"חמוצים". רה"מ נתניהו, היום (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
"חמוצים". רה"מ נתניהו, היום | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

כנס החורף של הכנסת נפתח: מליאת הכנסת שבה היום (שני) לפעילות שוטפת, אחרי פגרה של כמעט שלושה חודשים. הכנס נפתח בצל איום משבר חוק הגיוס ששב שכותרות ובצל אווירת הבחירות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במליאה החגיגית של הכנסת ה-20 נאמו יושב ראש הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, יושבת ראש האופוזיציה ציפי לבני וראש הממשלה בנימין נתניהו. את פתח נאומו הקדיש נתניהו להישגים המדיניים והכלכליים שהושגו בשנים האחרונות: "במדינות רבות העשור האחרון היה עשור אבוד מבחינה כלכלית וחברתית. דשדוש. לא אצלנו. עשור מופלא, של צמיחה, של התעצמות, של יציבות, של ביטחון, שגשוג, בנייה, פריחה מדינית".

"יחסי החוץ בפריחה חסרת תקדים"

"אתגרים היו ויהיו, אבל אני אומר לכם בביטחון כי אני משוחח עם המנהיגים - כל אחת מהמדינות המפותחות הייתה מתברכת בשיעורי הצמיחה שלנו ובהישגים הרבים שהשגנו", הוסיף נתניהו. "זה היה עשור מופלא, לא רק כלכלית אלא גם מדינית: יחסי החוץ בפריחה חסרת תקדים. מאות ראשי מדינות, שרים, חברי פרלמנט מגיעים כל שנה לישראל. הם מתפעלים מעוצמתנו הביטחונית, הם מעריצים את עוצמתנו הכלכלית והטכנולוגית".

על רקע תקרית הפלת מטוס הביון הרוסי בסוריה, אמר נתניהו: "אני מקיים קשר אדיר וישיר עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. אני מחשיב מאוד את יחסי הידידות וההערכה ההדדית בינינו. זה מאפשר לנו להתמודד עם אתגרים מורכבים ומאוד לא פשוטים באזורינו. הקשר הזה חשוב לביטחון ישראל. אבל החשוב מכול - ביססנו עוד יותר את הברית האיתנה עם ידידתנו הגדולה ארה"ב".

"הודות לאירן, ישראל ומדינות ערביות רבות קרובות היום כפי שלא היו מעולם"

לאחר מכן אמר ראש הממשלה כי היחסים של ישראל עם ארה"ב בעידן טראמפ התעלו לרמה חדשה, גם באשר לאיום האירני. לאחר שאמר כי יחסיו עם פוטין הם טובים חרף הפלת המטוס, נתניהו אמר כי ישראל פועלת נגד אירן בסוריה: "הנחישות שלנו להתמודד עם תוקפנות אירן מגובה במעשים".

נתניהו הוסיף: "אנו פועלים נגד הממשל האירני צבאית בסוריה - גם בימים אלה ממש.  הנשיא טראמפ פועל נגד הממשל הזה כלכלית ברחבי העולם. זוהי הזדמנות להודות שוב לנשיא טראמפ על החלטתו הנועזת לפרוש מהסכם הגרעין המסוכן, ולחדש את הסנקציות על אירן. יעדים שפעלתי להשיגם שנים רבות. נמשיך לפעול בכל כוחנו לדחוק אחורה את אירן  אבל אני חייב לומר לכם, מהעז הזה יוצא מתוק: בגלל האיום האירני המשותף, ובגלל ההערכה העצומה כלפינו, ישראל ומדינות ערביות רבות קרובות היום כפי שלא היו מעולם".

אחרי 3 חודשים: הכנסת חוזרת לעבוד (צילום: ערוץ הכנסת‎, חדשות)
אחרי 3 חודשים: הכנסת חוזרת לעבוד | צילום: ערוץ הכנסת‎, חדשות

לאחר מכן התייחס נתניהו לסכסוך ולאפשרות של חזרה לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים והצהיר כי ישראל לא תהסס לבלום את הטרור ברצועת עזה אם תידרש לכך: "בד בבד, אנו נכונים לחדש את המשא ומתן לשלום עם הרשות הפלסטינית - השלום הוא משאת נפשנו. כמי שהיה במלחמות, כמי ששכל אח וחברים לנשק רבים שנפלו בשדות הקרב, אני יודע עד כמה המלחמה היא דבר רע וכואב. אני עושה הכל כדי למנוע מלחמות מיותרות. אבל אם נידרש לפעול מול אויבנו - הם ירגישו היטב את נחת זרוענו. אני מבקש להדגיש: המכשול לשלום אינו אצלנו, הוא אצל הפלסטינים".

בשלב זה התפרצו ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) וח"כ תמר זנדברג (מרצ) לדבריו של ראש הממשלה, שהמשיך והאשים את רמאללה בחוסר נכונות לחתור לשלום: "כשאבו מאזן רואה ברוצחי היהודים שאהידים גיבורים, בסירובו להכיר בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי - אין עדיין לצערי בסיס לשלום אמת, שלום לדורות. עד עכשיו לא שמעתי מאבו מאזן גינוי לרצח האכזרי והמזעזע בברקן של קים יחזקאל וזיו חג'בי הנפלאים ז"ל. להיפך".

השרים ארדן, בנט ודרעי (צילום: אסתי דזיובוב\TPS, חדשות)
השרים ארדן, בנט ודרעי | צילום: אסתי דזיובוב\TPS, חדשות

בשלב זה פנה נתניהו לעסוק בפוליטיקה המקומית והצהיר כי "ישראל היא דמוקרטיה תוססת ובריאה": "למרות כל זאת יש מיעוט קטן ונרגן שבעזות מצח משמיע אמירה מקוממת שאין כדוגמתה: 'גנבו לנו את המדינה', הם אומרים. אז אני רוצה לומר לכם דבר אחד, ואני מבקש שתקשיבו לי היטב: המדינה שלנו לא גנובה, היא מגניבה ישראל שווה לכולנו. 89%, כמעט 90%, מאזרחי ישראל מעידים שהם מרוצים או מרוצים מאוד מחייהם".

בתגובה לביקורת על חוק הלאום שהעבירה הממשלה, אמר ראש הממשלה לחברי האופוזיציה: "אני רוצה להגיד לכם שיש לכם זכות מלאה לבקר, להציע שינוי, תוספות, לגרוע. ביקורת עניינית היא דבר הכרחי בדמוקרטיה. אבל אתם נתפסים בהגזמות קיצוניות, השמצות שאין להן שום קשר למציאות כאילו אנחנו בדרך למדינה פאשיסטית או אפרטהייד. ישראל היא דמוקרטיה אמיתית, כי יש פה חופש ביטוי מלא. שום דבר לא יקרה לכם כשאתם אומרים את השטויות האלה חוץ מדבר אחד: העם שלנו, שאוהב את המדינה שלנו ויודע את האמת עליה, לא יפקיד בידיכם, משמיצי המדינה, חמוצי המדינה, את הנהגת המדינה".

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני (צילום: ערוץ הכנסת ‎, חדשות)
יו"ר האופוזיציה ציפי לבני | צילום: ערוץ הכנסת ‎, חדשות

את המליאה פתח נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, שאמר: "יותר מאיום הגרעין, יותר מהטרור, יותר מאויבינו המבקשים לכלותינו - איום המלחמה הפנימית תמיד יהיה האיום החמור ביותר". לדבריו, "הוויכוח שהיה מקור גאוותה וחוסנה של הדמוקרטיה, הופך לעיתים לפרודיה על הדמוקרטיה ולסמל לחולשתה. זוהי לא דרכנו. יש לי אמונה שלמה בנו, הישראלים, בראש הבריא שלנו. ביכולת לכונן מחדש את השיחה בינינו כשיחה שבה אנחנו מצליחים לתקשר למרות חילוקי הדעות".

לאחר ראש הממשלה, עלתה לבמה יו"ר האופוזיציה ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני), שהטיחה בו ובקואליציה דברים קשים. "במקום להמתין להכרעות פליליות, אני מניחה היום על השולחן כתב אישום ציבורי", הכריזה.

"ראש הממשלה קורא בוגדים לאזרחי המדינה שלו. אני יודעת שאצלך, ביבי, זה ציני, לצרכים פוליטיים – אבל אתה גורם לאנשים לשנוא את האחים שלהם", הוסיפה לבני שהזהירה: "הדמוקרטיה היא כמו חמצן – לא מרגישים שהיא קיימת עד שהיא נגמרת".

לבני קראה לראש הממשלה להימנע מסיפוח של השטחים: "כדי לשמור על רוב יהודי במדינה יהודית, אנחנו עוצרים בתחנת ההיפרדות מהפלסטינים. זהו אינטרס ישראלי חיוני". בתגובה לביקורת של נתניהו על אבו מאזן אמרה: "גם אם יש בעיה עם הפרטנר ואין שלום מעבר פינה, לא ניתן לך להשתמש בצד השני כמסך עשן על היעד שאותו אתם מקדמים כל יום שעובר: סיפוח, על חשבון הרוב היהודי". היא המשיכה: "קראת לנו חמוצים פעם, ביבי – היום אתה ההחמצה, משותק מול כל הזדמנות מדינית ויוזמה ביטחונית".