החוק עבר ברוב של 52 תומכים (צילום: קובי גדעון פלאש 90)
הכנסת. 52 תומכים מול 42 מתנגדים | צילום: קובי גדעון פלאש 90

"חוק ההמלצות", שיאסור על המשטרה להגיש המלצות לפרקליטות בעד ונגד העמדה לדין, עבר היום (רביעי) בקריאה טרומית בכנסת ברוב של 52 תומכים מול 42 מתנגדים. מקרב חברי הקואליציה הצביעה נגד החוק חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו), שניצלה את חופש ההצבעה שניתן לה על ידי יו"ר המפלגה משה כחלון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"זאת הצעת חוק שפוגעת במשטרה ובפרקליטות, ותיצור עומס על המערכת", נימקה. "התקשורת תוכל לסקר חקירות נגד אדם, אבל המשטרה לא תוכל להודיע שהוא חף מפשע".

"אם החוק לא פרסונלי ולא ישפיע על ראש הממשלה, מדוע להעביר אותו בלחץ ובחופזה?", תהתה. "אני לא מאמינה בחקיקה תחת אש, לפיכך אצביע נגד. אני מודה לשר כחלון על חופש ההצבעה, על אף הלחצים, ועל אמירתו שאף אחד לא יצביע נגד צו מצפונו על חוקים שאינם בהסכם קואליציוני", סיכמה.

"אתם משרתיו של אדם אחד"

חבר הכנסת יאיר לפיד תקף את ההצעה ואת היוזם שלה, דוד אמסלם: "למה עכשיו? איכשהו החוק הזה מגיע דקה לפני שחקירות ראש הממשלה מגיעות לשלב ההמלצות. אתה שליח, כי חקירות ראש הממשלה מגיעות למיצוי ואמורות להיות המלצות", הטיח באמסלם. "את מי אתה מרמה, את עצמך? ראש הממשלה פוחד מהמלצות ושלח אותך".

גם ליו"ר הקואליציה ביטן הפנה לפיד האשמות: "אתה מדבר בשם האנשים? אתם לא העלתם פה הצעת חוק אחת שקשורה לאנשים. הצעות החוק היחידות שהעלתם קשורות לראש הממשלה וחקירותיו. אתה לא רואה את האנשים. אתה לא יודע שהם קיימים. אתה עמדת פה ודיברת על חינוך. אתה עמדת פה ודיברת על בריאות? אתה עמדת פה ודיברת על רווחה? זה מעניין אותכם? כל מה שמעניין אותכם זה ההישרדות הפוליטית שלכם ושל ראש הממשלה".

"אתם משרתיו של אדם אחד ושל החוקים שלו שנועדו להגן עליו מפני הפלילים שלו", הוסיף לפיד. "חוק הקלון הוא בדיוק הפוך ממה שאמרת, אין לך מושג על מה אתה מדבר". ביטן השיב לו: "לך אין מושג!".

ביום ראשון האחרון אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק, בעקבות הסכמות שהושגו בין יו"ר הקואליציה ביטן לשרת המשפטים שקד לפיהן החוק יקודם רק בכפוף להסכמת המשרד לביטחון פנים. על פי ההסכמות, החוק יתייחס רק לאי פרסום המלצות המשטרה בתקשורת ויקבע כי בחקירות בהן יש פרקליט מלווה לא תהיה המלצה אלא רק סיכום דיון. החוק ישונה בכנסת רק בכפוף להסכמת שרת המשפטים שקד והשר לביטחון פנים גלעד ארדן, ויחזור בחזרה לוועדת השרים לחקיקה לפני שיעלה קריאה ראשונה.