ש"ס: 7 מנדטים, יהדות התורה: 7 מנדטים (צילום: פלאש 90, חדשות)
ביהדות התורה מסתייגים | צילום: פלאש 90, חדשות

עיכוב נוסף לחוק הלאום? בקואליציה ממשיכים לקדם את חוק הלאום השנוי במחלוקת, ורוב ההסתייגויות נדחו. ביהדות התורה התעוררה דרישה להתייעץ עם הרבנים לפני שהחוק יאושר: ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) שלח לחברי הכנסת של יהדות התורה וש"ס מכתב בהול בנוגע לחוק הלאום, בו כתב כי "מלכודת טמונה בחוק מסוכן זה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חששם של החרדים נובע בין היתר מהמכתב של הרפורמים שפרסם אתמול כתבנו יאיר שרקי: לפי המסמך שהופץ בין חבריה של התנועה הרפורמית, בכוונת התנועה "לעשות שימוש נרחב ואינטנסיבי כדי להעניק עוגן חוקתי למהלכים המשפטיים לקידום שוויון הזכויות לזרמים הלא אורתודוכסים ולקידום חופש הדת בישראל" - וזאת על מנת לעגן את זכויות הזרמים, בניגוד לעמדת החרדים.

"עצם קיומו של חוק יסוד המעביר את מאבקי דת ומדינה מהכנסת לבג"ץ מהווה סכנה איומה לציבור החרדי", טען ח"כ אייכלר בפנייה - שעלולה להדיר שיניה מעיני בכירי הקואליציה. "מכוח חוק הלאום יוכל בג"ץ לקבוע בעתיד מהו לאום, מהו עם, ומהו יהודי. השופטים יוכלו לפסול כל חוק העומד בסתירה לפרשנותם הסובייקטיבית בענייני דת ומדינה".

עוד הזהיר אייכלר: "מי שיצביע בעד החוק נותן יד ל'חוק כבוד האדם וחירותו 2' ויישא באחריות לתוצאות במשך עשרות שנים. עלינו לזכור כי לציבור החרדי יש נציגות בכנסת ובעיריות, אין לו נציגים במערכת המשפט שיתמודדו עם פרשנות הבג"ץ. אבקשכם להתייעץ עם גדולי התורה לפני ההצבעה על החוק ולא לקחת על עצמכם את האחריות ההיסטורית למכשולים הסמויים בחוק הלאום".

ח"כ אייכלר, ארכיון (צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90, חדשות)
ח"כ אייכלר, ארכיון | צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90, חדשות

"המדינה תעודד, תבסס ותחזק התיישבות יהודית"

אתמול הושגה הסכמה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר החינוך נפתלי בנט על חוק הלאום: בתום מגעים אינטנסיביים שהתנהלו בשעות האחרונות בין ראש הממשלה לשר החינוך הושגה פשרה בנושא סעיף ההתיישבות היהודית בחוק הלאום. על פי הנוסח המתוקן לסעיף מעורר המחלוקת, סעיף 7 שעמד בלב הביקורת ינוסח באופן הבא: "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". נוסח זה מוסכם גם על הגורמים המשפטיים וגם על מפלגות הבית היהודי והליכוד. הנוסח המתוקן יובא לאישור הוועדה המשותפת לענייני חוק הלאום מחר לפני ההצבעה במליאת הכנסת.

חוק הלאום עורר סערה גדולה בשבוע שעבר וגרר ביקורת חריפה, בעיקר בזכות סעיף 7ב' שלפיו אפשר שלא לקבל אדם ליישוב בגלל הלאום או הדת שלו. הבוקר, לקראת אישור החוק בכנסת בהמשך השבוע, שונה ורוכך הסעיף מעורר המחלוקת, שבנוסח החדש יקבע שהמדינה "תעודד, תבסס ותחזק התיישבות יהודית", באופן שמבהיר כי מדובר במימוש לגיטימי של החזון הציוני ואיננו אפליה פסולה או חוסר שוויון.

בכ-30% מהמוסדות המחויבים לא מונף הדגל (צילום: 123RF, חדשות)
החוק מעורר המחלוקת נמשך | צילום: 123RF, חדשות

בעקבות התעקשות השר יריב לוין, סוכם בישיבה שנערכה אתמול בנושא החוק על שינוי הסעיף שמגיע אחרי דיונים שנערכו בליכוד בהם לקחו חלק גם ראש הממשלה נתניהו וצמרת המפלגה. בדיונים האלה נבחן הנוסח החלופי שחובר על ידי דוקטור שעוסק בתחום. הנוסח החדש נשען על החלטת חבר האומות עוד לפני קום המדינה, שקבע כי "מדינת ישראל רואה עצמה מחויבת להחלטת חבר האומות שתמך בהתיישבות יהודית צפופה בשטחים שברשותה".

עם הנוסח החדש, המתנגדים לסעיף השנוי במחלוקת יוכלו להתנחם בכך שאין איסור מפורש לבני לאום אחר להיות חברים ביישוב. התומכים בסעיף יוכלו להתנחם בכך שהנוסח החדש מדגיש את ההתיישבות היהודית הצפופה.

"לא נחוקק חוק רטרואקטיבית". בנט (צילום: פלאש 90 \	Emil Salman, חדשות)
הושגו הסכמות בין נתניהו לבנט | צילום: פלאש 90 \ Emil Salman, חדשות