בחור חרדי בלשכת גיוס (צילום: אורי לנז / פלאש 90, חדשות)
לשכת הגיוס, ארכיון | צילום: אורי לנז / פלאש 90, חדשות

בצל החשש שחוק הגיוס יוביל להקדמת הבחירות, בעקבות החלטה בג"ץ להאריך את המועד לאישור החוק רק בארבעה חודשים, בקואליציה יש שרואים בהחלטה הזדמנות לפתור את המשבר ולהבטיח את המשך קיומה של הממשלה. גורם בכיר בקואליציה אמר אמש(שלישי): "אולי עכשיו כולם יתעוררו ויסכימו לחוקק את חוק הגיוס שגובש ומאחורי הקלעים כולם רוצים אותו. לאף אחד אין אינטרס לוותר על שנה נוספת בשלטון". 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הסיעות החרדיות רוצות את החוק וינסו לשכנע את הרבנים להעביר אותו בארבעת החודשים שנתן בג"ץ. יו"ר סיעת ש"ס בכנסת, ח"כ הרב יואב בן צור, אמר בתגובה לארכה שנתן בג"ץ: "ממשלת ישראל צריכה לרכז כעת את כל המאמצים על מנת לתקן עוולה רבת שנים ולהסדיר את מעמדם של טובי בחורינו, לומדי התורה, המקדישים את כל זמנם ומרצם למען ארץ ישראל וחיזוק צביונה היהודי".

ח"כ בן צור הוסיף כי "לא די להצהיר שוב ושוב שישראל היא מדינה יהודית, יש לפעול על פי הערכים היהודיים גם אם הדבר דורש טיפול בסוגיות רגישות כמו עצירת הרדיפה של לומדי התורה והסדר מעמדם ע"פ המועד שנקבע ע"י בג"ץ". חבר הוועדה שניסחה את החוק, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), הבהיר בעקבות החלטת בג"ץ כי "תהליך החקיקה נמצא בסופו כך שלוח הזמנים החדש יאפשר את סיום חקיקת החוק שעיקרו הכרה בערך ובחשיבות המשך לימוד התורה בארץ ישראל".

לשכת הגיוס, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, שהצביע יחד עם הסיעה כולה בעד החוק בקריאה ראשונה למרות היותו באופוזיציה, בירך על ההחלטה. "בג"ץ צודק, החוק מוכן, אין שום סיבה לאפשר לנתניהו לבזבז זמן נוסף", אמר לפיד. "נתניהו לא זקוק להארכת זמן, הוא זקוק לאומץ. יש לחוקק עכשיו את חוק הגיוס כדי שיותר חרדים יתגייסו, ישרתו וישתלבו בשוק העבודה. שופטי בג"ץ העבירו מסר חד וברור לנתניהו: תפסיק למשוך זמן".

מוקדם יותר אתמול בג"ץ אישר למדינה ארכה של כארבעה חודשים בהעברת חוק גיוס חדש, לפני שהמועד יפקע והחרדים יצטרכו להתגייס על פי הפסיקה הישנה. בהחלטה כתבו השופטים שהם מקבלים חלקית את בקשת המדינה למרות העתירות נגדה, וקבעו כי חוק הגיוס החדש יצטרך להיות מאושר עד תחילת דצמבר.

מחאה נגד גיוס חרדים, ארכיון (צילום: חדשות)
חרדים מפגינים נגד החוק בבני ברק | צילום: חדשות

בקשת הדחייה שהוגשה לבג"ץ הגיעה על רקע המחלוקות החריפות בין השותפות בקואליציה באשר לסעיפי החוק. המדינה ביקשה לדחות בשבעה חודשים את מועד פקיעתו של חוק הגיוס. החוק עצמו כבר עבר בקריאה ראשונה, אך הוא לא הצליח לעמוד במסגרת הזמנים שנקבעה לו לקראת חודש ספטמבר הקרוב. מאחר שבג"ץ אפשר הארכה סמלית, שכן הכנסת חוזרת לכנס החורף שלה זמן לא רב לפני מועד פקיעת החוק, הרי שייתכן שיוכרז על בחירות לקראת תחילת הכנס כדי לדחות את המועד לזמן ממושך יותר.

חוק הגיוס המחודש עבר בתחילת יולי בקריאה ראשונה ברוב של 63 מול 39 חברי כנסת. באופוזיציה זעמו על סיעת "יש עתיד", שהצביעה בעד חוק הגיוס גם אחרי שסיעת המחנה הציוני הודיעה שתהפוך את ההצבעה להצבעת אי אמון בממשלה.

המשמעות של חוק הגיוס היא שבפועל הוא נותן לחרדים פטור מוחלט מגיוס. לא יהיו סנקציות פליליות וגם לא סנקציות כלכליות באופן אישי. ההגדרות לזהות חרדית תישאר נרחבת למדי כך שהמון דתיים שאינם חרדים ייספרו כחלק מהמספרים של החרדים שהתגייסו ולכן הם יוכלו לעמוד ביעדים. בנוסף, באחד מהסעיפים במתווה צעירים שיצאו בשאלה ואינם חרדים בגילאים 18-14 ייספרו כחלק מהחרדים שהתגייסו - כלי נוסף שנותן לחרדים עזרה להגיע ליעדים.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/