לוח הזמנים הצפוף לקראת הבחירות (צילום: רויטרס, חדשות)
הבחירות לרשויות המקומיות - המדריך המלא | צילום: רויטרס, חדשות

המדריך המלא ליום הבוחר: מחר (שלישי), 30 באוקטובר, ייערכו ב-251 עיריות, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות ברחבי הארץ הבחירות לרשויות המקומיות - ולראשונה, הן יתקיימו במסגרת יום שבתון, בדומה לבחירות לכנסת. רגע לפני שתצאו לבחור את ראשי הערים, חברי המועצות וראשי המועצות האזוריות שלכם - וחובה לצאת ולהצביע כמו שהסברנו לכם כאן, הנה המדריך המלא לקראת יום הבחירות: איך יודעים איפה מצביעים ומה צריך להביא לקלפי? מתי ייוודעו התוצאות הראשונות? באילו מקרים לא תיפול מחר הכרעה ויהיה צורך בסיבוב שני - ואילו שירותים לציבור יהיו סגורים מחר?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשעה 07:00 בבוקר מחר ייפתחו הקלפיות - ויינעלו ב-22:00 בלילה. 6,653,808 בעלי זכות בחירה יהיו רשאים לצאת ולבחור את המועמדים המועדפים עליהם, ומתוכם - 270 אלף בעלי זכות הצבעה בני 17, שיוכלו לעשות זאת לראשונה. תוצאות ראשונות צפויות לזרום במהלך הלילה, אך יש רשויות שבהן יתקיים סיבוב שני, כעבור שבועיים. סיבוב שני יתקיים במקרה שבו אף אחד מהמועמדים לראשות הרשות לא יקבל יותר מ-40% מהקולות בסיבוב הראשון.

הליך ההצבעה

בטרם תיגשו להצביע, עליכם לוודא היכן אתם מצביעים. המידע הזה מופיע על הפתק לבוחר שקיבלתם בדואר. 

מידע על מיקום הקלפי מופיע גם באתר בוחרים http://boharim.org.il/ או בטלפון : 1800-222-290

חשוב לוודא שבתעודת הזהות שלכם מופיעה כתובת המגורים העדכנית שלכם. במידה והיא לא עדכנית - לא תוכלו להצביע בבחירות הללו.

וכך מתנהל הליך ההצבעה עצמו: תחילה על כל בוחר/ת להזדהות אצל מזכיר הקלפי על ידי מסירת מסמך מזהה. הבוחרים יקבלו מיו"ר ועדת הקלפי מעטפות הצבעה חתומות כדין - ולאחר מכן, יורשו להיכנס לתא ההצבעה ולבצע את הבחירה בין המועמדים והרשימות באמצעות הכנסת הפתקים למעטפות.

1040852 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות



* להצבעה עבור ראש רשות/ראש מועצה יש לבחור בפתק צהוב שיוכנס למעטפה צהובה
* להצבעה עבור מועצת הרשות יש לבחור בפתק לבן שיוכנס למעטפה לבנה
* להצבעה עבור ועד מקומי (גוף בו ניתן לבחור בחלק מהמועצות אזוריות) יש לבחור בפתק תכלת שיוכנס למעטפה תכולה

הבוחר רשאי להשתמש גם בפתקים (צהובים, לבנים, תכולים) ריקים ועליהם לרשום בעט בצבע כחול ובכתב ידו את שם המועמד לראש המועצה (שם פרטי ושם משפחה) או אות/יות הרשימה עם הכינוי למועצת המועצה האזורית או לוועד המקומי. פתקים ריקים אלו מצויים בסוף מדף הפתקים.

אין מחובתו של הבוחר להדביק את מעטפות ההצבעה ובלבד שפתקי ההצבעה, שהוכנסו למעטפות ההצבעה, לא יבלטו החוצה. אין להכניס אל תוך תיבת הקלפי פתק הצבעה ללא מעטפת הצבעה.

מי שמחמת מום או מחלה אינו מסוגל לבצע בעצמו את הפעולות המעשיות בתא ההצבעה, רשאי להביא עמו מלווה שיעזור לו בפעולות ההצבעה. חל איסור כי המלווה יהיה מנהל או עובד בית אבות, או מוסד אחר שבו שוהה המצביע. מלווה לא ילווה ביום הבחירות יותר מ-2 בוחרים. בוחר שאינו יודע את השפה העברית אינו רשאי להביא עמו מלווה להצבעה.

1040859 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות



הבוחר חוזר מתא הצבעה אל שולחן ועדת הקלפי, מראה לחברי ועדת הקלפי את מעטפות ההצבעה ועליו להכניס אותן אל תוך תיבת הקלפי. אין להכניס את פתקי ההצבעה אל תוך תיבת הקלפי ללא מעטפה! חובה על הבוחר להכניס לתוך תיבת הקלפי את כל מעטפות ההצבעה שקיבל, גם אם לפי רצונו לא עשה שימוש באחת או ביותר ממעטפות ההצבעה שנמסרו לו.

איך יזהו אתכם בקלפי?

זיהוי הבוחר ייעשה באמצעות אחת מ-4 תעודות הכוללות בתוכן תמונה של הבוחר: תעודת זהות של הבוחר שהוצאה על ידי רשות האוכלוסין וההגירה (לא ניתן להצביע באמצעות הספח בלבד), דרכון ישראלי תקף של הבוחר, רישיון נהיגה ישראלי תקף של הבוחר או תעודה צבאית אישית תקפה.

ההודעה לבוחר אינה מהווה תחליף למסמך הזיהוי. אין חובה לבוא למקום הקלפי עם הספח של תעודת הזהות או עם ההודעה לבוחר.

1040872 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

לבירורים לבדיקת זכאות ומיקום הצבעה בבחירות לרשויות המקומיות, עליכם להצטייד במספר תעודת הזהות ותאריך ההנפקה של התעודה שבידכם, ולפנות לטלפון מספר: 1-800-222-290 או לפקס: 1-800-222-291, או לשלוח מסרון הכולל את מספר תעודת הזהות ב- 9 ספרות, כולל סיפרת הביקורת, לדוגמא: 123412348 ותאריך הנפקת תעודת הזהות, לדוגמא: 20/07/2004, למספר 050-8085500 

אילו שירותים יפעלו ביום הבחירות ומהם זכויותיכם כעובדים?

יום הבחירות הוגדר כיום שבתון בתחומן של הרשויות המקומיות שבהן נערכות הבחירות, ולגבי עובדים הרשומים בפנקס הבוחרים של אותן רשויות. יום שבתון הוא יום שבתון על פי חוק, אך פועלים בו כסדרם שירותי תחבורה ושירותים ציבוריים אחרים כפי שיקבע שר הפנים.

ומהם זכויתיכם כעובדים ביום השבתון הזה? במהלכו, למעט שירותים ציבוריים שיפעלו כסדרם, עובדי המשק נקראים לממש את זכותם וחובתם האזרחית ולגשת לקלפי. עובד שיבחר לממש את זכותו ליום שבתון, יקבל ממעבידו את השכר הרגיל שבו היה משתכר אילו עבד ביום זה. עובד שנדרש לעבוד ביום הבחירות יהיה זכאי למשכורת בשיעור 200%, או לחילופין שכר רגיל ובנוסף שעות חופשה, בדומה לנוהג בימי הבחירות לכנסת.

מעסיקים אשר להם עובדים המועסקים באופן ארעי במסגרת מערכת הבחירות, נדרשים למלא את חובותיהם כלפי עובדיהם. מעביד שיעבור על החוק ייחשף לסנקציות של עיצומים כספיים כבדים- עד 35,380 שקלים לכל הפרה ולכל עובד; ואף יסתכן באישום פלילי, ובסנקציה במסגרת ההליך הפלילי, אשר עשויה להגיע עד לקנס פלילי מקסימלי של 226,000 שקלים לכל עובד ולכל עבירה.

עובד זמני במערכת בחירות, זכאי בטרם תחילת העסקתו, לקבל מידע אודות זהות המעסיק ופרטיו המלאים, מהי מסגרת התשלום (תעריף שעתי/ לפי "משימה"), מהו מועד תשלום השכר (סוף כל יום עבודה, סוף התקופה וכו'), וכן, מהו אופן התשלום (מזומן, צ'ק או העברה בנקאית). בני נוער המועסקים במסגרת מערכת בחירות, כפופים לחוק עבודת הנוער; ובהתאם לכך העסקתם של בני 14-16 לא תעלה על 8 שעות עבודה יומיות, או 9 שעות יומיות החל מגיל 16.

1040879 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

במהלך יום הבחירות, יופעלו כל קווי רכבת ישראל בשינויים מסוימים בלוח הזמנים: רכבות ב"קו העמק", בית שאן-חיפה-עתלית יופעלו במתכונת של רכבת אחת לשעה, וכמותן גם רכבות בקו כרמיאל-חיפה-ת"א-באר שבע ורכבות בקו בנימינה-אשקלון/רחובות. רכבות בקו "רכבת הנגב" (הקו המערבי), רעננה מערב-באר שבע - יופעלו במתכונת של שתי רכבות בשעה. 

הרכבות שיפעלו כסדרן - רכבות הלילה בקו נהריה-נתב"ג, רכבות הלילה בקו באר שבע מרכז - ת"א ההגנה, רכבות בקו נהריה-חיפה-ת"א-מודיעין, רכבות בקו הרצליה-בית שמש, רכבות בקו נתב"ג-ירושלים נבון, רכבות בקו בית שמש- ירושלים מלחה ורכבות בקו לוד - ראשל"צ הראשונים.

פחות מ-10% נשים רצות לראשות רשות בישראל

מנתוני משרד הפנים עולה ש-703 מתמודדים מועמדים לתפקיד ראשי ערים ורשויות, כשמתוכם 665 גברים ורק 58 נשים - אפילו לא 10% מכלל המועמדים לראשי רשויות ברחבי הארץ. לרשימות מתמודדים 13,478 גברים לעומת 3,975 נשים בכל רחבי הארץ.

בין המועמדים גם 8 צעירים מאוד, שטרם מלאו להם 30. המועמד הצעיר ביותר לראשות רשות מקומית הוא אריה יוסף חשין, בן 27 בלבד, שמועמד לראשות עיריית ביתר עלית. המועמדים המבוגרים ביותר בבחירות לרשויות המקומיות הם צבי גוב ארי, בן 82 שרץ לקדנציה חמישית בתפקיד ראש עיריית יבנה ואפרים פיינבלום - בן גילו שרץ לראשות העיר באר שבע. המתמודדת המבוגרת ביותר לראש רשות היא רינה גרינברג, בת 70 שרוצה להיבחר לתפקיד ראש עיריית כרמיאל.

ב-18 רשויות מקומיות הבחירות לא יהיו מותחות במיוחד, כיוון שקיים בהן מועמד יחיד: קרית ביאליק, עכו, מודיעין-מכבים רעות, שדרות, כאוכב אבו אל היג'יא, רחובות, קרית אתא, כסרא סמיע, אבן יהודה, מבשרת ציון, מעלה אדומים, מעלה אפרים, רכסים, עג'ר, גבעתיים, קרית יערים, נצרת עלית וראמה. מועמד יחיד גם קיים ב11 מועצות אזוריות: ברנר, מנשה, שדות דן, שדות נגב, נחל שורק, חבל אילות, רמת נגב, מרחבים, יואב, מגילות ים המלח וחוף השרון.