אילוסטרציה (צילום: החדשות)
צילום אילוסטרציה | צילום: החדשות

חוק הפיקוח על מעונות היום עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. את החוק, שאושר היום (שני) על ידי 56 ח"כים יזמו חברות הכנסת קארין אלהרר (יש עתיד) ויפעת שאשא ביטון (כולנו) והוא יוביל לכך שהמדינה תיקח אחריות על הטיפול בילדים עד גיל שלוש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בין היתר קובע החוק שפעוטונים שבהם שבעה ילדים ומעלה יהיו תחת פיקוח; שלמטפלות ולמנהלים ייערכו, באופן מיידי, בדיקות היעדר רישום פלילי, שאת תוצאותיהן הורים יוכלו לדרוש לראות; אישורי בטיחות ובדיקות של התנאים הפיזיים בפעוטונים עצמם; וכן הכשרות של הצוותים המטפלים, ממתן עזרה ראשונה ועד ייעוץ התפתחותי, החל מעוד שנה.

בנוסף, החוק מקנה סמכות לסרב לתת רישוי או להפסיק העסקה של עובד במעון או התקשרות עם נותן שירותים למעון במידה והתנהגותם עלולה להשפיע לרעה על הפעוטות. החוק קובע כי המידע על המעונות יהיה נגיש לציבור באינטרנט ויכלול את הכתובות והרישיונות שלהם.

ידרשו אישורי בטיחות לגנים. אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
ידרשו אישורי בטיחות לגנים. אילוסטרציה | צילום: AP, חדשות

הפעלת מעון ללא רישיון או בניגוד לתנאים שנקבעו בחוק תהיה עבירה פלילית שדינה עד שנת מאסר. כמו כן היא תעניק לממונה במשרד העבודה והרווחה שורת כלי אכיפה מנהליים ועיצומים כספיים נגד העוברים על החוק.

הסכום שצפוי להיות מושקע ביישום החוק עומד על כ-300 מיליון שקלים במספר פעימות, כאשר הפעימה הראשונה תהיה בסך של 45 מיליון שקלים.

"עשינו היסטוריה". ביטון (צילום: חדשות)
"עשינו היסטוריה". ביטון | צילום: חדשות

"היום עשינו היסטוריה. אמנם מדובר בצעד קטן ביחס להצעת החוק הפרטית שיזמתי, אך בצעד גדול ומשמעותי עבור הילדים בגילאי לידה עד שלוש והוריהם, ואפילו עבור מעונות היום עצמם", אמרה ח"כ שאשא ביטון לאחר אישור החוק. "החוק יסדיר את שטח ההפקר הקיים במציאות כיום ואת הפיקוח שלא היה קיים בפועל, ודאי לא ברמה שמדינה מתוקנת צריכה לדרוש מעצמה".

שר העבודה והרווחה חיים כץ הוסיף: "לאחר שנים של ניסיונות כושלים המשרד בראשותי הצליח סוף סוף ליצור הסדרה בתחום הטיפול בגיל הרך. יצרנו מעטפת הגנה לפעוטות ושדרגנו משמעותית את איכות הטיפול. תודה לארגוני ההורים שהיו חלק משמעותי בתהליך והלכו אתנו יד ביד עד לאישור החוק".