זיגזג פוליטי. כולנו תרוץ עם הליכוד? (צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות)
כחלון מבהיר את הקווים האדומים | צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות

תאגיד או רשות השידור? ההכרעה כנראה כבר נפלה: שר האוצר משה כחלון התייחס לסוגיית השידור הציבורי, והבהיר כי "באים איתי לפשרה. אני מציע לחכות לתוצאות הוועדה". לראשונה מאז החלה הפרשה, כחלון העלה אפשרות כי רשות השידור תמשיך לתפקד למרות שהחוק שמחייב את סגירתה: "יהיה שידור ציבורי. שידור ציבורי זה גם רשות השידור". על חוק ההסדרה ופרשת עמונה אמר: "אני התחייבתי בהסכמים הקואליציוניים לא לפגוע בבית המשפט העליון וגם בנט התחייב לזה. אני לא אתמוך בחוק שיפגע בבית המשפט העליון, זה לא יקרה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות דברי כחלון על השידור הציבורי, החליטו עובדי תאגיד השידור "כאן" להפגין הערב (שלישי) בשעה 18:30 מול ביתו של שר האוצר. "שר האוצר, משה כחלון, נתן היום אישור למסירת השידור הציבורי לידי הפוליטיקאים. בכך הוא נותן יד לגניבת השידור הציבורי מהציבור לטובת הפוליטיקאים", נמסר מוועד עובדי התאגיד. "לא נסכים לשום 'דיל' שיביא למעורבות פוליטית בשידור הציבורי".

במהלך דבריו בכנס אילת לתקשורת אמר היום (שלישי) כחלון כי הסוגייה היא תקציבית בעיקרה: "אמרתי בעבר לראש הממשלה שאני לא מוכן לתת אגורה מעבר לתקציב שנקבע. המנדט שלי זה כסף. בנושא הזה אני מדבר על כסף. בכוחותיי הדלים אני מטפל שיהיה שידור ציבורי. אני מחויב לשידור ציבורי, יצירה וחדשות ודמוקרטיה... אלה הקווים האדומים שלי". השר הוסיף כי "בסוף בעניין רשות השידור מדובר באנשים. גם אם יהיה תאגיד זו שגיאה שמדירים את אנשי רשות השידור. נתניהו טען בפניי שהוא טעה בעניין התאגיד. הוא שר תקשורת ואני שר אוצר. כל אחד מתעסק בתפקידו. אין לי סמכות להתערב אלא אם חורגים מהתקציב".

כחלון יצטרף להליך הגישור (צילום: חיים דוד)
כחלון בכנס אילת, היום | צילום: חיים דוד

מה חושב כחלון על "עובדה" וערוץ 2?

שר האוצר (והתקשורת לשעבר) התייחס גם לפיצול ערוץ 2 ואמר כי "התחרות תפגע בתקשורת, השתכנעתי שזה נכון. אני לא פוסל בחינה מחדש של זה - אני לא הייתי פוסל לעצור ולעשות בחינה מחדש. ביבי רוצה לבחון את התאגיד. השתכנעתי שיש עודף תחרות בתקשורת שמביאה אותנו למקומות לא כך כל טובים". כחלון הוסיף שמנכ"לי ערוצי 2 ו-10 ביקשו ממנו לשנות את השיטה: "מישהו בא לפרק את ערוץ 2? הם באו אליי ואמרו לי שהם לא יכולים לחיות במשטר של זכיונות".

"אני לא חושב שצריך לפרק את הכוח לאף אחד. אני מדבר עם עיתונאים. והם אומרים לי: העורך שלי לא חשוב לו כמה זה נכון אלא כמה זה מושך את העין. ומה שגרם לזה זו התחרות", הוסיף. "פני 20 שנה לא היה הדבר הזה. התחרות, ואני חלק מזה שהכנסנו תחרות לתקשורת".

על פרשת "עובדה" והתגובה של ראש הממשלה לתחקיר אמר כחלון: "אילנה דיין היא חלק מהתקשורת. אני לא רוצה להתבטא בעניין. אני לא יודע אם היא שמאל קיצוני - לא הלכתי איתה לקלפי. לא צריך להתייחס לנטייה הפוליטית של עיתונאי. אני לא רוצה להיכנס לחיים האישיים של עיתונאים. אני לא הדובר של ראש הממשלה. הוא לא עונה אז באתם אליי? מה שעשו לאמנון אברמוביץ' זה מעשה נבלה". כחלון הוסיף כי נתניהו חש שרודפים אותו ואת משפחתו כבר 20 שנה.

אולפני כאן, התאגיד (צילום: פלאש 90 \ Miriam Alster)
שלושה תרחישים נבחנים. התאגיד | צילום: פלאש 90 \ Miriam Alster

כחלון: "לא הייתי מפטר אף אחד"

"אני החתמתי את נתניהו שאני לא חותם על החלטה מעבר ל-10 מיליון", הבהיר כחלון כששב לדבר על סוגיית התאגיד. "אתה לא מתערב בסמכויות שלי. הפעלתי את הווטו הזה מספר פעמים. כשהוא מפעיל את הווטו שלו זה בסדר, וכשאני מפעיל זה לא?". על היחסים עם ראש הממשלה אמר: "אני לא יכול לפטר אותו. הוא יכול לפטר אותי. אם הייתי יכול לפטר אותו? את מי לפטר? לא הייתי מפטר אף אחד. יש מאבקים קשים בין תקשורת לפוליטיקאים. יש תחקירים, יש יצרים.", ציין יו"ר כולנו.

כחלון מתח ביקורת מרומזת על מקורבי ראש הממשלה שכינו את התאגיד שמאלני: "אני לא חושב שאם יקום גוף אחר הוא לא יהיה דמוקרטי. לא כל הדמוקרטיה אצלכם. התאגיד הזה וכל הסיפור הזה הוא רווי אינטרסים. תראו, יש מו"לים לאמצעי התקשורת - יש עורכים. הם חוששים שיגנבו להם טאלנטים", הוסיף שר האוצר.

"יש עיתונאים שרוצים שהתאגיד יעלה כדי שתהיה תחרות והמחירים שלהם יעלו. אני מזהה לא פעם איך האינטרס הופך לאידיאולוגיה ואני לא מוכן להיגרר לזה. עיתונאי עבורי הוא בנאדם שאם יש לו את היושרה - הוא יכול לעבוד אצל בעל הון. ואני רוצה עיתונאי כעיתונאי. מבחינתי המושג תקשורת לא קיים. יש עיתונאי. אתה שומע את הסיפור שלו ואת הפרשנות שלו. עיתונות זה אנשים".

רשות השידור בי-ם, ארכיון (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
רשות השידור, ארכיון | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

התרחישים: ראשי התאגיד יודחו

במהדורת סוף השבוע פורסם כי כי באף אחד מהתרחישים שנבחנים ברצינות על ידי הוועדה לא צפויים ראשי התאגיד להישאר בעבודתם. משיחה עם גורמים בכירים מאוד שמעורבים בתהליך עולה כי יש שלושה תרחישים אפשריים:

1. רשות השידור נשארת בעלות של עד 700 מיליון שקל
2.התאגיד מתמזג לתוך רשות השידור - עם הנהלה של רשות השידור
3.התאגיד נשאר אבל עובר שינויים מבניים, לדוגמה - הופך להיות חברה ממשלתית או שהמבנה הפנימי שלו משתנה

באף אחד מהתרחישים האלו הנהלת התאגיד לא נשארת. שר האוצר כחלון מבין שבמשא ומתן הוא יצטרך גם לתת לראש הממשלה לפחות את זה - את שינוי מבנה ההנהלה בתאגיד. כחלון לא יצא לקרב הזה משיקולים של חופש העיתונות, אלא משיקולים תקציביים וכמו שזה נראה כרגע, לפחות בעניין הזה הוא יבוא לקראת ראש הממשלה. אפילו דוד ביטן שהניע את התהליך לא רצה להביא למצב שבו זאת תהיה התוצאה מחשש שהדחת מנהלי התאגיד תיראה כמהלך אישי.