גפני: ליברמן דיקטטור - לא אשב איתו (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות)
משה גפני, ארכיון | צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות

התקציב לקראת משבר? ועדת הכספים של הכנסת הקפיאה את הליכי אישור תקציב המדינה וחוק ההסדרים. כל ישיבות הוועדה שתוכננו לימים הקרובים, ונועדו לעסוק בין השאר ביוזמת המס על דירה שלישית של שר האוצר כחלון, בוטלו כבר אתמול (רביעי), ולא נקבעו מועדים חדשים. באוצר כינו את המהלך "דחייה לא מהותית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדיונים שבוטלו היו אמורים גם לעסוק בהפחתת מס חברות והטבות מס לחברות היי-טק וקרן הארנונה. ועדת הכספים אמורה לאשר את חוק ההסדרים והתקציב עד 12 בדצמבר, על מנת שהכנסת תוכל לאשר את התקציב בזמן. כל דחייה קלה עלולה להביא לעיכוב משמעותי באישור התקציב - בגלל התרופפות המשמעת הקואליציונית והמשבר המתפתח סביב חוק ההסדרה מצד אחד ותאגיד השידור הציבורי מצד שני.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, אמר כי החליט על פסק זמן בדיונים - כדי לנסות להגיע להסכמות עם האוצר בעניינים המהותיים. גורמים בכנסת העריכו כי גפני מעוניין לקשור להסכמות אלה גם את החוק לעידוד תעסוקת חרדים שנדון בימים אלה בוועדת הכלכלה. מדובר ביוזמת חקיקה של יו"ר ש"ס, השר אריה דרעי, שנועדה להקצות 5% מהמשרות בשירות המדינה לחרדים.

באוצר התייחסו בביטול להקפאת הדיונים, ואמרו כי מדובר בדחייה לא מהותית וכי העבודה על התקציב וחוק ההסדרים בכל יתר ועדות הכנסת מתקיימת כסדרה. המגעים להסכמות בסוגיית מס שלוש הדירות מתמקדים בהצעות להוסיף למס מבחן הכנסה.

משרד האוצר בירושלים (צילום: פלאש 90, חדשות)
באוצר לא התלהבו מהצעד | צילום: פלאש 90, חדשות

מקורבו של כחלון וחבר סיעתו, ח"כ אלי כהן, אמר לאחרונה בנושא זה כי לחוק המוצע יוכנסו התאמות לפי מדרגות הכנסה - על רקע הביקורת מצד בעלי דירות זולות בפריפריה, שטוענים כי המס מפלה אותם לרעה לעומת בעלי דירות יקרות במרכז. קרן הארנונה מיועדת לחלק מחדש את הכנסות המדינה מארנונה שמשלמים משרדי הממשלה, כדי לתקן את קיפוחן של רשויות חלשות שאין בשטחן משרדי ממשלה. היקף תשלומי הארנונה של משרדי הממשלה מוערך במאות מיליוני שקלים לשנה.

צעד נוסף שקידומו הוקפא הוא עידוד חברות היי-טק באמצעות הפחתת המס שישלמו, ל-6% לחברות ענק ו-12% ליתר חברות ההיי-טק. המחלוקת על מס זה נובעת מדרישת התאחדות התעשיינים להרחיב את המס המופחת לכל מפעל מייצא, בין אם הוא מוגדר כעתיר ידע או לא.