מהפכת המבקר החדש: פחות עיסוק בשחיתות במשרד (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מהפכת המבקר החדש: פחות עיסוק בשחיתות במש | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מעוניין להפסיק את פעילותו של האגף לתפקידים מיוחדים במשרד המבקר, שטיפל בשנים האחרונות בפרשיות שהעלו חשד לשחיתות בצמרת השלטונית, ביניהם פרשת המעונות בו הורשעה שרה נתניהו - כך פרסם הבוקר (ראשון) העיתונאי גידי וייץ ב"הארץ". כמו כן, אנגלמן העביר לאנשי משרדו בקשה שנחשבת חריגה - לשלב אמירות חיוביות על הגופים המבוקרים בדוחות המתפרסמים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי הפרסום, אנגלמן מעוניין לבצע מהפכה במשרד ולהפסיק את פעילותו של האגף לתפקידים מיוחדים במשרד המבקר, שטיפל בשנים האחרונות בעיקר בפרשיות שהעלו חשד לשחיתות או לפגיעה בטוהר המידות בצמרת השלטונית. את האגף הקים מבקר המדינה לשעבר השופט מיכה לינדנשטראוס, שהצהיר כי בכוונתו להחריף את המאבק בשחיתות.

בתקופת כהונתו של המבקר הקודם, השופט יוסף שפירא, חקר האגף לתפקידים מיוחדים את פרשת מעונות ראש הממשלה, שהסתיימה בהרשעתה של שרה נתניהו בפלילים.

בתקופת לינדנשטראוס עסק האגף הניגודי העניינים של ראש הממשלה אולמרט, בדוח שלבסוף התגלגל לחקירות משטרה בפרשות מרכז ההשקעות ובנק לאומי, ובמינויים פוליטיים מטעמו. בנוסף, ביקר האגף את בית הנשיא, פרסם דוחות חריפים על הפרקליטות והמשטרה, הצביע על אי סדרים במע"צ ועל חריגות שכר אסטרונומיות בבנק ישראל.

בישיבות במשרד המבקר הציע אנגלמן כי אנשי האגף לתפקידים מיוחדים יעסקו מעתה בבקרה על דוחות הביקורת של המשרד. גורמים במשרד המבקר הביעו תקווה שהמבקר יחזור בו מהרעיון לשנות את ייעודו של האגף. "הוא אמנם הגיע לתפקיד עם תפיסת עולם מגובשת, אך ייתכן שעם הזמן ישנה את דעתו ויותר את האגף על כנו", אמרו.

גורם שנחשף לדרישת מבקר המדינה סיפר ל"הארץ" כי כמה מבכירי משרדו הביעו תמיהה על ההנחיה, שמעולם לא נתקלו בדומה לה. "זה לא התפקיד של מבקר המדינה", אמר הגורם. גורם אחר הציע בציניות לשנות את תוארו של אנגלמן ל"משבח המדינה".

ב"הארץ" פורסם גם כי אנגלמן ביקש מבכירי משרדו שבעת הכנת תוכנית העבודה השנתית של המשרד, הקובעת אילו גופים וסוגיות ייחקרו, ינהלו אנשיו דיאלוג עם הגופים המבוקרים - כך שלאותם גופים תהיה השפעה על יעדי הביקורת. עד עתה, גושה תוכנית העבודה של המשרד באופן עצמאי לחלוטין, ויעדי הביקורת נקבעו לפי חשיבותם והעניין הציבורי בהם.