הצעות חוק הלאום שנידונו היום (ראשון) בממשלה הפכו את הישיבה לסוערת במיוחד, והדיון הפך להטחת האשמות ועקיצות בין השרים לראש הממשלה נתניהו. בהצבעה עצמה הצביעו 14 שרים בעד ההצעה, מול 6 מתנגדים - חמשת שרי יש עתיד וציפי לבני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השרים אישרו את הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לחוקק חוק לאום, שמטרתו הגדרת זהותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ועיגון ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ברוח העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל.

הצעת החוק תנוסח על בסיס 14 עקרונות שגיבש נתניהו ובהם הקביעה שארץ ישראל היא מולדתו ההיסטורית של העם היהודי ומקום כינונה של מדינת ישראל, וכן שלכל אזרחי ישראל זכויות אישיות שוות.

השר בנט בירך על אישור החוק: "חוק הלאום שדרשנו בהסכם הקואליציוני איתנו יציל את תושבי דרום תל אביב מהמסתננים. כשבפעם הבאה יובא חוק לעצירת המסתננים לבג"צ, בג"צ יצטרך גם להכניס לשיקוליו שישראל היא 'הבית הלאומי של העם היהודי' ולא רק את 'כבוד האדם וחרותו'".

"חקיקה מופקרת", לבני (ארכיון) (צילום: פלאש 90)
"זה שוב קשור לעיתון?", לבני | צילום: פלאש 90

נתניהו האשים במהלך הישיבה את ציפי לבני שהתנגדותה לחוק גרמה לתסבוכת: "אם ציפי הייתה מתנהגת אחרת לא היינו מגיעים להיום". לבני לא נשארה חייבת והשיבה: "זה שוב קשור לעיתון?", וראש הממשלה ענה לה: "כן אבל לעיתון אחר".

לבני המשיכה לתקוף: "הנאום שלך ראש הממשלה הבוקר והמילים היפות על מגילת העצמאות, על ז׳בוטינסקי ושוויון לא מכסים על ערוותו של חוק אלקין, שאין בינו לבין הנאום שלך דבר וחצי דבר. בחסות המצב הביטחוני אתה הולך להביא נושא כל כך חשוב למדינת ישראל ככיסוי לדיל פוליטי? האם חוק הלאום הוא כיסוי לתרגיל פוליטי? אם לא - אז תואיל ותדחה את הדיון ביום רביעי ותקיים איתנו דיון אמיתי על התוכן לפני שאתם הורסים את המדינה".

"אלקין זה הזנב שמקשקש בכלב"

שרת הבריאות גרמן אמרה לנתניהו: "יש חוות דעת של יועץ משפטי לממשלה שאומר לך שזה לא חוקתי". ראש הממשלה השיב: "לא זכור לי שזה הפריע לכם בחוק אחר. כשזה נוגע לחוקים אחרים, לא נהגתם כך".

גרמן הזהירה כי "זו פגיעה בילדים שלנו שרוצים לחיות במדינה דמוקרטית. פגיעה ביהדות העולם. פגיעה במדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון. הכנסת אצבע בעין לערביי ישראל. בשום פנים לא ניתן להצביע בעד החוקים של אלקין, כשגם ז'בוטינסקי וגם בגין דיברו על שוויון זכויות".

יאיר לפיד (צילום: חדשות 2)
"לא כל מי שלא חושב כמוך רופס", לפיד | צילום: חדשות 2

נתניהו הדגיש בדבריו כי "עמדה רופסת איננה משרתת את המציאות הנוכחית", ואז הצטרף לפיד לוויכוח ואמר: "ראש הממשלה, לא כל מי שלא חושב כמוך רופס. מנחם בגין וז'בוטינסקי לא היו מתקבלים היום לליכוד".

בהמשך פרסם לפיד פוסט בפייסבוק שבו הסביר כי "ישראל היא מדינה יהודית והיא צריכה להישאר כזו. אבל היא גם מדינה דמוקרטית, ולכן חוק הלאום שהוצג בממשלה היום הוא חוק גרוע. זה חוק שבן גוריון לא היה מאשר, בגין היה מתנגד לו, וז'בוטינסקי לא היה מסכים לו. במקום חוק לאום שמאחד את העם נאבקים לאשר חוק הקורע אותו ומפריד אותו, וכל זה רק כדי לקרוץ למצביעי הפריימריס בליכוד. אנחנו בעד הרעיון של חוק לאום, אבל לא בנוסח שהוגש היום, לא בדרך שננקטה ולא בעיתוי הזה".

שרי יש עתיד תקפו את יוזם הצעת החוק מהליכוד: "אלקין זה הזנב שמכשכש בכלב. לוקחים את כל הממשלה לחוסר הסכמה במקום שהיו יכולים להסכים". שר החינוך פירון קרא לנתניהו: "אל תחלק אותנו ללאומיים וללא לאומיים. אני לאומי, אני בעד חוק הלאום אבל אני לא בעד החוק של אלקין. אל תבעיר מדורה בין תומכי החוק! אם חוק אלקין יעבור- לא יהיה חוק לאום וזה חבל".

"נזק חמור מזה לערכים החינוכיים"

שר הרווחה ח"כ מאיר כהן, שמתנגד לחוק הלאום במתכונתו הנוכחית, אמר בדיון: "ביום כזה אני רוצה דווקא להסתכל על תלמידתי בעבר, לוסי האריש, שנלחמתי יחד איתה לפני יותר מ-20 שנה, שתצא לגדנ"ע והכנה לצה"ל ככל התלמידים בבית הספר בדימונה".

לדבריו, מדינת ישראל מוגדרת בחוקי היסוד כ"יהודית ודמוקרטית" והגדרה זו נתקבלה על ידי כל הסיעות הציוניות בכנסת ועל דעת בית המשפט העליון. "בעקבותיה תוקנו גם חוקים אחרים שהגדירו את ישראל בצורות אחרות", אמר כהן. "היא נלמדת בבתי ספר והפכה להיות מטבע לשון של ההסברה הישראלית. בהגדרה זו ו' החיבור חשובה ביותר, ומשמעותה הוא שבצד היותה מדינה יהודית, ישראל היא גם דמוקרטית. איני יכול לתאר לעצמי נזק חמור מזה לערכים החינוכיים עליהם אנו מחנכים את ילדינו מאשר הנמכה זו של קומתה הדמוקרטית של ישראל".

שר השיכון אורי אריאל תקף בחריפות את לבני במהלך הדיון: "צריך להצביע היום. מה שעשית בשבוע שעבר הייתה נבלה ברשות התורה וסבוטז. החוק היום הוא צעד בכיוון הנכון. יש כרסום מתמשך בזהותה היהודית של מדינת ישראל. החוק צריך להיות מוגדר בצורה ברורה כדי שבג"ץ לא יוכל לפרש אותו בשונה מרוח המחוקק".

בהכנת הידיעה השתתף יוסי זילברמן