דיון סוער בכנסת הסתיים היום באופן חריג וכמעט חסר תקדים בקטיעת נאומו של חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), שנלקח בכוח על ידי הסדרנים מדוכן הנואמים.

"הרגשתי כמו באחרון המחסומים של צה"ל בגדה", אמר טיבי בתגובה לאירוע בראיון לערוץ החדשות. "יש אווירה גזענית שהגיע גם לכנסת אבל לא חשבתי שהיא תחלחל לניהול הישיבה ותגיע עד להורדה של ח"כ ערבי מדוכן הנואמים על ידי שני מאבטחים".

"העולם יראה את התמונות האלה והדמוקרטיה הישראלית תראה במערומיה", ציין טיבי. בסיום השיחה, נשאל חבר הכנסת מה היה אותו משפט שנמנע ממנו לומר מעל דוכן המליאה. "רציתי לומר שהוזמנו לדיון על ידי ועדת הכנסת בנושא הסרת החסינות ואנו לא מתכוונים להופיע שם", השיב.

"אני מודע לעובדה שקשה לשמוע את הדעות שלנו, אבל מבחנה של הדמוקרטיה הוא לאפשר לי את החופש להגיד את הדברים שלנו גם הם שונים", אמר חבר הכנסת. "אני מודע לזה שיש בחירות בליכוד, אבל ההתנגדות של כרמל שאמה הכניסה יום שחור לכנסת, זו התנהגות נמוכה, שלא מתאימה לכנסת".

טיבי עלה לנאום והורד בכוח

האירוע החריג התרחש במהלך הדיון שהתקיים במליאה בנושא ביקורם של חברי הכנסת בלוב, שאותו יזם טיבי. בשלב מסוים, סגן יו"ר הכנסת ח"כ כרמל שאמה ביקש מטיבי לסיים את נאומו שחרג מהזמן שהוקצה לו, אך טיבי התעקש לסיים את נאומו והורד מהדוכן בכוח.

בעקבות בקשתו של שאמה פרץ ויכוח בין השניים, שבמהלכו קרא טיבי לעבר שאמה ואמר "אתה מפעיל עליי טרור עכשיו". שאמה בחר לענות לטיבי ואמר לו כי "הטרור לא בא מהצד שלנו בדרך כלל". חילופי הדברים בין השניים הפכו חריפים יותר ככל שהתקרבו הסדרנים לדוכן הנואמים כדי לפנותו.

טיבי התעקש לסיים את משפטו וניסה להתנגד לשני הסדרנים שאחזו בזרועותיו, אולם לבסוך הם ניתקו אותו מהדוכן בכוח והובילו אותו אחר כבוד חזרה למקומו.

בשליחות המדינה - במדינת אויב

אחמד טיבי ומועמר קדאפי (צילום: חדשות 2)
ח"כ טיבי - וקדאפי. "כבוד להיות כאן" | צילום: חדשות 2

משלחת של חברי כנסת ערביים נחתה בתחילת השבוע בלוב במטרה להיפגש עם השליט מועמר קדאפי בבירה טריפולי. הזמנתו של קדאפי למשלחת, שמנתה 39 חברי כנסת מהסיעות והמפלגות השונות בכנסת ישראל, הגיעה אל הנציגים הערביים-ישראליים לפני כשבועיים, ובה הם נקראו להגיע ולהיוועד עמו. זאת, כחלק מקידום שיתוף הפעולה בין הציבור הערבי בארץ לממשל בלוב.

בין חברי המשלחת ניתן למנות גם את הח"כים אחמד טיבי, טאלב א-סנע ומוחמד ברכה. נציגים נוספים מהמגזר הערבי התלוו אל חברי הכנסת ובהם ראש הפלג הצפוני בתנועה האיסלאמית ראאד סלאח וראשי רשויות ערביים. "הייתה קבלת פנים יוצאת מן הכלל", סיפר ח"כ א-סאנע, "המתינו לנו שרי ממשלה ומנהיגים מהממשל הלובי, שליוו אותנו עד לבית המלון".

"כבוד גדול לנחות כאן"

הביקור ההיסטורי משהו גרם גם לסערה במערכת הביטחון. "מדובר במדינת אויב מהמעלה הראשונה, ועל פי חוק העונשין מי שמבקר במדינת אויב צפוי למאסר", אמרו גורמי ביטחון. זאת ועוד, בכנסת הקודמת אושר חוק האוסר על ח"כים המבקרים במדינות אויב לשוב ולהיבחר לכנסת. ואולם, הח"כים הערביים טוענים מצידם כי לוב אינה מדינת אויב. ח"כ טיבי אף טען כי בידיו חוות דעת משפטית הקובעת מפורשות כי לוב אינה מוגדת ככזו.

גם במערכת הפוליטית נשמעה ביקורת חריפה על יציאת המשלחת ללוב. "לוב ומנהיגה, קדאפי, אינם משתייכים לחובבי ציון הגדולים", אמר יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו). "נסיעתם של ח"כים ערבים למדינה המזדהה עם אויביה הגדולים של ישראל מהווה סטירת לחי לאזרחי ישראל, ומגלה שוב את חוסר נאמנותם לערכי היסוד של מדינת ישראל. הגיע הזמן כי הח"כים הערבים יחליטו למי נאמנותם". 

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק