השבעת הכנסת הקודמת (צילום: דוברות הכנסת, חדשות)
כמה מהח"כים ויתרו על התוספת? | צילום: דוברות הכנסת, חדשות

אילו ח"כים יוותרו על התוספת לשכרם - ואילו לא? ב-1 בינואר 2016 צפויים חברי הכנסת לזכות לתוספת של בין 731 ל-1,463 שקלים לשכרם. אתמול (שני) עברה בכנסת הצעת החוק של ח"כ דוד ביטן (הליכוד) בקריאה שנייה ושלישית, הקובעת כי חברי כנסת יוכלו לוותר על קבלת תוספת לשכרם, המתעדכן מדי שנה. ההצעה קובעת כי חבר כנסת שיהיה מעוניין לוותר על התוספת לשכרו, יצטרך להודיע על כך לחשב הכנסת - ולאחר ההודעה, הוא לא יוכל לשנות את החלטתו עד לשנה הבאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

בעקבות אישורה של הצעת החוק, פנינו לחברי הכנסת מכל סיעות הבית ושאלנו אותם מה יעשו עם תוספת השכר: האם יוותרו עליה? יקבלו אותה? או שיקבלו - ויתרמו אותה לעמותה או ארגון כלשהו? התוצאות המלאות מפורטות כאן - במסגרת משאל מיוחד של חדשות 2 Online.

במשאל נכללו 91 חברי הכנסת המכהנים המקבלים שכר מהכנסת. ראש הממשלה, חברי הכנסת המכהנים כשרים וסגני השרים לא נכללו במשאל, כיוון ששכרם, שלא צפוי לעלות בחודש הבא, שונה מזה של שכר חברי הכנסת - וצמוד לעליית המדד ולא לשכר הממוצע במשק.

מי לא מוכן לוותר על תוספת השכר?

מבין 91 הח"כים שנשאלו, 3 הודיעו שלא יוותרו על תוספת השכר

עודד פורר (ישראל ביתנו)
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)

"צריך לממן 10 ילדים". ח"כ מוזס (צילום: יונתן סינדל)
"צריך לממן 10 ילדים". ח"כ מוזס | צילום: יונתן סינדל

ח"כ פורר, שנכנס לכנסת רק לפני כמה חודשים עקב פרישתו של שרון גל מהפוליטיקה, נימק את החלטתו: "את התרומות שאני נותן, גם היום, אמשיך לתרום כפי שתרמתי בעבר ואין בכוונתי להודיע על ויתור בשכר".

לח"כ מוזס כבר היו נימוקים מפורטים יותר: "אני לא מוותר על התוספת, זו אחיזת עיניים. אני מקבל ברוטו 40 אלף שקלים בחודש ואחרי מס, נשארים לי 20 אלף. אני אבא לעשרה ילדים ויש לי עשרות נכדים ונינים. יש גם מחויבות לחברים ולשמחות של ידידים ומה לא. כל הסיפור הוא ממילא עוד אלף שקלים תוספת".

לדבריו, "בית עם משפחה ברוכת ילדים אינו דומה למי שיש לו ילד אחד וחיית מחמד. גם למשפחות האלה יש הוצאות, אבל לא הוצאות כמו של משפחה מרובת ילדים".

מי מוותר על תוספת השכר?

רק רבע מחברי הכנסת אמרו כי בכוונתם לפנות לחשב הכנסת - ולהודיע לו כי הם מוותרים על תוספת השכר שהם צפויים לקבל עם תחילת השנה החדשה, בהם חברי כנסת מן הקואליציה ומן האופוזיציה. שתיים מחברות הכנסת שמתכוונות לוותר על התוספת הן יעל גרמן (יש עתיד) ושלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) שהובילו בקיץ האחרון מאבק מתוקשר במסגרתו דרשו שלא להעלות את שכרן ושכר יתר חברי הכנסת.

הצעתן של גרמן ויחימוביץ' לפיה הוועדה הציבורית לא רק תמליץ לוועדת הכנסת שלא להעלות את שכר הח"כים, אלא תקבע עבור הוועדה כיצד לנהוג, נדחתה בדיון סוער בוועדת הכנסת שנערך בחודש שעבר.

באותו הדיון הצביעו 11 ח"כים בעד התוספת לשכרם - בהם גם ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו) שהשיבה שכעת היא תומכת בהצעתו של ח"כ ביטן - וכי תמכה בהעלאת שכרה בוועדה עקב משמעת קואליציונית. חברי כנסת נוספים שהצביעו בוועדה בעד ההחלטה להעלות את שכרם - וכעת הודיעו שיוותרו על התוספת או יתרמו אותה הם יוזם הצעת החוק ח"כ דוד ביטן, דודי אמסלם ומיקי זוהר (הליכוד) ויואב בן צור (ש"ס).

מי ויתר ומי תרם?
מי מהח"כים דווקא ייקח את הכסף לכיסו? | צילום:

"מדובר בתוספת לא מוסרית מפני שאנחנו מאמינים שהכסף הזה שייך לאזרחי ישראל", אמר יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, שחברי מפלגתו כולם קיבלו החלטה משותפת לוותר על קבלת התוספת. "זה בלתי נסבל וזה שערורייתי שאנשים פה לא גומרים את החודש וחברי הכנסת מקבלים תוספת שכר שמסתכמת במיליוני שקלים".

"הדבר הראוי לעשותו זה שחברי הכנסת יתכנסו ויגידו אנחנו מיישמים את המסקנות של הוועדה הציבורית ואנחנו מוציאים מידינו את העלאה שלנו. חברת הכנסת גרמן שלקחה על עצמה לנהל ולארגן את המאבק שלנו בהעלאות השכר האלה תמשיך להיאבק בנושא הזה. צריך לעצור את ההעלאה הזאת אחת ולתמיד בצורה גורפת ולא באופן וולונטרי".

33 חברי הכנסת שהשיבו כי יוותרו על תוספת השכר:

דוד ביטן
דוד אמסלם
אבי דיכטר
יואב קיש
יצחק (בוז'י) הרצוג
שלי יחימוביץ'
מרב מיכאלי
יוסי יונה
אייל בן ראובן
קסניה סבטלובה
עמר בר לב
יואל חסון
חיליק בר
מיקי רוזנטל
איציק שמולי
זוהיר בהלול
יאיר לפיד
יעל גרמן
מאיר כהן
יעקב פרי
עפר שלח
חיים ילין
קארין אלהרר
יואל רזבוזוב
עליזה לביא
מיקי לוי
אלעזר שטרן
אלי אלאלוף
רועי פולקמן
יפעת שאשא ביטון
אלי כהן
טלי פלוסקוב
מוטי יוגב
עמיר פרץ

מי מהח"כים מקבל את התוספת למשכורת - ויתרום את הכסף?

ח"כים אחרים אמרו כי לא יוותרו על התוספת, אך ציינו בפנינו כי בכוונתם לתרום את הכסף לארגון או עמותה הקרובים ללבם. ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) הודיעה כי תתרום את תוספת השכר שתקבל למטרות צדקה. ח"כ ענת ברקו (ליכוד) מסרה כי היא מעוניינת לתרום את כספי התוספת ללב"י. ח"כ מיקי זוהר סיפר כי הוא ורעייתו תורמים מזה מספר שנים 10% מהכנסותיהם למי שזקוק לכך ואמר: "אין סיפוק גדול מזה". כמוהו יעשה גם ח"כ יואב בן צור מש"ס, שחוץ מכספי התוספת, תורם מדי חודש עשרה אחוזים מהכנסותיו למשפחות נזקקות - כמצוות היהדות.

הח"כית הטרייה שרן השכל תתרום את הכסף לאנונימוס ותנו לחיות לחיות מדי חודש ואילו אמיר אוחנה, שצפוי להיות מושבע לחבר כנסת מטעם הליכוד במהלך השבוע, מסר כי יעביר את הכסף "לארגונים הזקוקים לו ופועלים למטרות טובות". לדבריו, "הם יעשו בכסף שימוש טוב יותר מאשר המדינה".

מתקיימים מקצבת זקנה בלבד (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
18 ח"כים טענו שיתרמו לנזקקים | צילום: חיים ריבלין, חדשות

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) תתרום את כספי התוספת לעמותת "תג מאיר", היוצאת נגד עבירות המבצעים יהודים נגד ערבים ואילו חברה לסיעה, ח"כ אראל מרגלית יתרום לעמותת "בקהילה" לצמצום פערים חברתיים.

גם ח"כ רויטל סוויד מסרה כי תעביר תרומה חודשית, מבלי לציין את שם העמותה או הארגון. ח"כ סתיו שפיר תתרום לעמותות בנושאי רווחה ולבעלי מוגבלויות.

ח"כ מייקל אורן (כולנו) יעביר את כספי תוספת השכר לחיילים בודדים - וגם חברתו למפלגה, ח"כ רחל עזריה הודיעה שתבקש את העלאת השכר על מנת לתרום אותה לארגון הקרוב ללבה. ח"כ מירב בן ארי תעביר את הכספים שתקבל לעמותת "דרך לאתגר" לתפנית בחינוך.

ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) הודיע כי יוותר על תוספת השכר וסבור כי הצעת החוק של ח"כ ביטן, שמותירה את ההחלטה על קבלת תוספת השכר בידי הח"כים עצמם היא "פופוליסטית".

חברי הכנסת ממרצ הודיעו על כוונתם להעביר דרך קבע את הסכום המתווסף למשכורתם לשורה של עמותות וארגונים העוסקים בקידום השוויון, הדו-קיום, הגנת הסביבה, הנגישות והחיים בקהילה.

פופוליזם או כוונה אמיתית לתרום? (צילום: חדשות 2)
פופוליזם או כוונה אמיתית לתרום? | צילום: חדשות 2

״שכרם של חברי הכנסת גבוה דיו, וכיוון שהבחירה היתה בין קבלת הכסף לבין החזרתו למדינה, בחרנו כסיעה לעשות מעשה קולקטיבי של הפרשת הסכום המתווסף לטובתם של גופי חברה אזרחית, במטרה לחזקם ולחזק את שדרת הפעילות החוץ-פרלמנטרית לקידום הצדק החברתי והשוויון בישראל", מסר יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון.

ח"כ דוד ביטן מתח ביקורת על חברי הכנסת שבחרו לקחת את תוספת השכר - אף על פי שהצהירו כי יתרמו את הסכום: "יש חברי כנסת שמתחכמים ואומרים שיתרמו, אני חושב שזה לא ראוי ויש מקום לוותר עליה".

19 חברי הכנסת שהשיבו כי יקבלו את תוספת השכר לצורך העברתה לתרומה:

ענת ברקו
מיקי זוהר
אמיר אוחנה
שרן השכל
ציפי לבני
איילת נחמיאס ורבין
אראל מרגלית
רויטל סוויד
סתיו שפיר
מייקל אורן
מירב בן ארי
רחל עזריה
יואב בן צור
זהבה גלאון
אילן גילאון
תמר זנדברג
מיכל רוזין
עיסאווי פריג'

3 חברי הכנסת שסירבו להשיב לפנייתנו:

ישראל אייכלר
משה גפני
אביגדור ליברמן 

2 חברי הכנסת שמסרו כי טרם עסקו בנושא:


אורלי לוי-אבקסיס
מנואל טרכטנברג

32 חברי הכנסת שטרם השיבו לפנייתנו:  
(בהם 4 ח"כים שתמכו בהעלאת שכרם בדיון בוועדת הכנסת - אורן חזן, נורית קורן, נאווה בוקר ורוברט אילטוב):

יולי אדלשטיין
אברהם נגוסה
אורן חזן
בני בגין
צחי הנגבי
נורית קורן
נאווה בוקר
מיכל בירן
נחמן שי
איתן ברושי
איתן כבל
יעל כהן פארן
עבדאללה אבו מערוף
טלב אבו עראר
יוסף ג'בארין
באסל גטאס
מסעוד גנאים
חנין זועבי
עבד אלחכים חאג' יחיא
דב חנין
אחמד טיבי
אוסאמה סעדי
איימן עודה
עאידה תומא סלימאן
ניסן סלומינסקי
שולי מועלם רפאלי
חמד עמאר
רוברט אילטוב
סופה לנדבר
יעקב מרגי
יצחק וקנין
אורי מקלב