השבועות האחרונים היו מוצלחים מאוד עבור המפלגות החרדיות בממשלה, לאחר שהצליחו להעביר שורה של החלטות. המפלגות החרדיות הצליחו ליצור הישג כמעט בכל תחום. ביטול חוק לימודי הליבה, ביטול חוק השוויון בנטל, החזרת הבטחת ההכנסה לאברכים, ביטול מתווה הכותל והתקדמות עם חקיקת חוק הגיור. מדוע רצף ההישגים הזה קורה דווקא עכשיו? האם ההישגים הללו כל כך משמעותיים, ומשנים סדרי בראשית כפי שמציגים זאת? פרויקט מיוחד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הכנסת ידעה בעיקר הצלחות של מפלגות חרדיות בקדנציה האחרונה, ומבחינתם זו קדנציה מצוינת - אולי אפילו הטובה ביותר, כפי שכבר נטען. עם זאת, כשמסתכלים על 70 שנות הסטטוס קוו יש שחיקה בתחום הדת ומדינה בעקבות פסיקות בג"ץ והמציאות בשטח. בתחום אחד החרדים רק משפרים עמדות - ההטבות והתקציבים למגזר.

"בשנתיים האחרונות מאובחנת לראשונה תופעה שהיא מאוד מדאיגה", סיפר שחר אילן מכלכליסט, לשעבר סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. "מבחינת המשק של עלייה של אלפים במספר האברכים ובלימה היציאה של גברים חרדים לעבודה".

עמית סגל ודפנה ליאל עם התרחישים (צילום: חדשות 2)
כנסת ישראל (ארכיון) | צילום: חדשות 2

"בימים האחרונים יש מסע הסתה חמור ביותר, נגד הציבור החרדי, המפלגות החרדיות", אמר שר הפנים אריה דרעי במסיבת עיתונאים. "זה פשוט שקר אחד, מסע הסתה של אנשים אינטרסנטים. לצערי הרב הנושא של הגיור עלה בשבוע הזה רק בגלל דרישתו האולטימטיבית של היועמ"ש, לא ריכזנו הכל מרצוננו. אני לא יצאתי בקולות ולא התגאתי בהישגים, ואני גם לא מנסה להתנצל על מה שאנחנו עושים, רק מבהיר".

אחד המקומות הכי משפיעים ודומיננטיים בכל מה שראינו במשברים האחרונים בעניין השבת והוכתל הוא עיתון משפחה. העיתון הוא הותיק ביותר אבל אליו מצטרפים כלי תקשורת נוספים והלחץ נהיה עצום.

ביקורת על הסדרי הטיעון של ליצמן ודרעי (צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות)
"החרדים משחקים מול שער ריק" (ארכיון) | צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות

כדי להבין את העוצמה של התקשורת החרדית ואיך היא מצליחה לסחוף אחריה את הרחוב, צריך לקחת בחשבון שני נתונים. חולשת ההנהגה הרבנית - מאז נפטרו הרב עובדיה והרב אלישיב אין מי שיגבה את חברי הכנסת החרדים. בנוסף, קיומה של אופוזיציה חרדית, אלי ישי והרב אוירבך. השילוב הזה הופך את הח"כים החרדים לקשובים יותר מאי פעם לציבור שלהם.

הכותל המערבי (ארכיון) (צילום: עמית ולדמן)
הכותל המערבי (ארכיון) | צילום: עמית ולדמן

בניגוד לפעמים קודמות, בקדנציה הזו המפלגות החרדיות משחקות מול שער ריק. אם מסתכלים על מפלגות השמאל, מרצ והעבודה כבר מזמן לא אופוזיציה אפקטיבית. מפלגת ישראל ביתנו וליברמן מעדיפים את תיק הביטחון על סוגיות דת ומדינה, ואפילו יאיר לפיד כבר עושה שיקולים קואליציוניים ומציג התנגדות רפה מבעבר.

הח"כים החרדים הולכים על חבל דק, את המגזר אצלם ואת התקשורת הם צריכים לרצות ולהציג הישגים. אבל כשמדברים עם כלל הציבור הם באים ואומרים שהם רק משמרים את הסטטוס קוו ומתקנים את העוולות שלפיד הכניס.