רה"מ: "ישראל לא תקבל אולטימטום מהחמאס" (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
זימון דחוף. נתניהו | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

פרסום ראשון: לשכת ראש הממשלה זימנה היום (שני) לפגישה דחופה רבנים בכירים בציונות הדתית, ובעיקר מיהודה ושומרון. הפגישה הזו צפויה להתקיים כבר מחר בלשכת נתניהו בירושלים: לרבנים לא נמסר מה תוכן הפגישה אבל גורמים שהיו מעורבים בתיאום אומרים כי נתניהו כנראה מעוניין לדרוש מהרבנים עמידה מוחלטת מאחוריו. העיתוי נובע בין היתר מהפגנת הימין במוצאי השבת – אף שלא רשמה הצלחה משמעותית - ולקראת המלצות המשטרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בלשכת נתניהו לא התייחסו לדברים: גורם בלשכת נתניהו ציין כי מדובר בסך הכל בפגישה תקופתית, אולם סירב להתייחס לשאלה מדוע הבהילות לזמן שורה ארוכה של רבנים כבר היום לפגישה שתיערך מחר בלשכת נתניהו.

הסיבה, ככל הנראה, נעוצה בתזמון הרגיש מבחינת נתניהו והחשש שהמלצות משטרה מחמירות יעוררו קריאה בציונות הדתית להפסיק את התמיכה בנתניהו באם יעמוד בפני חשדות כבדים.

השבוע לא תתקיים הפגנת ימין בי-ם (צילום: החדשות)
המחאה בירושלים, בסוף השבוע | צילום: החדשות

"שחיתות היא לא גזרת גורל - היא מחלה"

במוצאי שבת נערכה, לצד ההפגנה המרכזית נגד השחיתות בת"א, מחאה דומה בירושלים: מאות התייצבו להפגנה נוספת בכיכר ציון בירושלים - הפגנה של מחנה הימין נגד השחיתות. מאות מפגינים מהמחנה הלאומי הגיעו לכיכר ציון כשהם קוראים קריאות כמו "בושה", "רוצים דוגמא" ו"המשטרה וצה"ל של כולם". למרות הקריאות, לא הגיע מספר המפגינים בירושלים לאותם המספרים כמו בתל אביב.

"הממלכתיות היא לא רק סיסמא, היא הכרח חיוני", אמר בנאומו מארגן ההפגנה, ד"ר יועז הנדל. "בלעדיה לא נשרוד כאן. גם לו הממשלה הנוכחית הייתה בונה בירושלים ובבקעה, וגם אם הייתה מספחת את גוש עציון וגם אם היו מייצרים משילות בנגב והגליל, גם אם כל אלו היו מתממשים, גם אם הכל היה תואם את דרכי האידיאולוגית שנמצאת סמוך לנתניהו, ללא ממלכתיות זה לא יחזיק מעמד".

עוד הבהיר הנדל בנאומו כי ההפגנה היא אינה נגד רה"מ נתניהו באופן אישי. "אני כאן היום לא נגד נתניהו, לנתניהו יש יתרונות עצומים וניסיון אדיר. אני כאן בעד מדינת ישראל", אמר. "אפשר לספר מה שרוצים על האינטרסים שלי ועל השמאלנים הדמיוניים שגרמו למתנגדי העצרת הזאת. אני כאן כי ככה חינכו אותי, בציונות הדתית ולא באיזו תנועת שמאל. אנחנו פה כי אי אפשר לחיות בשלום עם ההפרד ומשול. אי אפשר לחיות בשלום עם העובדה שההנהגה הפוליטית שלנו מפחדת משלטים שמניפים עם המילים האלה".

"הגיע הזמן שקולות ברורים וצלולים יצאו מהמחנה הלאומי", הוסיף הנדל. "אין סתירה בין תמיכה בהתיישבות ותמיכה בטוהר מידות. אסור שתהיה. הויכוח הפוליטי-מדיני חשוב, אבל כדי שנוכל לקיים אותו צריך שכל אחד יבדוק את המחנה שלו. זה אומר לפעמים ללכת נגד הזרם".

יועז הנדל בהפגנה (צילום: החדשות)
יועז הנדל בהפגנה | צילום: החדשות

גם שר הביטחון לשעבר משה יעלון נאם בהפגנה, ואמר שטוהר מידות, ובעיקר של אישי ציבור האמורים להנהיג, חייב להיות מעבר לכל ויכוח. "מניסיוני, מנהיגות מבוססת על אמון. דוגמה אישית היא תנאי לאמון זה", אמר יעלון. "אני מזהיר: כשאמון זה מתערער - החוסן הלאומי מתערער והביטחון הלאומי נפגע. כבר שאלו אותי יותר מפעם אחת מה מדיר שינה מעיני, וציפו שאגיד 'הפצצה האירנית', שאכן צריכה להדיר שינה מעיני מנהיגי ישראל, ואני עניתי: 'השחיתות!'. השחיתות - מכרסמת ביסודות החברה. זו סכנה גדולה יותר מן האיום האיראני, חיזבאללה, חמאס או דאע"ש".

"האם התרגלנו לזה שפוליטיקאים תוקפים את כל מי שמבקר אותם, את הגורמים האמורים לשמש איזונים ובלמים בדמוקרטיה? איזונים ובלמים היוצרים את ההבדל בין דמוקרטיה לדיקטטורה?", הוסיף. "משרתי הציבור מותקפים, ובראשם, בימים אלה, השוטרים - שצריכים לבצע עבודתם ללא מורא וללא התערבות פוליטית. בית המשפט - המיישם את עליונות שלטון החוק, מותקף! עצמאותו מאוימת על ידי פוליטיקאים. אותם פוליטיקאים, שתוקפים את מערכת המשפט, מסתתרים מאחוריה כאשר זה נוגע בהם. הם מטילים יהבם על הרף הפלילי - ומתעלמים ממבחן הרף הציבורי של מעשיהם".

"האם אלה שאלות של ימין או שמאל? שלטון החוק אינו עניין של ימין או שמאל! איזונים ובלמים בדמוקרטיה - אינם עניין של ימין או שמאל ממלכתיות - אינה שאלה של ימין או שמאל, מנהיגות מצניעת לכת הנותנת דוגמא אישית - אינה שאלה של ימין או שמאל, שחיתות היא לא גזרת גורל - שחיתות היא מחלה".

בימים האחרונים תקפו אנשי ימין ומקורבים לנתניהו את היוזמה לארגן הפגנה מחאה מימין נגד השחיתות. למרות זאת, בחרו מספר ח"כים מהימין להגיע להפגנה. "זו לא החלטה מפלגתית", הבהיר ח"כ רועי פולקמן (כולנו). "לפעמים מניחים בצד את השיקולים הפוליטים ואומרים אמירה ערכית. הרבה קולות בקואליציה התקשרו אלי הערב ואמרו לי שהם היו רוצים להיות פה. מותר לנו להגיד שיש לנו בעיה עם סדר יום שעושה דה-לגיטימציה לשומרי החוק. זה לא אומר שיש לי בעיה עם סדר היום של הממשלה. אני ביקשתי ממארגן ההפגנה שלא יהיו פה דיבורים על רה"מ והוא אמר שהוא ישתדל".

"התלבטתי עם עצמי במשך שבוע, עברתי על המסרים והבנתי שנגד השחיתות ובעד שלטון החוק", הוסיפה ח"כ מירב בן ארי. "אני מפרידה את האירוע הזה, אני רואה בו משהו אחר ומיוחד. חשוב להגיד לאנשים 'באתם לפה ואנחנו איתכם'".