מפכ"ל המשטרה היוצא רוני אלשיך (צילום: פלאש 90 \ מירים אלסטר, חדשות)
מגיב לדוח מבקר המדינה | צילום: פלאש 90 \ מירים אלסטר, חדשות

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך התייצב הבוקר (שלישי) בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בכדי לדון בדוח המבקר שהתפרסם לפני חודשיים ובו נטען בין היתר כי הטיפול המשטרה באלימות במגזר הערבי לא אפקטיבי, האכיפה חלקית והענישה מזערית. לוועדה הוזמנו בכירים במשרדי ממשלה, ראשי עמותות ומוזמנים נוספים. בפתח הוועדה המפכ"ל התייחס להתקדמות שנעשתה מאז הגשת הדוח ופירט על השיטות שבהן פועלת המשטרה: "אנו יושבים עם החתן לפני חתונה ומשכנעים אותו שלא יהיה ירי באירוע".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

תחילה, אלשיך החמיא לדוח המבקר וטען כי הוא טוב והמנוף שהוא מייצר מסייע למשטרה להשתפר. אך לטענתו הבעיה היא לא מה שנעשה עד היום במגזר הערבי, אלא העתיד של פעילות המשטרה בקרב המגזר. "התקצוב שהובטח עד 2020 שאמור היה להקים תחנות משטרה בתוך הכפרים קוצץ משמעותית והוא בעצם פוגע בתוכניות המשטרה", אמר המפכ"ל.

בהמשך הציג המפכ"ל כיצד המשטרה נלחמת בתופעת הנשק בחתונות: "איך מפסיקים ירי בחתונות מבלי לעצור עשרות אנשים - בשבועות האחרונים בדקנו ולא היה אירוע ירי אחד בחתונה". הוא המשיך: "אנחנו יודעים על כל חתונה ולפני שהיא מתקיימת אנחנו יושבים עם החתן ומחייבים אותו למנוע ירי. השייח'ים לא מוכנים לבוא לחתונה אם יש ירי וכשזה קורה אנשים יודעים שהמשטרה תגיע ותטפל. זה בגלל שאנחנו נלחמים בנורמה". אלשיך הסביר כי השיטה של פעילות מונעת טובה יותר משיטת אכיפה בקרב המגזר הערבי: "אם היינו נוקטים שיטה של נטו אכיפה בלי פעילות מניעה היינו נתפסים כגורם שמפריע לחברה ולא מתקן ומשלב את החברה".

תחנת משטרה בכפר קאסם (צילום: FLASH90, חדשות)
תחנת משטרה בכפר קאסם | צילום: FLASH90, חדשות

לאחר מכן החל המפכ"ל גם להשיב לשאלות חברי הוועדה. כשנשאל מדוע המשטרה לא מבצעת איסופי נשק כמו שצריך, אלשיך השיב: "קודם כל אני לא אוהב את המילה איסוף, כי היא לא משקפת את המציאות - אי אפשר לאסוף את כל הנשקים, הרי התושבים לא ימסרו אותם מעצמם". לדבריו, "אנו חיים במדינה דמוקרטית, בשביל להחרים נשק אני צריך מודיעין וצו חיפוש. בתחום הזה הכמויות שנתפסות הן עצומות אבל יש עוד תהליך וכמובן שאנחנו לא מצליחים לתפוס הכל".

חברי הכנסת מהרשימה המשותפת שהשתתפו בדיון הטיחו במפכ"ל כי הטיפול בארגוני פשיעה יהודים היה אפקטיבי יותר ושהמשטרה מזניחה את הטיפול בארגונים ערביים. "במשפחת אבוטבול לקח כעשור לטפל ובאברג'יל למעלה מעשור. לא פותרים הכל ביום אחד זה דבר שלוקח זמן", הבהיר אלשיך.

לאחרונה ביוזמתו של שר הפנים גלעד ארדן קודמה רפורמת נשק ובמהלך הוועדה המפכ"ל נשאל האם הרפורמה הזו עשויה לגרום לזליגת נשק למגזר הערבי: "הפחד הוא מאנשים שקיבלו רישיון נשק אך הם משאירים אותו בבית ובכך הם מסתכנים בגניבות נשק. מזה חששנו ולכן המלצנו שרק 'מיומנים באקדח' יקבלו היתר וכך הם יהיו מחויבים לשאת עמם את הנשק ולא להשאירו בבית".

חשד לרצח בטירה, ארכיון (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
זירת רצח בראמה, ארכיון | צילום: דוברות המשטרה, חדשות

ולסיום התייחס המפכ"ל לתופעת הבנייה הלא חוקית במגזר הערבי, ואמר שהפרקטיקה הנוכחית של המשטרה היא להידבר עם התושבים ולא להיכנס איתם לעימות תוך כדי הריסה: "המספרים מראים שרוב ההריסות במגזר הבדואי נכון להיום הן עצמיות", טען המפכ"ל. "כלומר, אנו מעדיפים לשכנע אדם שהבנייה שלו הייתה לא חוקית להרוס בעצמו מאשר שיראה כל היום טרקטורים הורסים את הבית שלו".

עוד הוסיף: "אנחנו מבינים שהתפקיד שלנו הוא ספיציפי אבל במקומות שהמדינה חלשה צריך מפקדי תחנות חזקים שמבינים שגם שיפור של חיי האזרחים כמו צביעת מדרכות והצבת תמרורים גורמים למשילות ויוצרים יותר אמון בין האזרחים למשטרה".