יו"ר חד"ש-תע"ל, איימן עודה (צילום: פלאש 90, חדשות)
"לא אשתתף בחגיגה". עודה | צילום: פלאש 90, חדשות

יותר מיממה חלפה מאז הלך לעולמו הנשיא התשיעי שמעון פרס. מנהיגי מדינות, בני מלוכה, שרים וראשי פרלמנט פרסמו הודעות אבל על מותו, אך דווקא בישראל ישנם כמה מנהיגים ופוליטיקאים שמסרבים בתוקף להביע צער על פטירתו של פרס או הערכה על פועלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז הידיעה על מות פרס אף חבר כנסת מהרשימה המשותפת לא פרסם הודעת תנחומים. ח"כ באסל גטאס, שתקף את הנשיא התשיעי עוד בשעה שהיה מאושפז במצב קשה בבית החולים, סירב להגיב כשנשאל מדוע הוא אינו מתייחס למותו.

גם ראש הרשימה, ח"כ איימן עודה, דחה הבוקר את הביקורת שנמתחה על חברי מפלגתו בעקבות שתיקתם. "יש תפיסה פוליטית אחרת לחלוטין", הסביר בריאיון לתכנית דקלסגל בגל"צ. "מסרים מורכבים אפשר להעביר בזמן יותר נוח".

"פרס בשנות ה-90 הוביל לכך שהאוכלוסייה הערבית תהיה לגיטימית בפוליטיקה הישראלית וזה דבר שייאמר לזכותו", ציין עודה. "עוד דבר שהוא לא פחות חשוב זה ההליכה לכיוון אוסלו".

"אני לא שותף לחגיגה סביב פרס", הבהיר ראש הרשימה. "אני מאוד מכבד ובחרתי לשתוק בתקופה הזאת. לא אשתתף בהלוויה של פרס. אני לא שותף בכל החגיגה על הכור הגרעיני, על שנת 1948 ועל השותפות עם בן גוריון".

ח"כ יוסף ג'בארין הוסיף: "איני יכול, ברמה הלאומית, להיות שותף לאווירת האבל ששרתה על ישראל. הסיבה הפשוטה לכך היא שפרס אינו חלק מהנראטיב הלאומי שלי, ושבמקרים רבים, השקפתו הלאומית-הציונית-הביטחונית, אם כמנכ"ל משרד הביטחון ואם כ'אבי תכנית הגרעין הישראלית׳, היוותה תמונת-נגד לסיפור הלאומי שלי, לשאיפות הלאומיות של בני עמי, ולרצוני לקדם חברה בה שורר שיוויון אמיתי בין ערבים ליהודים".

"אמנם אני רוצה לזכור את פרס כמי שהוביל למשא ומתן עם הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) ולהסכם עם יאסר ערפאת, אבל איני יכול להתעלם מהחלק שלו בהחלטות ובאירועים כה רבים, בהם הוא העדיף את חיק הקונצנזוס הציוני הלאומי והצבאי על חשבון הזכויות הלגיטימיות של העם הפלסטיני. בתקופה האחרונה היה לו גם תפקיד לא מבוטל ביחצון מדיניות הסרבנות של ממשלות הימין", הוסיף ג'בארין.

מנגד, ח"כ לשעבר טאלב א-סאנע תקף את התנהלות הח"כים הערבים. בפוסט בפייסבוק כתב א-סאנע: "למה אנחנו כועסים על פרס? הוא כפוליטיקאי שירת את מדינתו. אנחנו צריכים לכעוס על מנהיגי העולם הערבי אשר לא משרתים את אומותיהם ויתר על כך הם רוצחים את אנשיהם ומתנהלים כמו דיקטטורה".

"פרס הוא איש חכם מאוד שהפך את ישראל למעצמה", הוסיף הח"כ לשעבר. "להנהגה הערבית המקומית אני אומר: אם אתם נגד נתניהו כי הוא איש ימין קיצוני ומסית זה לגיטימי וזה זוכה לאהדת הציבור הערבי, אבל אם אתם נגד שמעון פרס - אם כן מי הוא השותף שלכם בישראל. במיוחד שפרס הפך להיות נשיא המדינה בזכות הקולות שלכם. אני מכבד את הנהגת האויב אשר שירתה את עמה כמו שאני מקווה שהנהגת העולם הערבי תשרת את עמיה ומדינותיה".