הסוף לעוקצי הקשישים? לאחר פרסומים רבים על חברות שעושקות קשישים, הודיע בנק ישראל כי הוא מתיר לחברות האשראי לסרב לתת לעסק שירותי סליקה או לבצע פעולה מסוימת אם הוא חושש כי בפעילותו יש הונאה של לקוחות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עד כה, לחברות האשראי אסור היה להפסיק לסלוק עסקאות של בית עסק מסוים ללא סיבה סבירה. אולם בתום דיונים בין המפקחת על הבנקים ד"ר חדווה בר, השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל וחבר הכנסת איציק שמולי הוחלט להוציא תיקון להוראה בנושא, שיאפשר את הסירוב לחברות האשראי. מטרת התיקון הוא לחזק את המנגנונים שימנעו הונאת קשישים נוספים.

בתיקון מופיעות מספר דוגמאות לתבחינים שיכולים לשמש בסיס לחשש להונאה, בהם שיעור גבוה של חיובים חוזרים, וכן שיעור גבוה של תלונות לקוחות בנושא הונאה – ובפרט תלונות של לקוחות מבוגרים. במידה וחברת האשראי תבחין ב"נורות האדומות" הללו, היא תהיה רשאית לסרב לתת לבית העסק שירותי סליקה.

חדווה בר (צילום: חדשות 2)
חדווה בר | צילום: חדשות 2

"תופעת ניצול אזרחים ותיקים תוך הפעלת מניפולציות היא תופעה מכוערת ומדאיגה, ואנו נוודא שהיא תגדע מהשורש", הבטיחה השרה גמליאל. "שינוי ההוראה הוא צעד חשוב כחלק מהתוכנית הלאומית לטיפול בעושק הקשישים של המשרד לשוויון חברתי שהתחלנו ליישם בימים אלו".

"מתכוון להיאבק על החיים של המפלגה", איצי (צילום: אתר הכנסת, חדשות)
איציק שמולי | צילום: אתר הכנסת, חדשות

ד"ר בר הוסיפה כי "ההוראה שפרסמנו היום תאפשר לצמצם את התופעה החמורה של הונאות קשישים על-ידי בתי עסק. אנו מאפשרים לחברות הסליקה להפסיק לתת שירותי סליקה לביתי עסק שקיים חשש כי הם מנצלים לרעה לקוחות".

"ניתוק בלון החמצן הכלכלי לרמאים הוא מהלך קריטי ביכולת להתמודד עם התופעה הבזויה של הונאות קשישים", הדגיש ח"כ שמולי. "מדובר בצעד חשוב ואנו נתעקש על הטמעתו גם בחקיקה המקודמת ביוזמתי. יש לברך על ההירתמות האמיתית והרצינית של הפיקוח על הבנקים בראשות חדווה בר. אני שמח ששיתוף הפעולה מוכיח את עצמו ויביא לשיפור ההגנה על הצרכנים".

מירב כהן ממטה המאבק לקשישים הגיבה על תיקון החוק: "כעת, משהתעורר גל המחאה הציבורי, ומשחברות האשראי נדרשות לפצות ולהשיב לציבור הקשישים את הכספים שנגזלו מהם, פועלות חברות האשראי במרץ לקדם מהלכי חקיקה ורגולציה שונים כדי ליצור מראית עין כאילו שעד היום לא היה ביכולתן למנוע את התופעה. אין בסיס לכך. חברות האשראי הפרו את חובותיהן כלפי לקוחותיהן, והן תצטרכנה להשיב הכספים שנגזלו שמוערכים במאות מיליוני שקלים".

עוד הוסיפה כהן: "יש לברך על כל מהלך חקיקתי או רגולטורי שננקט כדי לעקור מן השורש את תופעת עושק הקשישים. בד בבד עם מניעת מקרים אלה בעתיד, יש לגרום לכך שעשרות אלפי הקשישים שנפגעו מהתופעה במשך שנים, יקבלו את הפיצוי וההשבה מחברות האשראי. יש לקוות שהרגולטורים והמחוקקים לא ישמשו כלי בידי חברות האשראי בניסיונן למלט עצמן מן החובה לתקן את הנזקים הגדולים שהסבה התנהלותן לעשרות אלפי קשישים".