כנסת (צילום: AP, חדשות)
החוק יירד משולחן הכנסת? ארכיון | צילום: AP, חדשות

ועדת חוקה חוק ומשפט, בראשות היו"ר דוד רותם, אישרה את חוק הגיור לקראת העברתו לקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק הועברה בניגוד לעמדתו של ראש הממשלה נתניהו שהתנגד לחוק להקלה בהליך הגיור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שרת המשפטים ציפי לבני הביעה שביעות רצון מהעברת החוק בוועדה. "מי שלא רצה את חוק הגיור בממשלה, יקבל אותו בכנסת. מי שעושה תרגילים - שלא יופתע", אמרה.

מנגד, במפלגות החרדיות תקפו על המהלך וטענו שהוא פוגע באופיה של מדינת ישראל. "מהות הצעת החוק היא פגיעה בליבה הבסיסית של העם היהודי ולקעקע באופן ברוטלי את מה שהיה נהוג במשך דורות", אמר סגן יו"ר הכנסת, ח"כ הרב אורי מקלב (יהדות התורה). "זהו משחק פוליטי מביש ופוגעני בשלמותו של העם היהודי ותוצאותיו מי ישורונו".

בתנועה הרפורמית הביעו שביעות רצון מהעברת החוק בוועדת החוקה. "ההצבעה על חוק הגיור חשפה את ברית האחים בין הבית היהודי והמפלגות החרדיות ואת הנכונות של רבני הציונות הדתית לשעבד לקו החרדי המחמיר והקיצוני", טענו. "אנו מקווים כי אישור הצעת החוק בוועדה מסמל ברית חדשה של הכוחות המאמינים בצורך להציל את היהדות בישראל מידי המונופול האורטודוכסי. הרוב שהושג בוועדה לטובת ההצעה משקף את האוב שקיים בעם לשינוי הכרחי בנושא".

לפני ההצבעה: נסיונות למניעת המשבר

מוקדם יותר דווח על מו"מ מתקדם מתנהל לאחרונה בין סיעות הקואליציה בנוגע להורדתו של חוק הגיור משולחן הכנסת, ולחזרה למתווה של החלטת ממשלה מתונה יותר. ועדת החוקה כונסה במהלך היום לאחר שהושג רוב לחוק, וזאת בעקבות לחץ כבד שהפעיל השר שי פירון מ"יש עתיד" על חברי הכנסת הערבים.

המאבק העז על חוק הגיור שבר שיאים כאשר לפני מספר ימים התברר שאת גורל השאלה מי יכול להכריז על אדם כיהודי יכריעו דווקא הסיעות הערביות. לפני מספר ימים עלתה האפשרות שהחוק, שנתקל בהתנגדות עזה מצד הליכוד וישראל ביתנו, תלוי בהצבעתם של הח"כים הערבים בוועדת החוקה - ח"כ זחאלקה מבל"ד, וח"כ צרצור מרע"ם-תע"ל. נושא זה נחשב לאחד הזרזים שהובילו את המגעים בין סיעות הקואליציה.

זחאלקה. ייפסל מריצה לכנסת? (צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות)
ייקבע את גורלו של החוק? זחאלקה | צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות

במקביל, יו"ר סיעת העבודה ח"כ איתן כבל הניח על שולחן הכנסת לקראת פתיחת מושב החורף היום את הצעת חוק "ישראל היום" לפיה יאסר על העיתון המזוהה עם ראש הממשלה נתניהו לחלק גיליונות ללא תשלום. הדיון בהצעה צפוי להתקיים ביום רביעי הקרוב, אולם בשלב זה לא ברור מה יעלה בגורלה של הצעת החוק.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עמית סגל וירון אברהם