החוק לא יחול על בצלם ושוברים שתיקה? (צילום: החדשות)
החוק לא יחול על בצלם ושוברים שתיקה? | צילום: החדשות

"חוק העמותות" אמור לחול על ארגונים שיותר ממחצית ממימונם בא ממקור זר, ובכך אמור לפגוע בארגון "בצלם" ושוברים שתיקה - לטענתם. אבל על פי נתונים שמפרסמים הארגונים - החוק לא יחול עליהם השנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יומיים אחרי שהקואליציה העבירה את חוק העמותות, הודיעו שני הארגונים כי בשנת 2017 עמד שיעור המענקים שקיבלו מישויות מדיניות זרות על פחות מ-50%. המימון שקיבל "בצלם" עמד על 48.8% ובשוברים שתיקה שיעור התרומות עמד על 44.7%, חושפות העמותות. בכך למעשה נמצאים שני הארגונים מתחת לרף שמצריך אותם להגיש דוח כספי שחושף את מקורותיהם.

בנוסף על כך, יוסיפו שני הארגונים לאתרי האינטרנט שלהם סעיף בו ייכתב: "בהתאם לחוק שהעבירה הממשלה במטרה למסגר קבלת מענקים בינלאומיים כביטוי לחוסר נאמנות, נציין כי איננו ארגון שעיקר מקורות המימון שלו מישויות מדיניות זרות. כך או כך, אנחנו נשארים נאמנים - לערכי זכויות האדם, חופש, דמוקרטיה ולסיום הכיבוש".

על פי נוסח החוק שהעבירה הקואליציה הנוכחית ב-2016, על ארגונים הנתמכים על ידי ישויות זרות בשיעור העולה על 50% להצהיר על כך בכל פרסום שלהם ובפניותיהם לרשויות. "עמותה או חברה לתועלת הציבור שעיקר מקורות המימון שלה בשנת הכספים האחרונה היה מתרומות שהתקבלו מישויות מדיניות זרות תציין עובדה זו בדוח מקוון שיקבע שר המשפטים", נכתב בחוק.

אבנר גבריהו, מנכ"ל שוברים שתיקה אמר בתגובה להוספת הסעיף באתר ארגונו: "עם סיום הכיבוש כל חוקי התעמולה הפוליטית החלולים שנועדו להצר את צעדיו של מי שמתנגד למשטר הכיבוש ייזכרו כהערת שוליים". חגי אלעד, מנכ"ל בצלם: "כדי להוסיף ולשלוט בפלסטינים, צריך לשלוט בתודעת הישראלים".

מלשכת שרת המשפטים נמסר בתגובה: "נתוני ארגוני השמאל הקיצוני שוברים שתיקה ובצלם מעידים יותר מכל על ההצלחה הגדולה של "חוק העמותות", אותו הובילה שרת המשפטים איילת שקד. נתוני משרד המשפטים וארגון NGO MONITOR מלמדים כי בעוד שבשנים 2012-2014 שני הארגונים נהנו ממימון שנע בין 55-70 אחוזים מישויות מדיניות זרות, הרי שכעת על פי עדותם, ההשתתפות הזרה צנחה אל מתחת ל 50%. זו היתה מטרתו העיקרית של החוק - להפחית את התערבות המדינות הזרות בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל.  שרת המשפטים שקד שמחה על כך שהחוק הוטמע היטב בקרב מדינות אירופה אשר מפחיתות את התמיכה בארגונים בעייתיים אלו. החוק יוכתר בהצלחה אף גדולה יותר כאשר עוד ועוד ארגונים מעין אלו "יחמקו מהרגולציה" שהחוק יצר באמצעות הפחתה משמעותית של השפעת המדינות הזרות עליהם באמצעות הזרמת כספים".