שמרון עבר פוליגרף (צילום: חדשות 2)
שמרון עבר פוליגרף | צילום: חדשות 2

פרשת הצוללות: יומיים אחרי פרוץ הפרשה הזדרז עורך הדין דוד שמרון לעבור בדיקת פוליגרף פרטית בנושא ובמרכזה השאלה "האם נתניהו ידע". הערב (ראשון) פורסם לראשונה בחדשות 2 כי עו"ד דוד שמרון זימן את עצמו למכון הפוליגרף "אייל" ובבדיקה שביצע מטעמו יצא דובר אמת. עם זאת, בדיקת פוליגרף אינה ראיה קבילה בבית משפט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיקת הפוליגרף נערכה יומיים אחרי פרוץ הפרשה ובמהלכה נשאל שמרון ארבע שאלות: "האם סיפרת לראש שהממשלה על קשר כלשהו בינך לבין המספנות הגרמניות?; האם שוחחת עם ראש הממשלה על רכש צוללות? האם שוחחת עם ראש הממשלה על תחזוקה וכלי שיט והאם סיפרת פעם לראש הממשלה שאתה מייצג את מיקי גנור?". על כל השאלות השיב שמרון בשלילה.

בתוך כך, נערכה הערב פגישה בין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן ובכירים נוספים במשרד המשפטים. בסוף הפגישה הוחלט כי בחינת הסכמי ניגוד העניינים ופרצותיהם תימשך, וכי אין מקום לערב את המשטרה, כלומר אין מקום להורות על פתיחה בבדיקה או חקירה בעניין.

היום הגיב ראש הממשלה נתניהו להאשמות נגד עורך דינו על ניגוד עניינים. "כל הדיונים על עסקת הצוללות היו מתועדים, ממוסמכים ושקופים", אמר נתניהו בפתח ישיבת שרי הליכוד.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ימשיך לבחון חומרים. מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"כראש ממשלת ישראל אני מקדיש את מיטב זמני להבטיח את ביטחון ישראל", הוסיף נתניהו. "ביטחון ישראל מחייב רכש צוללות וחידוש צי הצוללות. אלה מערכות נשק אסטרטגיות שמבטיחות את עתידה, ואני אומר לכם, מבטיחות את עצם קיומה של מדינת ישראל לעשרות השנים הבאות".

עוד הוסיף נתניהו כי חיזוק העוצמה הביטחונית של מדינת ישראל היה השיקול היחיד שהנחה אותו ברכש הצוללות. "זהו השיקול היחיד שמנחה אותי תמיד ואין בלתו". גם השר אלקין יצא להגנתו של נתניהו ורמז כי מדובר בעלילה על רקע פוליטי. "מי שלא מנצח את ראש הממשלה בקלפי מנסה כל מיני דרכים אחרות", אמר אלקין בישיבת הממשלה.

בימים האחרונים עלתה לכותרות העסקה בה רכשה ישראל מגרמניה שלוש צוללות חדשות - מספרים 7, 8 ו-9, לאחר שבערוץ 10 פורסם כי פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, עו"ד דוד שמרון, ייצג את הצד הגרמני בעסקה.  בסביבתו של שר הביטחון לשעבר יעלון טענו כי נעשו מאמצים רבים לבלימת העסקה - שהסתיים בחתימה מצד נתניהו על מסמך, שסעיפיו לא ידועים למערכת הביטחון.

קרב גירסאות במערכת הביטחון

דבריו של נתניהו הבוקר הגיעו בעקבות דבריו של יעלון שכתב בחשבון הפייסבוק שלו כי "אכן, התנגדתי נחרצות להגדלת צי הצוללות של חיל הים בשלוש צוללות נוספות". הוא הוסיף כי "באותה עת, מטעמים מבצעיים, ארגוניים וכלכליים, לא היה לצה"ל צורך בכך, ואף לא בשנים הקרובות". יעלון אף טען כי "תיאור השתלשלות הדברים המתוארת בהודעת המל"ל הוא חסר ואינו משקף את המציאות כהווייתה".

בתגובה לדברי יעלון, הבהיר ראש המועצה לביטחון לאומי בפועל יעקב נגל בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי הוא אינו יודע האם שר הביטחון לשעבר היה מעורב בשלביה הראשונים של העסקה - אך כי "מערכת הביטחון ידעה". הוא הוסיף כי "לא היה ויכוח" לגבי רכישת שלוש צוללות וכי עו"ד דוד שמרון, מקורבו ופרקליטו של נתניהו, "מעולם לא היה בדיונים מקצועיים אצלנו; מימיי גם לא פגשתי את מיקי גנור".

ניגוד עניינים ברכישת הצוללות?
ניגוד עניינים ברכישת הצוללות? | צילום:

ביום שישי האחרון הוציאה לשכת ראש הממשלה הודעת הבהרה בעקבות הפרשה. "הפעם הראשונה שבה נודע לראש הממשלה שעו"ד שמרון מייצג גורם עסקי הקשור לפרויקט הצטיידות של חיל הים הייתה שלשום, כשערוץ 10 פנה לבקשת תגובה", נכתב בתגובה. "עו"ד שמרון מעולם לא שוחח עם ראש הממשלה בנושא צוללות, ספינות, או כל נושא אחר הקשור בלקוחותיו. עו"ד שמרון לא שוחח עם ראש הממשלה על לקוח זה, ולא על שום לקוח אחר".

עו"ד דוד שמרון, שמשמש גם כפרקליטו האישי של ראש הממשלה נתניהו, פנה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופירט את השתלשלות העניינים סביב רכישת הצוללות מהמספנה הגרמנית. במכתבו ליועץ המשפטי לממשלה, ציין עו"ד שמרון כי לא היה לו כל קשר או מגע בין המספנות לבין ממשלת ישראל. הוא טען כי לא נפגש ולא דיבר עם איש מגורמי הביטחון או עם ח"כים בנוגע לסוגיה.