מקשיחים עמדות? ליצמן וגפני (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
משה גפני ויעקב ליצמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

חמישה ימים נותרו לפקיעת הארכה שקיבל ראש הממשלה נתניהו מהנשיא להרכבת הממשלה, אולם הקשיים במשא ומתן הקואליציוני מסרבים להיפתר. לאחר שיו"ר ישראל ביתנו סרב להגיע אמש לכינוס החירום שכינס נתניהו ועורר סערה, היום (שישי) מגיעה תגובה חריפה מצדם של ראשי יהדות יעקב ליצמן ומשה גפני שיוצאים בהאשמות חמורות כלפי ליברמן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כל בר דעת מבין שאביגדור ליברמן אינו רוצה להשתתף בממשלת נתניהו, מהסיבות שלו", טוענים ראשי יהדות התורה. "לכן הוא פרש מהממשלה לפני מספר חודשים ועתה הוא משתמש בחוק הגיוס כתירוץ, כשבמציאות הוא זה היחיד שלא מאפשר הקמת ממשלת ימין".

מנסה להפיל את נתניהו? ליברמן (צילום: רויטרס, חדשות)
מנסה להפיל את נתניהו? ליברמן | צילום: רויטרס, חדשות

במפלגה החרדית אף מאשימים את ליברמן בכך שאינו כנה לגבי כוונותיו. "לצערנו ליברמן אינו דובר אמת בנושא חוק הגיוס", אמרו. "בכנסת הקודמת אושר החוק בקריאה ראשונה והודענו מראש כי נבקש לעשות בו מספר שינויים לקראת הקריאה השניה והשלישית וכך היה בועדה שהכינה את החוק. זה היה הסיכום ולא שינינו כל עמדה בנושא".

"מאז ומעולם לא ביקשנו שתהיה כאן מדינת הלכה", הסבירו ביהדות התורה. "לא הייתה דרישה כזאת מצד המפלגות הדתיות והחרדיות, אך אם לדבריו זה נכון, כיצד הוא רוצה להקים ממשלת ימין ללא החרדים - עם מרצ וכחול לבן? אין כל היגיון בזה, אלא כנראה יש כאן רצון להפיל את נתניהו ולהקים ממשלת שמאל".

"לא ניתן לעשות פשרה על פשרה"

למרות ההאשמות, ליברמן שב ומבהיר כי התנגדותו להסכם על רקע חוק הגיוס היא מהותית ועקרונית. "חוק הגיוס הוא למעשה ציון דרך בניסיון למנוע הקמת מדינה בתוך מדינה ופיצול בעם", הסביר הבוקר יו"ר ישראל ביתנו. "אנו מחויבים להניע תהליך הפוך של חזרה למדינה אחת - מדינה יהודית ולא מדינת הלכה. לכן ישראל ביתנו לא תתפשר בנושא חוק הגיוס אפילו במילימטר אחד".

לטענת ליברמן, "חוק הגיוס נבנה מלכתחילה כפשרה שהייתה מקובלת על מערכת הביטחון, הדרג הפוליטי והציבור הרחב". לכן, הוא מסביר, "לא ניתן לעשות פשרה על פשרה שתרוקן את החוק מתוכן".

"ישנה מסורת שהשתרשה ולפיה רק צד אחד מתפשר", הוסיף ליברמן. "זאת מאחר שהמפלגות החרדיות לא מקבלות החלטות באופן עצמאי, בשל כפיפותן לרבנים ולציבור מיליטנטי בעל פלגים רבים והטון נקבע באמצעות פשקווילים על לוחות המודעות - הגיע הזמן לשנות משוואה זאת. הגיעה העת שגם נבחרי הציבור המייצגים את הציבור החילוני יידעו להתעקש על האינטרסים של בוחריהם".