתהיה מחלוקת על כל דבר, אבל סך הכל כשמדברים על רופאים גם בתחילת דרכם, זה לא שכר נמוך. כשמדברים על רופאים עם וותק של 20 שנה - לא תמצאו כזה שמרוויח פחות מראש ממשלת ישראל. לא כולל עוד תוספות", תקף שטייניץ.

"כולנו אזרחי ישראל, כולנו כולל אלו שתורמים תרומה אדירה באקדמיה ברפואה ובפריפריה, כולנו מוכשרים ככל שנהיה מוסריים ככל שנהיה, כולנו מחויבים לשמירת החוק בשלטון החוק ובכיבוד צווים והחלטות של בית המשפט בישראל. אני קורא לרופאים לא לאיים בשבירת המסגרות החוקיות של מדינת ישראל ולא לאיים באנרכיה", סיכם שר האוצר.

הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, הוסיף ואמר כי "כל המטרה של מי שמנהל את הקמפיין הזה היא לתקוף אישית את ראש הממשלה".

סגן שר האוצר: הם רוצים כסף, כסף, כסף

סגן השר כהן, ארכיון (צילום: כיכר השבת)
סגן השר יצחק כהן. "כסף כסף כסף" | צילום: כיכר השבת

"אנו שומעים את השקט מכיוון בתי החולים בפריפריה ומבינים כי יצא המרצע מן השק", אמר מוקדם יותר סגן שר האוצר יצחק כהן מש"ס. "המנהלים והמתמחים בבתי החולים במרכז איבדו את המוסריות שלהם. לצערי הם אינם מונעים ממניעים טהורים ואני חושש שאנו מובלים למצב של אנרכיה במדינת ישראל".

כהן המשיך: "המתמחים בעטו בכל המוצע להם על ידי המדינה ובחרו לעשות שימוש בכלים של סחיטה ואיומים. הם לקחו את החולים כבני ערובה על מנת להשיג עוד כסף. מכל הפגישות שנערכו עם נציגי המתמחים עולה כי בין דרישותיהם ובין חיזוק הרפואה הציבורית אין ולא כלום, נהפוך הוא. כל אשר מעניין אותם זה כסף כסף כסף, ולכן האחריות על הפגיעה בחולים היא של אלה אשר בחרו לנטוש כדי לסחוט עוד כסף. אבוי לנו שאלה הן פני העתיד של הדור הבא במדינתנו".

ממשרד האוצר נמסר לאחר מסיבת העיתונאים שכינסו המתמחים, כי "בשבוע האחרון מציע הממונה על השכר, אילן לוין, אשר הוסמך על ידי ראש הממשלה לנהל התהליך, פתרונות מעשיים לבעיות שכואבות למתמחים. הממונה על השכר אף הצהיר כי ניתן לייצר במסגרת ההסכם סל כלכלי, אשר ישמש לטיפול בבעיות ומתן פתרונות לאורך ההסכם ככל שייוצרו".

"יתרה מכך, הוצהר והובטח כי ככל שלא תהיה הסכמה על אופן חלוקת הכסף המיועד לסל הפתרונות - ניתן יהיה לגשת על אופן חלוקת הסכום כאמור לבוררות, אולם מטרתו של הסל הכלכלי היא לקבוע כבר היום תגי מחיר מינימליים לתהליך במסגרת ההסכם", אמרו באוצר.

ההודעה סוכמה במילים: "הממונה על השכר הצהיר כי הוא מתחייב אישית להיכנס לתהליך מוסדר לזיהוי בעיות אינדיבידואליות בכל אחד מבתי החולים. במסגרת התהליך ייפגש הממונה על השכר באופן אישי בקבוצות עבודה עם הר"י ונציגי המתמחים בכל בית חולים ויחד יזהו בעיות ספציפיות לכל בית חולים תוך מתן פתרונות אינדיבידואליים".

המתמחים: "האוצר ניצח, החולים והרופאים הפסידו" 

במסיבת עיתונאים שכינסו הבוקר בתל אביב, הודיעו כאמור הרופאים המתמחים על מימוש מכתבי ההתפטרות של מאות מהם נוכח כשלון המשא ומתן עם האוצר. ד"ר אורן פלדמן, מתמחה שהתפטר מבית החולים רמב"ם, אמר במסיבת העיתונאים כי "אנו נלחמים על כך שתמשיך להיות לנו רפואה שווה לעניים ועשירים ולא רפואה פרטית לבעלי הון. ההסכם נחתם בגניבה, אין לו תוקף מוסרי. הוא שהוביל אותי לוותר על מקצוע הרפואה שיקר לי כל כך".

"מי שאומר היום שלא ניתן לפתוח את ההסכם, חתם עליו כשאלף מתמחים הגישו מכתבי התפטרות וכשמאות רופאים כתבו עצומות ומחו", אמר ד"ר פלדמן. "מי שידו לא רעדה ולא הבין את תחושת התסכול הוא זה שצריך לפתור היום את הבעיה". הוא פנה לראש הממשלה נתניהו: "עליך לגלות מנהיגות, לקחת את המושכות לידיים ולראות את האינטרס הלאומי של ישראל. אנא התערב ופתור את המשבר הזה".

ד"ר גבי הרן, שהתפטר מבית החולים מאיר אמר כי "פקידות מתנשאת וסובלת משכרון כוח. משרתי הציבור הם הפכו אותנו לאויבי האומה. בעליונות אין קץ השתמש אילן לוין (הממונה על השכר באוצר) בבית הדין לעבודה, אותו לא טרח לכבד לאורך הדרך".

"אנו ניצבים בפניכם בתחושת צער וחרדה על כך שהמשבר לא מגיע לידי פתרון", אמר ד"ר הרן, ממובילי המאבק. "אנו מנהלים מאבק צודק, ערכי ומוסרי. אין אנו יכולים להתמודד עם האוצר, אנו רופאים. האוצר ניצח, החולים והרופאים הפסידו. לצערנו, במדינה עד שלא מגיע אסון אין התערבות. עשינו כל מה שניתן, הפתרון נמצא בידיו של ראש הממשלה שלמרות הרושם שהבין את המצוקות לא התערב באופן פעיל להשגת פתרון".

לאחר ההאשמות נמסר מלשכתו של נתניהו כי "כפי שהבטיח ראש הממשלה למתמחים בפגישתם הוא פועל גם עכשיו כדי למצוא פתרון. ראש הממשלה ביקש מהמתמתחים שהות של שבועיים והוא מצפה מהם לגלות אחריות".

הרופאים הבכירים והסטאז'רים התייצבו לצד המתמחים

לאחר דברי הרופאים המתמחים הבוקר, כינסו הרופאים הבכירים והסטאז'רים מסיבת עיתונאים בה התריעו על קריסת מערכת הבריאות. "אנחנו ניתן את שירותי החירום אבל מערכת הבריאות במרכז הארץ עובדת מעכשיו במתכונת חירום בלבד", אמר פרופ' צבי קליין מביה"ח מאיר.

"מרפאות החוץ יהיו סגורות, ניתוחים אלקטיביים לא יבוצעו, בדיקות אלקטיביות שמבוצעות במחלקות הרנטגן, מחלקות איזוטופים, מיפויים. לא יבוצעו כל הדברים שאינם דחופים כמו חדרי לידה או טיפולים נמרצים", הוסיף.

אלעד בן ארצי, נציג הסטאז'רים, הביע תמיכה בהתפטרות המתמחים ואמר כי הסטאז'רים יילכו בעקבותיהם. "למעלה ממחיצתנו, 330 איש במספר, מצהירים כי בסיום שנת הסטאז' לא נתחיל להתמחות כרופאים בבתי החולים בישראל אלא נמצא חלופות מחוץ לכותלי מערכת הבריאות הציבורית. הודענו על כוונתנו זו לרופאים הבכירים ולמנהלי המחלקות בבתי החולים השונים, האחרונים קיבלו את הצעתנו זו בעצב אך בהבנה".

"מרגע זה, כאשר מכתבי ההתפטרות של עמיתנו המתמחים נכנסים לתוקף נעשה אנו את כל שביכולתנו כדי להימנע ממצב שבו אנו הסטאז'רים שעדיין איננו רופאים ואין לנו רישיון לעסוק ברפואה לסתום את החור הגדול שנפער במערכת", הוסיף. "לא נסכים לשאת באחריות על המחלקות, נסרב לחתום על מרשמים לתרופות, ולא נעבור על החוק". 

בתי החולים מצמצמים פעילות: מחלקות נסגרות

מתמחים, סטאצ'ר לא רופא (צילום: חדשות 2)
עוזבים את בתי החולים. ארכיון | צילום: חדשות 2

ברמב"ם בחיפה הודיעו כי בית החולים נאלץ לצמצם את פעילותו. במסגרת זו חדר המיון יקבל מקרים דחופים בלבד, ומיון נשים נסגר לפעילות. מרמב"ם נמסר עוד כי חולים המוזמנים לפעולות סלקטיביות מתבקשים להתקשר למרכז המידע בטלפון 1-700-50-51-50 ולהתעדכן לגבי המחלקות והמרפאות הרלוונטיות.

"בית החולים נכנס באופן מיידי למתכונת חירום", אמר ד"ר מיקי הלברטל, סגן מנהל בית החולים רמב"ם, בשיחה הבוקר עם חדשות 2. "לא נוכל לתפקד בצורה רגילה במצב הנוכחי. ההשפעות הן בכל בית החולים, אנחנו מצמצמים ניתוחים ופעילות מחלקות וכך גם פעילות במיון. אנחנו קוראים לקהל בחיפה: מי שיכול – שיימנע מלהגיע לבית החולים".

"המשבר הוא לא עם המתמחים שלנו, הם אנשים טובים שנבחרו בקפידה", ציין ד"ר הלברטל. "משבר האמון הוא הרבה מעלינו, בין המערכת השלטת לאנשים שעובדים בשטח. אנחנו קוראים לכל המערכת וגם לאוצר – יש לכם אחריות שצריכה לבוא לידי ביטוי בשטח, קבלו את ההחלטות הנכונות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק