61 ממליצים לנתניהו (צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות)
הגיע ל-61 ממליצים. נתניהו | צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

סבב התייעצויות אצל נשיא המדינה לקראת הרכבת הממשלה נמשך הבוקר (שלישי) בבית הנשיא עם נציגי המחצית השנייה של סיעות הכנסת שימליצו על מועמדם להרכבת הממשלה. אחרי שהשיג את תמיכת ישראל ביתנו, איחוד מפלגות הימין וכולנו, ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע ל-65 ממליצים להרכבת הממשלה הבאה, לעומת 45 ממליצים לבני גנץ. המפלגות הערביות סירבו להמליץ על אף אחד מהמועמדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יו"ר רע"ם וראש הרשימה המאוחדת עם בל"ד, ד"ר עבאס מנסור, נקט בקו דומה לחד"ש-תע"ל אתמול ואמר כי לא ימליצו על אף אחד. "אנחנו מקווים שיבוא היום שמפלגה ערבית תמצא מועמד שתוכל להמליץ עליו לראשות הממשלה", אמר מנסור. "אנחנו לא ממליצים על איש מסוים אבל ממליצים על מדיניות".

מנסור ציין כי בשום שלב, גם לא לאחר הבחירות, לא התקבלה שום פנייה מצד גנץ. "אנחנו לא רוצים למהר ולהגיד שאנחנו פוסלים כל אחד, אבל אף אחד לא שם אותנו במבחן הזה", אמר מנסור. "כשיבואו לדבר איתנו, נחליט. לגבי בנימין נתניהו, הוא מקדם מדיניות שפוגעת במעמד האזרחים הערביים בישראל. אפילו הוא בעצמו מוביל תהליך של הסתה ודמוניזציה נגד האוכלוסיה הזאת כדי לנצח בבחירות. לכן הוא לא ראוי להיות המועמד שלנו לראשות הממשלה".  

יו"ר סיעת כולנו בכנסת, רועי פולקמן, אמר כי מפלגתו ממליצה על נתניהו. "אנחנו התחייבנו לציבור הבוחרים שלנו ונראה שזו גם הכרעת רוב העם", אמר פולקמן. "גם סיעת כולנו ממליצה על בנימין נתניהו לקבל ממך את המנדט להקים ממשלה". במענה לשאלתו של הנשיא, פולקמן הכחיש כי ישנם מגעים לאיחוד בין כולנו לליכוד: "סיעת כולנו לא קיימה ולא מקיימת מגעים לאיחוד עם הליכוד".

לפניו דיברה יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, שהמליצה על גנץ ומתחה ביקורת על דה הלגיטימציה שנעשה לאזרחי ישראל הערבים. "אנחנו מתייצבים כאן, אמנם לא הסיעה הכי קטנה, אך כסיעה קטנה ומפלגת שמאל", אמרה זנדברג. "עצם המילה הזאת שספגה כל כך הרבה, אנחנו נושאים אותה בגאווה כי היא מבטאת עולם ערכים שאנחנו מאוד גאים בו".

עוד אמרה זנדברג: "אחת מנקודת האור בבחירות שהסתיימו בהפסד למחנה שלנו היא היכולת שלנו לבטא לראשונה מאז שנת 2000 שותפות ערכית ופוליטית עם ערבים". לבסוף אמרה זנדברג: "למרות שאני מבינה שמועמד אחר השיג 61 ממליצים, אבל אנחנו ממליצים על בני גנץ".

יו"ר איחוד מפלגות הימין, הרב רפי פרץ, הצהיר על תמיכת המפלגה בנתניהו ובכך העניק לו רוב להרכבת הממשלה. "אנחנו לאורך כל הדרך הכרזנו שאנחנו נצהיר ונבקש מכבוד הנשיא שמר בנימין נתניהו יהיה ראש הממשלה הבא כמובן שחשנו שגם הבוחר אמר את דברו", אמר פרץ.

"אנחנו מייצגים את האנשים שבחרו בנו. האמירה שלנו היא ברורה וחד משמעית - אנחנו ממליצים מאוד על מר בנימין נתניהו שיהיה ראש הממשלה הבא. נשמח לראות את עצמנו כחלק מהממשלה הבאה".

אחריו דיבר יו"ר האיחוד הלאומי ומספר 2 באיחוד מפלגות הימין, ח"כ בצלאל סמוטריץ', שאמר כי צריכה לקום ממשלת ימין. "ממשלה צריכה לדעת שלא מממשים את כל מה שרוצים כי יש עוד בעם שאינם איתנו בקואליציה", אמר סמוטריץ'. "שלטון הרוב אינו אומר שהמיעוט אינו קיים". לאחר מכן ריבלין אמר: "שיקול דעתי הולך ומתמעט, כמעט מתבטל על פי רצון הבוחר. אתם גיבשתם את רצונו של רוב העם".

"אין מנדט לצמצום הדמוקרטיה"

זמן קצר קודם לכן דיבר יבגני סובה, מספר 3 ברשימת ישראל ביתנו לכנסת, שמסר לנשיא את המלצת המפלגה בעד נתניהו. "סיעת ישראל ביתנו ממליצה שתתן את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת בנימין נתניהו", אמר סובה. "אמרנו לאורך הבחירות שנתמוך בממשלת ימין ומבחינתנו נתניהו הוא המועמד שלנו להרכבת הממשלה הבאה".

לפניו הגיע אבי גבאי, יו"ר העבודה שסיימה בבחירות עם 6 מנדטים, שמסר את המלצת המפלגה לנשיא. "חוק יסוד: הממשלה מאוד ברור, אבל לצערי הוא קצת עוות בבחירות האחרונות סביב אמירות על המפלגה הגדולה, דבר שבסופו של דבר השפיע על הבחירות", אמר גבאי. "אני חייב להודות שפחדתי לאורך כל הדרך שהבחירות יגלשו לאלימות פיזי, ובסופו של דבר זה לא קרה, אולי השיח האלים נשאר ברשתות החברתיות". 

עוד אמר גבאי: "אנחנו ממליצים על בני גנץ כמי שיקים את הממשלה הבאה. אנחנו מודעים לסיטואציה הפוליטית ומבינים היטב שזה כנראה לא מה שיקרה בסוף. העם החליט, ידע הכל, שמע הכל וקיבל את ההחלטה. אף אזרח לא הצביע לנתניהו כי הוא רוצה שיצמצם את הדמוקרטיה בישראל. אף אחד לא קיבל לזה מנדט ואנחנו כאופוזיציה נעמוד באתגר מאוד מורכב בשנים האחרונות".

לאחר מכן יגיעו נציגי רע"ם-בל"ד. לכל מפלגה מוקצבות 45 דקות שבהן הם אומרים על מי הם ממליצים, וגם מסבירים מדוע. גם היום משודרות ההתייעצויות בשידור חי, בהנחיית הנשיא.

ציר הזמן אחרי הבחירות (צילום: חדשות)
ציר הזמן אחרי הבחירות | צילום: חדשות

בעוד כחודש, יום רביעי 15.5, יהיה היום האחרון לגיבוש הקואליציה ובמקרה שנתניהו לא יצליח, הוא יוכל לבקש מריבלין ארכה של 14 ימים נוספים. מבחינת חלוקת התיקים, הליכוד צפוי לדרוש את תיק התקשורת על מנת לבטל את התקציב הקבוע של התאגיד. ‎

בלב המשא ומתן הקואליציוני, שטרם נפתח רשמית בעקבות העיכוב המתמשך בפרסום תוצאות האמת בבחירות, של מפלגת כולנו עם הליכוד נמצאים בעיקרם שני נושאים: איחוד בין המפלגות - וגם חקירות ראש הממשלה. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מצדו הפיג את החששות בליכוד אחרי שהצהיר אמש כי ימליץ על נתניהו.