צפו בהצהרה של כחלון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90, חדשות)
"נתמוך בכפוף להתאמות". נתניהו וכחלון | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90, חדשות

שר האוצר משה כחלון הבהיר היום (ראשון) לראש הממשלה בנימין נתניהו כי סיעת כולנו תתמוך ב"חוק הלאום". בישיבת ראשי הקואליציה הדגיש כחלון כי סיעתו תצביע בעד הצעת החוק בקריאה הראשונה במליאה, אך לאחר מכן תידרש שורת התאמות על מנת שכולנו תתמוך סופית בחוק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הצעת החוק שיזם יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) נחשבת לאחד החוקים הבוערים ביותר שעל סדר יומו של ראש הממשלה. מיד עם מינויו של ח"כ דודי אמסלם לתפקיד יו"ר הקואליציה בשבוע שעבר, בעקבות התפטרותו של ח"כ דוד ביטן, נתניהו הדגיש כי מדובר בהצעה שחשובה לו. "משימתו הראשונה של יו"ר הקואליציה דודי אמסלם תהיה להעביר את חוק הלאום, מן החשובים בחוקים שיכנסו לדפי ההיסטוריה של מדינת ישראל", צייץ נתניהו בחשבון הטוויטר שלו.

עם זאת, ייתכן כי החוק, שעורר התנגדות רבה בקרב גורמים רבים באופוזיציה מאז שהונח על שולחן יו"ר הכנסת, צפוי לעמוד בפני קשיים בדרך לאישורו. בחודש שעבר הבהיר יו"ר הקואליציה לשעבר ביטן כי הוא אינו מתכוון לקדם את החוק במושב הנוכחי משום שאין הסכמות עם הסיעות החרדיות ועם מפלגת כולנו בנושא. בתגובה לדברים, יוזם החוק דיכטר אמר למקורביו כי לא יצביע בעד "חוק ההמלצות" אם "חוק הלאום" לא יקודם תוך חודש.

סערה על חוק הלאום: ח"כים הורחקו

מליאת הכנסת אישרה בחודש מאי בקריאה טרומית את הצעת החוק, לאחר שאושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה אושרה ברוב של 48 ח"כים בעד מול 41 נגד. חבר הכנסת בני בגין מהליכוד נעדר מההצבעה.

"על הצעת חוק הלאום משנת 2011 חתמו 37 חברי כנסת משלל המפלגות, אופוזיציה וקואליציה כאחד", אמר ח"כ דיכטר בדברי ההסבר לחוק. "על רקע הערות שקיבלתי מחבריי, עשינו מספר תיקונים בהצעה כדי להרחיב את התמיכה בה. הצעת החוק מקבעת ואינה פוגעת בזכויות המיעוטים בישראל. היא מאפשרת לכל אדם בישראל, ללא הבדל דת או לאום, לשמר את תרבותו, מורשתו, שפתו וזהותו".

בשלב זה פרצה סערה במליאה כשחברי הכנסת מהרשימה המשותפת החלו לצעוק קריאות ביניים לעברו של דיכטר. "הצעת חוק היסוד הזו קובעת שישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי אבל אינה מאפשרת לבני לאום אחר להגדיר את ישראל כמדינת הלאום שלו", המשיך דיכטר. "זוהי זכות הניתנת בהצעת החוק הזו לעם היהודי בלבד. אין לנו ארץ אחרת. ישראל היא מדינת כל אזרחיה כפרטים, היא אינה ולא הייתה מדינת לאום של מיעוט כלשהו החי בה".

בשלב זה נעמד ח"כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת וצעק לעבר דיכטר: "אתה משקר. אתה פשיסט וגזען. החוק הזה הוא חוק של אפרטהייד" - וכאות מחאה קרע את נוסח הצעת החוק. "מה שאתם עושים זה אפרטהייד". בהמשך אף הוצאו מהמליאה חבריו לסיעה, חברי הכנסת חנין זועבי ועבד אל-חכים חאג' יחיא.

חברת הכנסת חנין זועבי תקפה בחריפות את העברת החוק. "חוק הלאום הנו חוק האפרטהייד", העבירה בהודעה לעיתונות. "הוא מקנה זכויות יתר לעם המהגר על חשבון העם הילידי ומסדיר את הסגרגציה הקיימת. החוק חושף את אופייה האנטי דמוקרטי של הפרויקט הקולוניאלי הציוני ויש להילחם נגדו בכל הדרכים הפוליטיות ובאמצעות מאבק עממי".