הוויכוח נמשך. נאור וארדן (צילום: David Vaaknin, פלאש 90)
הוויכוח נמשך. נאור וארדן | צילום: David Vaaknin, פלאש 90

טרור האבנים נמשך - וגם הקרבות בצמרת: בשבוע שעבר פורסם לראשונה בחדשות 2 על יוזמת השר לביטחון פנים גלעד ארדן לא לקדם שופטים שיקלו בעונשם של מורשעים ביידוי אבנים. הצעד עורר סערה במערכת המשפט, ונשיאת בית המשפט העליון מרים נאור אף טענה כי מדובר ביוזמה ש"מתאימה למדינות שלא היינו רוצים להידמות אליהן". אמש (שלישי) הגיב השר ארדן לדברים: "אני מוכן לשלם את המחיר של ביקורת מהשמאל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת היוזמה שמקדם את השר ארדן, הנתונים על השופטים המקלים יוצגו בפני חברי הוועדה לבחירת שופטים - בה כיהן בעבר ארדן. בעמוד הפייסבוק שלו כתב השר כי היוזמה פורסמה יום לפני הירצחו של אלכסנדר לבלוביץ' כתוצאה מיידוי אבנים בירושלים: "כשר לביטחון הפנים לא אתן לתופעה הרצחנית הזו להימשך".

ארדן הוסיף כי "זורקי אבנים הם רוצחים לכל דבר , והם לא יכולים להשתחרר בערבות או עם עבודות לתועלת הציבור. כך לא נשיג הרתעה! הסיכוי שמי מהם יישב שנים ארוכות בכלא הוא אפסי. זהו מצב בלתי נסבל ואם כדי לשנותו אצטרך כעת להתמודד עם ביקורת משמאל, אני מוכן לשלם את המחיר".

שלילת רישיון למידיי אבנים (צילום: רויטרס)
החמרה בעונשי מיידי האבנים? | צילום: רויטרס

"אלכסנדר לא זכה להגיא למוצאי החג בחיים - בגלל אבן"

בהמשך הפוסט התייחס ארדן לביקורת של נאור וגורמים נוספים במערכת המשפט: "מי שעוקב אחרי הקריירה הציבורית שלי יודע שאני לא צריך הטפות מוסר בנושא שמירת החוק והגנה על בית המשפט". השר הוסיף כי מכיוון שישב במשך שבע שנים בוועדה לבחירת שופטים, "אין רבים שמכירים את ההליך טוב ממני". לדבריו, היוזמה ליידע את הגוף הבוחר על השופטים דווקא תעמיק את רצינות הדיון ותתרום לקבלת ההחלטות.

"חשוב מאוד שנציגי הוועדה יידעו מי מקל ומי מחמיר בטרם יצביעו על השופטים הבודדים שיקודמו מתוך עשרות המועמדים השונים. אני מניח שאם הייתי מציע להציג איזה שופט מקל או מחמיר עם עברייני מין, אני בטוח שלא הייתי זוכה לביקורת כפי שנשמעה", עקץ ארדן. "אני מכבד מאוד את נשיאת בית המשפט העליון ויחד עם זאת מחוייבותי העליונה כשר לביטחון הפנים היא למצוא כל דרך כדי להבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל".

אמש השתתף ארדן בדיון החירום שכינס ראש הממשלה נתניהו, בו נידונו צעדים דרמטיים נגד מיידי האבנים ובקבוקי התבערה. "בכל הזמן הזה אני חושב על אלכסנדר ז"ל, אזרח ישראלי שאהב את המדינה הזו, ולא זכה להגיע למוצאי החג בחיים. בגלל אבן", סיכם ארדן את דבריו.

נהרג בדרך חזרה מארוחת החג. לבלוביץ' ז"ל
נהרג בדרך חזרה מארוחת החג. לבלוביץ' ז"ל | צילום:

נאור: "שופטי ישראל ימשיכו במלאכתם נאמנה"

נשיאת העליון נאור טענה בערב ראש השנה כי "הדברים המיוחסים לשר ארדן מתאימים למדינות שלא היינו רוצים להידמות אליהן, ולא למדינתנו כמדינה יהודית ודמוקרטית". לדבריה, "הדברים נוגדים את עקרון העצמאות האישית של השופט, שהוא מרכיב מרכזי בכל משטר דמוקרטי - הם נוגדים את העקרון הקבוע בחוק-יסוד: השפיטה, לפיו אין מרות על מי שבידו סמכות שפיטה זולת מרותו של הדין".

נאור הוסיפה כי "אם גזר דין זה או אחר נראה לרשות המבצעת קל מדי, הדרך הראויה היא לערער עליו". נשיאת העליון הדגישה את מחאתה על "הניסיון להשמיע לשופטים אזהרה כי אם לא יפסקו כפי שסבורה הרשות המבצעת שראוי לפסוק - לא יקודמו". היא סיכמה את דברים בכך שהדגישה כי "שופטי ישראל ימשיכו לעשות מלאכתם נאמנה, ולא יגורו מפני איש".

במקביל פנתה לשכת עורכי הדין לשר ארדן וביקשה ממנו לחזור בו מעמדתו. "במידה והמחוקק סבור כי יש להחמיר בענישה אזי יתכבד וישנה את החוק ואת רף הענישה הקבוע בו וחזקה על מערכת המשפט והשופטים כי יפעלו בהתאם לחוק", הבהיר עו"ד אפי נווה, ראש הלשכה. "אנו מכבדים את רצונו של השר לביטחון פנים להשיב את הסדר והביטחון האישי לאזרחי המדינה, אך סבורים כי יש לעשות זאת באמצעות חקיקה מתאימה ולא ע"י ענישת שופטים".

בלשכת ראש הממשלה הבהירו בעקבות דבריה של נאור כי "הדרך לטפל משפטית במיידי אבנים וזורקי בקבוקי תבערה, היא על ידי מעצר מנהלי עד תום ההליכים, חקיקת עונשי מינימום ואכיפתם. זו הדרך המיידית והיעילה ביותר שהממשלה והכנסת יכולות לטפל באמצעותה ולחזק את האכיפה נגד פורעי החוק".