הנשיא ראובן ריבלין מתייחס לסערת מינוי היועצים המשפטיים: בדברים שנשא במהלך טקס השבעת שופטים היום (רביעי) טען ריבלין בביקורת מרומזת כי "עלינו להיזהר שלא להחליש את אחד העוגנים החשובים של הרשות המבצעת בישראל". הדברים מגיעים על רקע ניסיונה של שרת המשפטים איילת שקד להעביר את החוק שיאפשר לשרים למנות את היועצים המשפטיים במשרדיהם ללא מכרז, חוק שנתקל בביקורת קשה, גם מצד היועמ"ש אביחי מנדלבליט.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"כנאמני הציבור על כולנו לפעול למענו", אמר ריבלין. "נבחר הציבור והיועמ"ש, שניהם פועלים למען הציבור כמשרתיו. כלומר הלקוח הוא תמיד הציבור ועל כך לא יהיה מי שיחלוק. כלומר השאלה היא מה הדרך הטובה ביותר לשרת את הלקוח? נבחרי הציבור נבחרו כדי לגבש מדיניות, ועל היועמ"שים להעמיד את כל הכלים שיש בידם כדי לסייע לנבחרים להגשים את מדיניות הממשלה הנבחרת, אך זה לא סותר את חובתו הבסיסית של היועמ"ש לחוק".

שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה כי "בלימודיי למדתי שיש שחור ולבן, אך בכהונתי למדתי שאפשר להגדיר משפט בדרכים שונות ומגוונות, ולא מדובר במדע מדויק. הצדק המופשט בא לידי ביטוי בפסק הדין, אך הוא אינו שורת הדין בלבד ומכיל שכבות נוספות: מטענו הערכי של השופט, מידת הרחמים, שכל ישר". עוד היא הדגישה: "שיקול הדעת השיפוטי הוא רחב, אך הכל חייב להיעשות במסגרת החוק".

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
מנדלבליט, ארכיון | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

השרה התייחסה לסוגיית בחירת השופטים, שעוררה מחלוקת רבה, ואמרה כי "הוועדה לבחירת שופטים מחפשת שופטים שיידעו להעמיק מעבר למבט ראשון, ולהבין את הלך הרוח מאחורי המעשים – ולכן חשוב הגיוון במערכת. על כל שופט החובה לפנות לשני הצדדים, קטגור וסנגור. עליכם לפנות את הנפש לטיעונים הפוכים".

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הביע התנגדות חריפה לחוק במהלך הדיון בו בוועדת החוקה. "זו הצעה גרועה, יש פה פגיעה בשלטון החוק ולכן אני חייב להופיע בכנסת, זו החובה שלי להתריע אם עלולה להיווצר פגיעה בשלטון החוק", אמר. "הצעת החוק מהווה בעיה מבחינת שלטון החוק. אני מציע לשמור על המצב המאוזן שיש כעת ואני חושש שתהיה פה תוצאה מזיקה ורעה ולכן אני מתנגד לה: היא פוגעת בשלטון החוק ועלולה לפגוע בעצמאות היועצים המשפטיים ובמראית העין".

"ייגרם עוול ליועצים המשפטיים"

מנדלבליט הוסיף: "אני לא חושב שהיועצים המשפטיים נוקטים במדיניות מסכלת נגד השרים - התחושה שלי היא שזה לא המצב. אין כאן בסוף איזון, הנזק שייגרם לייעוץ המשפטי יהיה גדול ואני לא חושב שיש פגיעה במשילות".

לדברי היועמ"ש, "החוק יוצר בעיה קשה לדור הבא, דור הביניים, הסגנים שירצו להתמודד - ברור להם שלעומתיות מול השר תגנוז את האפשרות שלהם להתקדם כי שר לא ירצה לעבוד עם יועץ משפטי שלכאורה מפריע לו. עוול ייגרם ליועצים המשפטיים שייתפסו חלילה כמקורבים לשר ואז הם יסחבו גיבנת כזו. זה לא טוב וזה מיותר".