עדיין מועמד לתפקיד יו"ר הכנסת, ח"כ אופיר אקוניס (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
יחזור בו? שר המדע אקוניס | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

פסילת המדענית בשל דעותיה - עכשיו מגיעה העתירה: ועד ראשי האוניברסיטאות הגיש הבוקר (רביעי) עתירה לבית המשפט העליון נגד החלטתו של שר המדע אופיר אקוניס לדחות את מינויה של פרופסור יעל אמיתי לקרן המדעית ישראל-גרמניה. בוועד אומרים שהעתירה הוגשה לאחר ש"השר התעלם באופן מוחלט מהמלצת היועץ המשפטי לממשלה לחזור בו מהחלטתו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

העתירה הוגשה על ידי  עו"ד רחל בן-ארי, היועצת המשפטים של הוועד. "שר המדע קיבל לידיו סמכות מינוי נגידים ל- GIF כדי לפעול לפיתוחו של המדע הישראלי ובוחר לעשות שימוש ציני בסמכות זו על מנת לקדם אג'נדה פוליטית", נכתב בהודעתה. "החלטת השר מסכנת את שיתוף הפעולה המדעי עם גרמניה המתקיים באמצעות הקרן, מעיבה על פעולתה התקינה של הקרן, ומסכנת מיליוני אירו שמיועדים לתמיכה במחקר המדעי בישראל".  עוד טענה בן-ארי כי "מעשהו של השר שומט את הטיעון המרכזי של נציגי האקדמיה בבואם להילחם בחרמות המקודמים ע"י תנועות כגון ה-BDS, והוא הטיעון שהעשייה המדעית הישראלית נקיה משיקולים פוליטיים".

לפני כשבועיים שיגרו היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והמשנה ליועמ"ש דינה זילבר מכתב לאקוניס, ובו ביקשו ממנו לשקול מחדש את פיטוריה של החוקרת. שני המשפטנים כתבו שהמינוי של אמיתי הוא לפורום אקדמי-מדעי בינלאומי, ולא מדובר במינוי לתפקיד ציבורי. לכן, כתבו, חתימתה על מכתב המבין ללבם של סרבני שירות בשטחים אינו צריך להוות שיקול. המכתב הזה, למעשה, ביקש מהשר לבטל את הפסילה שפסל את המדענית, חוקרת המוח, פרופסור יעל אמיתי.

אמיתי, חוקרת באוניברסיטת בן גוריון בנגב, אמרה בתחילת החודש שעבר כי קיבלה פנייה ממשרד המדע להצטרף למועצת הנגידים של הקרן הישראלית-גרמנית למחקר מדעי, והשיבה להצעה בחיוב. אלא שעל פי הפרסומים אקוניס מנע את המינוי של אמיתי, עקב חתימה על המכתב המדובר ב-2005.  לדבריה, היא קיבלה הודעה ממשרד המדע על כך שהשר לא חתם על מינוייה, ועל כן הוא לא אושר.

"חומרה מיוחדת שנערכה בדיקה לגבי עמדותיה"

בריאיון לגלי צה"ל התייחס השר אקוניס לדברים ואמר כי, "כשהיא קוראת לסרבנות, בעיני היא אינה יכולה לייצג את מדינת ישראל". עם זאת הבהיר: "לא פסלתי אותה ולא סירבתי לחתום על מינויה בשל דעותיה. היא יכולה לחשוב מה שהיא רוצה".

לאחר מכן פנתה האגודה לזכויות האזרח למשנה ליועמ"ש זילבר, ששלחה בסופו של דבר את המכתב יחד עם מנדלבליט. האגודה ביקשה שזילבר תורה לשר אקוניס לאשר את המינוי וטענה כי "יש חומרה מיוחדת בעצם העובדה שבמשרד המדע נערכה בדיקה לגבי עמדותיה האידיאולוגיות של פרופ' אמיתי, בבחינת האם המועמדת היא 'משלנו' או שמא היא גילתה אי אז בעבר 'חוסר נאמנות למשטר'".