מסתננים במתקן חולות (צילום: פלאש 90, חדשות)
מסתננים במתקן חולות | צילום: פלאש 90, חדשות

היועמ"ש יבלום את "פסקת ההתגברות" נגד המסתננים? ביום ראשון הקרוב צפויה לעלות לוועדת השרים לענייני חקיקה בכנסת יוזמת החוק, שמבקשת להחריג את המסתננים לישראל מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. הערב (חמישי) היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט תקף בחריפות את ההצעה, אותה כינה "מתן אפשרות לכנסת לחוקק חוק הפוגע בזכויות האדם הבסיסיות ביותר".

מנדלבליט הסביר כי "הדבר עומד בסתירה חזיתית לעקרונות היסוד הבסיסיים ביותר של המשפט החוקתי של ישראל. ההגנה על זכויות הפרט היא חיונית לקיומו של המשטר הדמוקרטי". היועמ"ש קבע: "שלית כל מגבלה על הפגיעה בזכויות האדם ביחס לקבוצה מסוימת היא בעלת משמעויות מרחיקות לכת למשפט החוקתי ולמשטר הדמוקרטי בישראל ואני מתנגד לה באופן נחרץ".

עוד הזהיר היועץ המשפטי לממשלה מ"מדרון חלקלק וחור שחור" ופגיעה בתדמית מערכת המשפט הישראלית: לדבריו, ההצעה מאפשרת לחוקק חוק שפוגע בזכויות גם ללא תכלית ראויה. לכן, לדבריו, "ההסדר אינו מאוזן ואינו ראוי - יש להתנגד נחרצות להצעת חוק זו הפוגעת במשטר החוקתי". 

"זוהי שעת המבחן של שר האוצר כחלון. כבר חודשים שהוא מושך את הממשלה שמאלה ומונע את חקיקת פסקת ההתגברות הרחבה", אמרה השוע יוזמת החוק, יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי מועלם. לדבריה היא מובילה את ההצעה במתכונת מצומצמת – רק לגביי המסתננים. "אני מצפה שיעמוד בהבטחותיו לתושבי דרום תל אביב", הוסיפה.

סקר פסיקת ההתגברות (צילום: חדשות)
סקר פסיקת ההתגברות | צילום: חדשות

כבר בחודש יוני האחרון החליטו בבית היהודי על גיבוש גרסה של פסקת ההתגברות שתחול רק על חוק המסתננים. לטענתם, לגרסה זו יש היתכנות פוליטית ממשית. שר האוצר משה כחלון והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התנגדו נחרצות לחקיקה בנוסחה המקורי, וכחלון אף הבהיר כי במידה והיא תקודם - סיעת כולנו תצביע נגדה. בין מתנגדי היוזמה נשיאת העליון לשעבר מרים נאור שאמרה: "יש דרכים לפתור את זה. יש שלוש רשויות וצריך למצוא את האיזון ביניהן".

גם יו"ר מפלגת מרצ תקפה את היוזמה. "הבית היהודי מתכוונים למכור את ישראל בשני חלקים: גם לרמוס את בג"ץ וגם לרמוס את זכויות האדם", מסרה ח"כ תמר זנדברג. "הציניות הזאת לא רק נמוכה, אלא גם מסכנת את מדינת ישראל ומהווה תקדים מסוכן".