הקטגוריה החדשה: התיישבות
הקטגוריה החדשה: התיישבות | צילום:

לקראת אירועי יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל דואגים שרים בממשלה להנהיג שינויים במסורת החגיגות שהתקבעה כאן במשך השנים. אחרי ההחלטה על צירוף ראש הממשלה בנימין נתניהו לטקס הדלקת המשואות, על אף שבכל השנים עד כה היה זה הטקס של יו"ר הכנסת, גם ראשי טקס הענקת פרס ישראל, שייערך במוצאי יום העצמאות, דואגים לבצע שינויים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

משרד החינוך פרסם החודש את המועמדויות והתנאים לקבלת הפרס המכובד, בהם מופיעה קטגוריה שנקראת "דמויות משפיעות, פורצות דרך ומעוררות השראה". מבט על סעיף 4 בטופס המועמדות בקטגוריה זו מגלה כי לראשונה בתולדות המדינה יינתן פרס ישראל על התיישבות.

זמביש, ארכיון (צילום: פלאש 90)
זאב (זמביש) חבר | צילום: פלאש 90

הקטגוריה החדשה מופיעה לצד קטגוריית "חקלאות", עליה קיבלו פרסים 23 חתנים מאז שנות ה-50. הקטגוריה "התיישבות" מעולם לא הופיעה בפרס, כשהכוונה היא ככל הנראה להעניק פרס ישראל לזאב חבר (זמביש), מזכ"ל תנועת "אמנה", שפועלת לפיתוח התנחלויות ומאחזים. מדובר באיש עתיר עשייה, בעל עבר במחתרת היהודית שנהנה מאוזן קשבת בקרב פוליטיקאים בכירים בימין ובמרכז.

בשנה שעברה ניתן פרס ישראל למפעל חיים לדוד בארי, מזכ"ל עמותת "אלעד" עבור פרויקט "עיר דוד". שנה קודם לכן, הוענק הפרס לאליעזר סדן, שהקים את המכינה הקדם צבאית בעלי. השנה כנראה מתכוונים להעניק את הפרס לזמביש או לדמות בכירה אחרת במפעל ההתנחלויות שיהיה המתנחל השלישי ברציפות שיקבל את פרס ישראל. אך יודגש כי מדובר בהערכה בלבד.

בשלום עכשיו תקפו את הוספת הקטגוריה ומסרו כי "בנט הפך את פרס ישראל לפרס ארץ ישראל השלמה. הכוונה להעניק למתנחל את הפרס שנה שלישית ברציפות על אף היותם של המתנחלים 4 אחוז בלבד מאוכלוסיית המדינה ולאור היותן של ההתנחלויות שנויות במחלוקת, מעידה שבישראל 2017 אין גבול לבושה".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הטענה בדבר הפרס שיינתן השנה לחלוטין אינה נכונה, ומקורה בבלבול: לכבוד שנת ה-70 למדינה הוחלט להעניק, באופן חד פעמי, פרסים נוספים עבור מפעלי חיים, על הישגים מיוחדים ועל עשייה מעוררת השראה. דבר זה נעשה בהתאם לתקנון פרס ישראל: בשנים מיוחדות, ניתן להוסיף פרסים, וכך נעשה גם השנה".