ועדת הפנים התכנסה הבוקר (חמישי) לדון ב"חוק הממלצות" לקראת העלאתו להצבעה בקריאה שניה ושלישית, לאחר שהשבוע אושר החוק בקריאה ראשונה. בפתח הדיון הציג יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם את עיקרי החוק, ולאחר מכן נאמו חברי הוועדה. במהלך תורה לדבר, תקפה ח"כ יעל כהן-פארן את הכנסת - ונכנסה לעימות עם אמסלם. "הבריונות שלכם היא כמו של משפחת פשע", אמרה כהן-פארן. אמסלם: "תתנצלי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אני מבקש שתחזרי בך, אני חושב שזה חמור מאוד, אמר ח"כ אמסלם לח"כית, שהתגוננה ואמרה כי זכותה להגיד את הדברים. "אבל על המשפט הזה אני מבקש שתחזרי בך, שאנחנו מתנהלים פה בכנסת כמו משפחת פשע? זה לא מקובל בכלל, אני אסגור את זה מול ועדת האתיקה. אני רואה את זה כדבר חמור מאוד". בתגובה אמרה כהן-פארן: "אני חושבת שההתנהלות שלכם היא חמורה מאוד". אז השיב לה אמסלם: "אבל אני לא מכפיש אותך ואומר שאת מתנהגת כמו משפחת פשע".

דודי אמסלם ובנימין נתניהו, ארכיון (צילום: Miriam Alster/FLASh90, חדשות)
ארכיון | צילום: Miriam Alster/FLASh90, חדשות

בפתח הדיון ביקש ח"כ אמסלם להסביר את העומד מאחוריו. "כשהגשתי את הצעת החוק הגשתי אותה כך שהמשטרה לא תמליץ בשום תיק נגד שום אזרח", אמר. "אני חושב שזה מיותר, אני חושב שזה לא התפקיד שלה. תפקיד המשטרה זה לחקור. כל מה שרצינו בסוף למנוע זה את עניין הפרסום, אבל היות שעשו עוול לחוק אנחנו הסכמנו להחריג ואמרנו שבתיקים קיימים היועמ"ש יוכל לבקש המלצה".

עוד תקף אמסלם את האופוזיציה ואמר כי הסיבה יחידה שחברי המתנגדים לחוק, היא כדי להפיל את ראש הממשלה. "הרי כל מה שמעניין אתכם זה תיק רה"מ, אז קבענו שהיועמ"ש יוכל לקבל המלצה של המשטרה גם בתיקים של רה"מ. הוא יבקש וכל מה שהוא יבקש הוא יקבל. ירצה המלצות יקבל המלצות. זוהי תכלית החוק מבחינתי. בצד השני של המשוואה יושבים מי שבסוף נסגרו להם התיק, אלפי אנשים שזכויות הבסיס שלהם נרמסות. גם לאנשי ציבור יש זכויות ולא צריך לרמוס אותם בגלל שמתאים לכם להפיל ראש ממשלה".

לכך הגיבה ח"כ מיכל בירן: "אם ראש הממשלה רוצה להפיל את המדינה אז כן אנחנו רוצים להפיל אותו, אבל בבחירות". לאחר שהתפרצה ח"כ תמר זנדברג מספר פעמים והצאה מהדיון על ידי אמסלם, החליטו כל חברי המחנה הציוני ומרצ שהשתתפו בדיון לעזוב ויצאו מהחדר.

"אמסלם עשה שימוש לרעה בכוחו"

הבוקר הגישה התנועה התנועה לאיכות השלטון עתירה לבג"ץ נגד החוק. בעתירה שהוגשה נגד הכנסת, ועדות הכנסת, הפנים, חוקה וח"כ אמסלם, דורשים חברי התנועה להעביר את הדיונים על החוק לוועדה אחרת, לבטל את החלטותיה של ועדת הפנים ולבטל את תוצאות הקריאה הראשונה להצבעת החוק.

"התנועה מבקשת מבית המשפט להורות על צו על תנאי לוועדת הכנסת להעביר את הדיונים על 'חוק ההמלצות' מוועדת הפנים לועדת חוקה או לועדה מתאימה אחרת של הכנסת", נכתב בעתירה. "זאת משום שקיום דיונים בוועדה בראשות יוזם החוק עומדת בסתירה לאמור בתקנון הכנסת, משום שמקומה הטבעי של הצעת חוק זו הינה על שולחן ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ובמיוחד לאור הסנקציה הפלילית הקבועה בהצעת החוק נוכח היותה של החלטה זו להעביר את הדיון לידי לוועדת הפנים מקורו בשיקולים זרים ונוכח הפגיעה באמון הציבור".

עוד נכתב כי "התנועה מבקשת מבית המשפט גם צו על תנאי כנגד ועדת הפנים, לביטול החלטותיה בנוגע להצעת החוק ולחדול לדון בהצעת החוק, וזאת נוכח קבלתה של החלטה זו תוך הפרה צינית, בוטה ומודעת של תקנון הכנסת, האוסר על יושב ראש הוועדה לקדם הצעות חוק שהוא יוזם בעת שמונחות על שולחן הוועדה הצעות חוק שלא נידונו מעל לחצי שנה". כמו כן ביקשה התנועה מבית המשפט צו שיבטל את תוצאות הקריאה הראשונה של הצעת החוק, זאת בשל הפרת תקנון הכנסת לטענתם, האוסר על יו"ר הוועדה לקדם הצעות חוק שהוא יוזם בעת שמונחות על שולחן הוועדה הצעות חוק שלא נידונו מעל לחצי שנה.

"נראה כי הכנסת, הוועדות וח"כ אמסלם בחרו בדרך לא דרך ותוך התעלמות בוטה מהחוקים המחייבים והמנהל התקין, עשו שימוש פסול בכוחו על מנת להביא לפגיעה קשה בתפקידה הפרלמנטרי של הכנסת, ולפגיעה קשה בסדרי עבודתה התקינים", נכתב. "מצב העניינים בו הכנסת, הוועדות וח"כ אמסלם ביכרו מתן דרור לשיקולים פוליטיים ואישיים חלף עמידה איתנה על המשמר של האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל והציבור הרחב, הטבועים בהליך החקיקה התקין המעוגן בתקנון הכנסת. בפעילותם התמוהה, ואשר הגיונה נסתר מעיני כל בר דעת, בחרו לנקוט בשורה של מהלכים במסגרתם אפשרו לשיקולים פוליטיים להוביל הצעת חוק בדרכים עקומות ובניגוד לחובות החלות עליהם".

אתמול קבע היועץ המשפטי לכנסת איל ינון כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הרווחה חיים כץ לא יוכלו להשתתף בהצבעה במליאת הכנסת על חוק ההמלצות מחשש לניגוד עניינים, זאת בשל חקירות המשטרה המתנהלות נגדם. "משבאנו לבחון את הדברים מצאנו כי ראש הממשלה והשר חיים כץ לא השתתפו בהצבעה על הצעת החוק בקריאה הראשונה, ולדבריו של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, הם גם לא נלקחים בחשבון על ידו לצורך ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית ולא ייטלו בהן חלק", כתב ינון.