נתניהו בישיבת הממשלה, ארכיון (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
נתניהו בישיבת הממשלה, ארכיון | צילום: קובי גדעון / לע"מ

"חוק הג'ובים" השנוי במחלוקת, שאושר בממשלה לפני כחודש, נבלם אתמול (ראשון) על ידי בג"ץ. השופט ניל הנדל, שהשיב לעתירות של התנועה לטוהר המידות ועמותת מעש – לחיזוק והתחדשות השירות הציבורי, הוציא צו ביניים שאוסר על הממשלה, ראש הממשלה והוועדה לשירות המדינה לפעול לפי החלטות הממשלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"בהתחשב במכלול נסיבות העניין, לרבות המועד שייקבע לדיון בעתירות, ניתן בזאת צו ביניים האוסר על המשיבים לפעול על פי החלטת ממשלת ישראל מספר 3075 מיום 15.10.2017 עד להכרעה בעתירות שבכותרת", כתב הנדל.

לפני כחודש וחצי אישרו השרים את הצעת החוק, שלטענת מתנגדיה - גם מקרב הקואליציה - תאפשר מינויים פוליטיים במשרדי הממשלה. ראש הממשלה נתניהו תמך בחוק, למרות ההסתייגות שהביע היועמ"ש מנדלבליט.

כך נשמעת אפליה במקום העבודה (צילום: portokalis, 123RF)
המשילות תגבר? אילוסטרציה | צילום: portokalis, 123RF

החוק, שקיבל את הכינוי "חוק הג'ובים", צפוי לאפשר לכל מנכ"ל במשרדי הממשלה להעסיק משנה שייבחר על ידי ועדה, במקום על ידי מכרז, "בהתאם לתנאי הכשירות". הקריטריונים לתנאים הם 6-7 שנות ניסיון בתחום הפעילות המרכזי של המשרד ו/או 4-5 שנות ניסיון ניהולי בכיר בתחום עיסוק המשרד.

כיום, מתוך 21 משרדי ממשלה שבהם מעל ל-150 עובדים, מועסקים 15 משנים למנכ"לים, כשההצעה מאפשרת עוד שישה מינויים. מתנגדי החוק טוענים שמדובר בפוליטיזציה של השירות הציבורי ושהחוק פוגע במקצועיותו, בעוד שתומכי החוק סבורים שמדובר בהגברת המשילות.

בדיון שנערך בנושא בממשלה בחודש שעבר, הדגיש נתניהו כי "החוק לא מספיק, הגיע הזמן למהפכה. יש לתת לשרים לבצע את המדיניות שלשמה הם נבחרו. מה שיש כאן זה המעט שבמעט". עם זאת, נתניהו בחר לתמוך ביוזמה של השרים איילת שקד ויריב לוין.