נתניהו על המרפסת בהפגנה (צילום: חדשות 2)
נתניהו על המרפסת בהפגנה | צילום: חדשות 2

20 שנה לרצח רבין: נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס, שהחליף את יצחק רבין כראש ממשלה לאחר הרצח, לא שוכח את תמיכת הימין בהסתה שקדמה לרצח. בריאיון ששודר הבוקר (שבת) ברשת ב' אמר פרס כי לא סלח לפוליטיקאים מהימין - בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו - שעמדו על המרפסת בהפגנה מלאת ההסתה בירושלים, שנערכה כחודש לפני הרצח. "את מה שיש לי להגיד לנתניהו אמרתי לו - כשהיה נאום בר אילן תמכתי בו, אבל מה שהיה היה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהפגנה הסוערת בכיכר ציון הציגו מפגינים שלטי נאצה בהם קראו לרבין "בוגד" ו"רוצח", וראש הממשלה גם הוצג בכאפייה ובמדי הנאצים. במרפסת המלון שבכיכר עמדו בכירי הפוליטיקאים מהימין באותה תקופה - בהם רחבעם זאבי, נתניהו, משה קצב ואריאל שרון. אישי ציבור נוספים עזבו את ההפגנה לאחר שלדבריהם זו "יצאה משליטה". אותה הפגנה הפכה ברבות הימים לסמל למודעות של הנהגת הימין להסתה נגד רבין, למרות שהחקירה העלתה כי חלק מהכרזות הוכנו על ידי סוכן השב"כ אבישי רביב ("שמפניה").

"זה היה היום המאושר בחייו של יצחק, אני לא מגזים, וגם היום המאושר ביחסים בינינו. הוא כל כך התרגש מכך שבאו המונים, ובהם צעירים נלהבים - המחזה הזה אף פעם לא יישכח", שחזר פרס את יום הרצח. "הוא היה נרגש, חיבק, שרנו יחד, חשבנו שהרעיון של עשיית שלום זכה לתמיכת הדור הצעיר". הרוצח יגאל עמיר הודה בחקירתו כי שקל גם לפגוע בפרס באותו יום, אך מתברר כי נוהל האבטחה של השב"כ מנע מעמיר את האפשרות לפגוע בשניהם יחד.

רועה הצאן שהפך למדינאי ונשיא (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
לא שוכח. פרס, ארכיון | צילום: מארק ניימן, לע"מ

"נפרדנו והתחבקנו, אמרנו שנרד ביחד כדי להפגין אחדות אבל בא השב"כ ואמר שערבים עומדים להתנכל לנו ולכן נפרדנו. התחלתי לרדת ראשון לפי התרחיש של השב"כ, וירדתי עם שמחה בלב. חיכיתי ברכב ופתאום שמעתי שלוש יריות", הוסיף הנשיא לשעבר. המאבטחים הסיעו אותו למטה השב"כ מיד לאחר היריות, ועדכנו אותו על מצבו של ראש הממשלה, ולאחר מכן המשיכו לבית החולים לבקשת פרס.

"כשהגעתי לאיכילוב הייתה מהומת אלוהים, לא היה ברור מצבו ובאיזו מידה הוא נפגע, כולם התרוצצו במבוכה ובדמעות". על קבלת תפקיד ראש הממשלה לאחר הרצח אמר: "הייתי הרוס, הרגשתי שגופי קרוע אבל ידעתי שיש אחריות. הרוצח לא ניצח, הרוצח רצח והמיט עלינו אסון", הוסיף פרס בהתייחסות ליגאל עמיר, "הוא עשה דבר נורא שהיהדות אוסרת, עם חיוך על הפנים".

במשדר המיוחד של רשת ב' הוסיף פרס כי "אין חלופה להיותה של מדינת ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית, גם אם יעלה הדבר במחיר של דמים ושל כאב". כשנדרש להשוות בין ההסתה נגד ראשי המדינה כיום לבין ההסתה לפני 20 שנה אמר: "אין להיבהל מן ההסתה שמציגה את נתניהו במדי אס.אס. אין מקום להבהל, יש מקום לצער ולמלחמה בטרור", אך הזהיר מפני המשך ההסתה הפרועה וקרא לרשויות החוק לאתר את המסיתים.

עמי איילון, שהיה ראש השב"כ לאחר הרצח, אמר כי קודמו בתפקיד כרמי גילון אמנם הבין את הסכנות הטמונות בהקצנה לאומנית, אך ההבנה לא הובילה לשינוי בשיטת העבודה של השב"כ. לדברי איילון, השב"כ לא הבין את הצעדים המעשיים שיש לנקוט עם הופעת הסימנים לרצח ראש ממשלה בידי יהודי. איילון הוסיף כי העיכוב בתגובת השב"כ דומה להיעדר המענה לסימני האינתיפאדה והמהפך השלטוני במצרים.