בנאום חריף שנשא אהוד ברק הערב (שלישי), ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר תקף את בנימין נתניהו ו"גורמים קיצוניים" נוספים, שלדבריו משבשים את החזון הציוני בפועלם לשסע את החברה הישראלית ולקעקע את סמכויות בית המשפט תוך קידום "חזון משיחי" שמטרתו להביא למדינה-דו לאומית. ברק פתח את נאומו בתל אביב עם ציון ההישגים של התנועה הציונית, ולאחר מכן עלה למתקפה: "לדאבון הלב בשנים האחרונות, תחת שלטון נתניהו וגורמים קיצוניים, חל שיבוש עמוק בחזון". העברנו בשידור ישיר את נאומו באתרי החדשות Online. בליכוד הגיבו בזלזול: "ניסיון לקושש כמה כותרות בתקשורת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

באירוע "תמונת מצב 2018" במרכז הלימודים "הקתדרה" במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב טען ברק: "במקום להתמקד בעצמנו, בגיבוש אחדותנו הפנימית וכוחנו ובדחף היצירה של האזרחים, מצמיחים שלטון נתניהו והקיצונים חזון אחר, שבמוקד 'הם', ולא 'אנחנו'". ברק האשים: "החרדה ממה ש'הם' יעשו, במקום ההכרעה מה 'אנחנו' עושים. פחד עמוק מ'זרים', 'גויים' ו'עמלקים' מבחוץ, ומ'בוגדים' ו'משתפי פעולה' עם אויבינו מבפנים. שיסוי והסתה של ישראלים זה בזה וזריעת שנאת זרים, מוחלשים וקבוצות מיעוט. שנאת אחים ופרימת הרקמה החברתית, לקול תשואותיו של ה'בייס' המיתולוגי".

"נתניהו פוגע באמון בפיקוד העליון" (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"נתניהו פוגע באמון בפיקוד העליון" | צילום: דובר צה"ל, חדשות

ברק הוסיף כי יש בכהונה של נתניהו "קווי זהות משותפים, לכל התנועות והמשטרים האולטרה-לאומניים ב 250 השנים האחרונות. גם לכל החברות והתנועות הפוליטיות, שסגדו בגרסאות שונות לקסמו האפל של הצירוף: 'גזע, דם ואדמה'. ספרי ההיסטוריה מספרים לנו גם את סיפור כישלונן וחורבנן. חשוב לא לשכוח זאת".

"ממשלת לאומנות אפלה"

בדבריו ציין ברק ממשלות ימין קיצוני באירופה, שממשלת ישראל משתפת עמן פעולה: "לא מקרה הוא בעיניי שממשלת הלאומנות האפלה המובילה אותנו היום איננה חוברת אל צרפת או בריטניה, גרמניה, הולנד והסקנדינביות - המדינות המובילות את ערכי החירות, הקדמה והשוויון ביבשת השכנה; אלא חוברת אל מוקדי הלאומנות האפלה של אירופה: הלא הם הונגריה, צ'כיה, סלובקיה, וכמובן פולין".

הוא המשיך ואמר כי "האיום הקיומי היחידי על ישראל בעת הזאת הוא פנימי. גם על זאת יסכימו איתי רוב מוחלט של בכירי מערכות הביטחון שלנו בעבר. האיום הקיומי הזה מקופל בטבעו של החזון של נתניהו והקיצוניים וביעדיו". לדבריו, "היעד העיקרי של נתניהו וקיצוני הימין, חרף ניסיונות נתניהו לעמעם אותו ולתעתע בציבור, הוא 'מדינה אחת מהים עד הירדן' וסיכול של כל אופציה לגרושים מן הפלסטינים - גירושים, שהם הצעד היחיד שבכוחו להבטיח רוב יהודי בתוך מדינת ישראל".

"להתגרש מהפלסטינים". גדר ההפרדה (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
"להתגרש מהפלסטינים". גדר ההפרדה | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

"תוצאתו ההכרחית של היעד הזה היא אחת: שקיעת ישראל אל מדינה שיש בה רוב מוסלמי, התנגשות פנימית אלימה וקבועה, והיא איננה יהודית, איננה ציונית ואיננה דמוקרטית", הזהיר. "זהו שינוי כיוון דרמטי ומסוכן במתווה הציוני כולו. השגת היעד הזה חייבת להיעצר בכל דרך אפשרית, משום שמימושו הוא סיכון קיומי לפרויקט הציוני ולקיומה של ישראל ציונית-דמוקרטית".

ברק התריע על כך ש"קומץ זעיר מתמרן מנהיג חלש, לחוץ ולחיץ, שמאחוריו מפלגה פופוליסטית, על מתווה מסוכן מאין כמוהו הנוגד את האינטרס הלאומי ואת עמדות רוב הציבור (שני שליש לפחות להערכתי) רוב מוחלט של הציבור בישראל רוצה להבטיח רוב יהודי ואופי ציוני-דמוקרטי לישראל, ולכן מעדיף (גם בהיעדר אפשרות מידית להסדר עם הפלסטינים) גירושים מן הפלסטינים. 'אנחנו כאן והם שם', תוך הבטחת המשך השליטה הביטחונית בכל השטח לכל טווח זמן שיידרש. אני קורא לאזרחי המדינה: זה הזמן להתעורר. המדינה על כוחה והישגיה היא שלכם, שלנו. לא של חבורת ההזויים בשוליים".

"קורא לאזרחי המדינה: זה הזמן להתעורר"

"אם יימצאו בתוכנו: הבנת הכורח והדחיפות, לצד הבנת הצורך לשלב ידיים, קיימת אפשרות הסטורית, מעשית מאוד, לכינון הנהגה אחרת, חזקה ומלוכדת, מפוכחת ונטולת פחדים, שתביא איתה חזון, תקווה, וכושר מעשה", סיכם את דבריו. "אומץ לקבל החלטות וכוח לבצע אותן. הנהגה שתיתן לעם את פירות הישגיו, ותשתף אותו ישירות בהכרעות, ב'בית אחד', הבית שלנו, במדינה ציונית־דמוקרטית, חזקה, בוטחת ופורחת, היא מדינת ישראל".

באשר לשאלה האם יחזור לפוליטיקה, ברק השיב באופן עמום בשלילה, אך גם לא פסל זאת על הסף: "אני לא בן 26 ואפילו לא בן 56, אני לא רוצה לעסוק בעצמי, אני מפוכח מספיק כדי לדעת שבפוליטיקה אין לעולם לדעת מה יקרה, אבל לכשעצמי, אני מעדיף לא להגיע חזרה לחיים הפוליטיים ואעזור לכל מי שיכול או רוצה, אעשה כל מה שאני יכול כדי להביא לאיחוד כוחות שיכול להביא ליצירת המפנה: לכשעצמי לא איכפת לי אם אהיה במקום העשרים או המאה ועשרים. קשה לטעון שאני אזרח שלא עושה משהו בעניין ואמשיך לעשות זאת".

ממפלגת הליכוד נמסר בתגובה: "אין טעם להתייחס לניסיון השבועי של אהוד ברק, ראש הממשלה הכושל בתולדות ישראל, לקושש כמה כותרות בתקשורת".