אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

ועדת הכלכלה של הכנסת, שערכה שימוע ציבורי בעניין מתווה הגז ודנה בנושא במשך כמעט שלושה שבועות, החליטה היום (שני) להמליץ לראש הממשלה בנימין נתניהו שלא לאשר את מתווה הגז באמצעות סעיף 52 השנוי במחלוקת. ההמלצות לא צפויות לשנות את דעתו של נתניהו, שיכול לאשר את המתווה ללא עיכובים נוספים, אך הן עשויות להשפיע על החלטת בג"ץ בעניין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר הוועדה איתן כבל ביקש מחבריו להצביע נגד סעיף 52 והגיש את הנוסח הבא לאישור הוועדה: "בתום 12 ישיבות של הוועדה, בנסיבות שהתבררו אין מקום לשימוש בסעיף 52" - הסעיף שעוקף את הממונה להגבלים עסקיים. בסוף הישיבה הצביעו שבעה חברי כנסת בעד הצעתו של כבל ושישה נגד.

מלבד כבל, תמכו בהצעה חברי הכנסת איילת נחמיאס ורבין ויוסי יונה מהמחנה הציוני, דב חנין ועבדל אל-חכים חאג' יחיא, חיים ילין מיש עתיד ועיסאווי פריג' ממרצ. חברי הכנסת שהתנגדו: מיקי זוהר, יואב קיש ונורית קורן מהליכוד, יואב בן צור מש"ס, אורי מקלב מיהדות התורה ורועי פולקמן מכולנו.   

לטענת חברי הוועדה אין הצדקה ביטחונית או מדינית להפעלת הסעיף, וגם הטיעונים שהוצגו לא מצדיקים פגיעה כל כך קשה בעיקרון התחרותיות כפי שמתרחש במתווה הגז.

ועדת כלכלה דנה בהמלצות על הגז (צילום: חדשות 2)
הדיון בוועדת הכלכלה, היום | צילום: חדשות 2

"הפעלת סעיף 52 היא מלאכותית, שלא לומר שקרית"

"הכנסת יכולה להיות גאה בעצמה. לא אנחנו יצרנו עיכובים", אמר כבל בתום הדיון. "הממשלה היא שהתברברה בתהליך הזה שנים. כנסת ישראל מוציאה דיון ומסקנות תוך שלושה שבועות". על הדיון בוועדה בו השתתף נתניהו אמר כבל: "נכנסתי לדיון בלב פתוח ונפש חפצה. אבל לאורך כל הדרך, אני אומר לכם בכל הכבוד: ממשלת ישראל נושאת לשווא את שם הביטחון והחוץ".

"האשמה כאילו יש כאן שיקולים פוליטיים היא לא נכונה", אמרה במהלך הדיון ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני). "כששטייניץ כשר אוצר הוביל מהלכים נכונים צעדנו איתו וחיזקנו אותו. הפעלת סעיף 52 היא מלאכותית. שלא לומר שקרית. נשלפה במפתיע".

מנגד, חברי הוועדה הנמנים עם הקואליציה קראו שלא לעכב את הוצאת המתווה לפועל ולהפעיל את הסעיף. "אחרי דיונים רבים, ברור לנו יותר מתמיד את החשיבות הקריטית של פיתוח שוק הגז הישראלי", הסביר ח"כ יואב קיש (ליכוד). "פניתי לחברי הוועדה ויחד אנו קוראים להפעלה של סעיף 52 בתקווה שנשים סוף לסחבת לטובת אזרחי ישראל".

המלצה נוספת של חברי הוועדה עוסקת במשך ההסכם ובביטול יכולתה של הכנסת לשנותו בעתיד. החברים טוענים כי מדובר בפגיעה קשה מדי במעמד הכנסת ובעקרונות הדמוקרטיה.

מעכב ההיתר למשחקים, נתניהו (צילום: רויטרס)
חייב להיוועץ בוועדה. נתניהו | צילום: רויטרס

"ההמלצות צפויות להיות נחרצות"

ביום שבת אמר כבל לחדשות 2 כי ההמלצות צפויות להיות "נחרצות עוד יותר", לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו לא סיפק לדבריו לחברי הוועדה תשובות משכנעות בנוגע לצורך לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקים ולהפעיל את סעיף 52 מנימוקים מדיניים-בטחוניים. זאת, בייחוד לנוכח הקולות שנשמעו מטורקיה וממצרים שלפיהם הן ממש לא ממהרות לרכוש גז מישראל.

נתניהו צפוי לומר שאיש לא ציפה שהוועדה תתמוך במתווה, מכיוון שזו ועדה של האופוזיציה, ולכן היה ברור שהיא תתנגד. בכל מקרה, ראש הממשלה צפוי לדחות את ההמלצות. הוא לא חייב לקבל את ההמלצות, אלא הוא מחוייב רק בהיוועצות עם הוועדה.

בסביבת ראש הממשלה דוחים את הטענות של ועדת הכלכלה וטוענים כי הגז עשוי להפוך את ישראל לכוח אזורי, ובשבועיים הקרובים אף ייפגשו נציגים ישראלים עם גורמים ממשלתיים במצרים ובטורקיה. "לישראל צורך ביטחוני בכמה אסדות ושדות גז", נמסר מלשכת נתניהו, "כדי להקטין את התלות באסדה אחת. המתווה הוא הדרך היחידה לפיתוח שדות נוספים, שחיוניים לביטחון המדינה ויכניסו מאות מיליארדי שקלים לטובת רווחת האזרחים".

כתב ערוץ הכנסת ירון אברהם השתתף בהכנת הידיעה.