למרות שמפלגת העבודה נותרה עם שמונה מנדטים בלבד לאחר פרישת סיעת העצמאות, מערכת הבחירות המקדימות לראשות המקדימות דומה יותר למערכת פריימריז של סיעת שלטון. נכון לשעה 14:00, אחוז ההצבעה בקרב המתפקדים עומד על 15%. הרצוג התלונן על כך שלחלק מהמתפקדים נשלחו הודעות אס.אם.אס לכאורה בשמו, ככל הנראה כדי להפלילו במעשה.

מי לדעתכם צריך לעמוד בראש המפלגה? הצביעו בסקר חדשות 2 בפייסבוק

ארבעת המועמדים, שלי יחימוביץ',עמיר פרץ, עמרם מצנע ויצחק הרצוג, יעשו היום ניסיונות רבים להביא את מצביעיהם לקלפיות, ולנסות לזכות ב-40% מקולות המצביעים שיבטיחו עבורם את הניצחון כבר בסיבוב הראשון. על פי הסקרים, מי שאמור להיות מודאג ממצבו הוא ח"כ עמיר פרץ שעל פי הערות חייב לנצח בסיבוב הראשון, אחרת יובס בסיבוב השני על ידי שלי יחימוביץ'.

היו"ר הזמני של מפלגת העבודה, השר לשעבר מיכה חריש, קרא למתפקדים לנצל את זכותם - ולצאת להצביע. "ניצבת בפנינו הזדמנות לחזור ולהשפיע על סדר היום המדיני, הביטחוני והכלכלי של מדינת ישראל", אמר לעיתון "ידיעות אחרונות", "על המועמדים להתייצב מאחורי מי שייבחר ולסייע לו במשימה המשותפת לחזור להנהגת המדינה" - הוסיף.

66,310 בעלי זכות הצבעה יצאו היום ל-171 קלפיות ברחבי הארץ שם יצביעו עבור המועמד הראוי מבחינתם. תוצאות ראשונות יגיעו למטה המפלגה בבית ברל שבשרון כבר סמוך לחצות, כשלפנות בוקר יגיעו תוצאות האמת. על פי סקרים שנערכו בשבוע שעבר עולה כי אף מועמד לא יצליח לגרוף 40% מהקולות, והפריימריז יילכו לסיבוב שני שיתקיים בעוד כשבוע. עם זאת, הסקרים מצביעים בבירור על ניצחון למועמדת יחימוביץ'.

יחימוביץ' משדרת אופטימיות: "או אני או פרץ"

יחימוביץ' הגיעה הבוקר להצביע בקלפי בתל אביב, שם הביעה אופטימיות רבה לגבי התוצאות. "שום דבר לא מונח בכיס, מצבנו מאוד טוב. התמיכה שלנו בשטח היא מדהימה ואת הסקרים אנחנו מכירים, אבל התוצאות לא נקבעות בסקרים, הן נקבעות בקלפי", אמרה. "לכן הקריאה שלי היום לפעילים המדהימים שלנו היא לא להיות שאננים ולתת עבודה".

יחימוביץ' הוסיפה כי "הבחירה התנקזה בסופו של דבר לשני מועמדים: או עמיר פרץ או אני, לכן צריך לעבוד עד הדקה האחרונה, לא לבזבז קולות, ולחגוג, אולי - רק בלילה". לצד היריבות, יחימוביץ' מאמינה באחדות המפלגה. "אני לא מאמינה שיהיה פילוג במפלגת העבודה. אני רוצה גם להסתייג קשות ממי שמאיים שאם התוצאה לא תהיה לרוחו הוא יתנהג כך או אחרת".

מזכ"ל המפלגה: המחאה החברתית הועילה למפלגה

"'היום שאחרי' הוא מבחינתי חשוב יותר מיום הבחירות עצמו", אמר הבוקר מזכ"ל מפלגת העבודה חיליק בר. "לצערי אחדות החברים והמועמדים הוא לא מה שמפלגת העבודה ידועה בו, ואני חושב שהפעם גם הבוחרים העבירו למועמדים את העובדה שחשוב לזכור שזו משימת על של כולנו לשמור על המפלגה".

המחאה החברתית של הקיץ האחרון שינתה את פני החברה בישראל, ובעבודה מודעים גם לשירות שאותה מחאה עשתה למפלגה שלהם. "אחד העונשים שקיבלנו מהציבור הוא שהתמקדנו בנושאים כמו תהליך השלום והזנחנו נושאים חברתיים, אבל היום כל מועמד מבין את החשיבות של הנושאים החברתיים, ואני מאמין שאת המפלגה החשובה הזו אסור להספיד", הוסיף בר. "רואים היום גם בסקרים שקדימה היא לא אלטרנטיבה, ולכן מייעדים אותנו למקום הזה - שמגיע לנו, ואני מאמין שזה מה שיקרה".

בר הוסיף כי לא מן הנמנע שמפלגת העבודה תרוויח מההמחאה הזו. "בליכוד מתנצלים ואומרים למפגינים שביבי לא אשם, וזה נכון - כי מאז 77 שולטות במדינה מפלגות ימין קפיטליסטי", אמר. "לא סתם המפלגה עלתה בסקרים, אותם מצביעים מבינים שצריך אלטרנטיבה חברתית".

בנושא ההתפטרות של יו"ר המפלגה הקודם אהוד ברק, אמר בר כי זה "הדבר הכי טוב שיכול היה לקרות למפלגה. מי היה מאמין שקרוב ל-70 אלף חברים יצטרפו למפלגה הזו תוך מספר שבועות? יש חזרה של ח"כים לשעבר, שרים לשעבר, אנשים צעירים, סטודנטים, הנכדים של פרס, רבין ושל בן גוריון מצטרפים לרוח הזו".

ומה לגבי סיבוב שני? "אם נצטרך נעשה זאת בשמחה - אבל אני מקווה שלא נגיע לכך", סיכם בר.

יחימוביץ': הסקרים מראים - אביא הכי הרבה מנדטים

ארבעת המועמדים הגיעו בשבת האחרונה לתכנית "פגוש את העיתונות". ראשונה הייתה ח"כ שלי יחימוביץ', שאמרה: "יש לחזור לערכי תנועת העבודה, ערכי הסוציאל דמוקרטיה. התכנית המדינית שלי מאוד ברורה והיא נעה בין מרצ לבין חצי מהליכוד. המתווה חשוב, הסוגייה היא לא תכניות מדיניות, כאלה יש ארונות של ספרים, הסוגייה היא היישום שלהם ועד כה לא יישמנו כלום".

"מפלגת העבודה ישבה עכשיו שנתיים בממשלת נתניהו-ליברמן-ש"ס. אני סירבתי לשבת שם בתור שרה", אמרה יחימוביץ' והוסיפה: "לאורך כל השנים בעקביות הייתי היחידה שהציבה אופוזיציה חדה ולוחמנית מול נתניהו". היא פירטה את הדברים בהם היא מאמינה ואמרה: "אני בעד מתווה קלינטון, פינוי התנחלויות והקמת מדינה פלסטינית".

יחימוביץ' העבירה ביקורת על חבריה שכיהנו בממשלת נתניהו: "אני לא הסכמתי עם נתניהו. אחרים הסכימו עד שנבעטו מהכסא. אני מתחייבת לא לשבת בשום מפלגה שלא תהיה שוחרת שלום. זה לא נורא לשבת באופוזיציה, זה לא סיביר".

לבסוף התייחסה יחימוביץ' לסיכוייה להיבחר לראשות המפלגה: "כל הסקרים מראים שמפלגת העבודה בראשותי תביא הכי הרבה מנדטים. יש לי השקפת עולם, יש לי אמונה, יש לי אידיאולוגיה. אני מנהלת קמפיין חיובי לחלוטין. יש שני מועמדים ריאליים, שזה עמיר ואני. כל שאר הקולות - זה פשוט בזבוז".

ח"כ הרצוג: לעולם לא אשב עוד בממשלת ימין

ח"כ יצחק בוז'י הרצוג התייחס לחיסרון שלו - והפך אותו ליתרון: "אני נתפס פשרן, שמנסה להגיע להבנות עם כולם. אבל המפלגה צריכה אדם מאחד ומלכד ואני היחיד מכל המועמדים שיכול לעשות את זה".

באשר ליכולותיו להנהיג את המפלגה אמר: "גם טוני בלייר - שאלו אם הוא יודע להיות מנהיג. אני הוכחתי שאני יכול להיות מנהיג. מועמדים אחרים יכולים לגרום למצב שהבית מתפרק. אני יכול לאחד אותו. לא סתם אראל מרגלית כשהסיר את מועמדותו העביר את תמיכתו אלי. אני היחיד שיכול לשקם את הבית הזה ולאחד אותו".

ח"כ הרצוג התייחס לסיכוייו להיבחר, על רקע הסקרים שלא מנבאים לו הצלחה: "לא רק שאהיה הפתעת הבחירות - אני גם אעלה לסיבוב שני. בימים האחרונים יש סחף של קולות לכיווני, ההצבעה אלי היא הדרך הנכונה".

הרצוג ביקש סליחה מבוחריו על כך שלא פרש מוקדם יותר מהממשלה, ואמר: "יש אנשים שכועסים עלי שלא פרשתי מוקדם יותר מהממשלה, והם צודקים - לא פרשתי בזמן. הפקתי לקחים ולא אחזור יותר להיות בממשלת ימין".

עוד אמר ח"כ הרצוג, כי אין בכוונתו לעזוב את המפלגה אם לא ייבחר: "אני במפלגה הזאת מהיום הראשון שלי. מעולם לא הצבעתי למפלגה אחרת ולא פזלתי למפלגה אחרת".

מצנע: לא אהיה מספר 2 של מי שאיני מאמין במנהיגותו

עמרם מצנע, שכבר עמד בעבר בראשות מפלגת העבודה אמר על המרוץ הנוכחי: "הערכתי שזה יהיה לא קל, אבל לא כל כך קשה. אני מאמין שבסופו של דבר אנצח". מצנע התייחס למפקד השנוי במחלוקת ואמר: "המפקד היה מאוד בעייתי, גילחו ממנו כבר 25 אלף מתפקדים. יש בו הרבה מאוד אנשים שכפו עליהם להתפקד".

"אני מביא איתי הרבה מאוד ניסיון בכל התחומים, אין לי ספק שאני המועמד האולטימטיבי למפלגת העבודה, ולכן אין לי ספק שכשהבוחר יגיע לקלפי - הוא יצביע נכון", אמר מצנע. "אני אוהב את הסביבה האנושית, אוהב את חוגי הבית וככה מנצחים בבחירות - יצירת אמון, ובזה אני טוב". מצנע העביר ביקורת על המנהיגים הנוכחיים ואמר: "יש לנו שר חוץ שהוא פירומן וראש ממשלה כבאי. זה מדליק שריפות וזה מכבה אותן, ולכך דרוש מבוגר אחראי".

"כשנבחרתי ב-2002, אריאל שרון הציע לי להצטרף לממשלתו ב-2003 ואני התנגדתי לכך. אנחנו לא נשב בקואליציה של נתניהו-ליברמן-ברק-אלי ישי. גם הליכוד חזר מ-12 מנדטים לשלטון", אמר.

מצנע העביר ביקורת על יריביו במרוץ לראשות המפלגה: "שלושת המתמודדים האחרים לא כשירים להנהיג את מפלגת העבודה. אני עולה לסיבוב שני ואולי אפילו מנצח בראשון. לא אהיה מספר 2 של מישהו שאיני מעוניין במנהיגותו. אני אוביל את מפלגת העבודה לראשות העבודה. והצוות הזה בוז'י, פרץ וחיימוביץ' הוא צוות מצוין שיהיה לצידי".

ח"כ פרץ: מעוניין ליצור גוש חדש - אלטרנטיבה לנתניהו

"אני אוהב פריימריז, זו הזדמנות לפגוש ולהכיר בני אדם", אמר ח"כ פרץ והתייחס להאשמות נגדו בשימוש בקבלני קולות: "קבלני הקולות הם אנשים שישנו את המפה הפוליטית. אנשים שמוכנים לעזוב את הליכוד, את קדימה ולבוא לעבודה. ב-2006 הבאתי קולות מקריית שמונה, משלומי, מחצור - הם הצילו את מפלגת העבודה כשקדימה הוקמה. קדימה שאבה את המפלגה ואני הבאתי את בנימין נתניהו ל-12 מנדטים".

"אני מקווה שאותם חברי מפלגת העבודה יתגברו על ההסתייגויות שלהם. מה עדיף? לקחת 5 מנדטים מקדימה ולהישאר אותו גוש, או לקחת 5 מנדטים מהליכוד ולהגדיל את גוש מרכז-שמאל, אז אני מעדיף את זה", אמר פרת והוסיף כי הוא מעוניין ליצור גוש חדש שיהווה אלטרנטיבה לנתניהו.

לשאלה אם ישב בממשלה בראשותו של נתניהו אמר, "הודעתי חד משמעית: אני ממשלה בראשות בנימין נתניהו - לא מצטרף נקודה. שום תיק הכי חשוב לא ישנה זאת. כשאתה משרת מדיניות אחרת - מה הטעם בכך?".

"אני לא התכוונתי ללכת לקדימה, רציתי לצאת מהמלכודת של ברק שהכניס אותנו לממשלת נתניהו", אמר ח"כ פרץ והוסיף: "שלי יחימוביץ' בניגוד למה שאמרה - לא הייתה באופוזיציה". פרץ הזכיר כי כשהיה שר ביטחון הוא העלה את שכר המינימום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק