הקרב על החסינות - ונגד השימוע: ראש הממשלה בנימין נתניהו פועל בשתי חזיתות כדי למנוע את העמדתו לדין - ביד אחת מנסים פרקליטיו לעכב את השימוע, ביד השניה הוא מנחה את צוות המשא ומתן הקואליציוני להעביר חוק שיעניק לו חסינות מהליכים המשפטיים. החודש הבא צפוי להיות דרמטי במיוחד - ולהכריע כיצד יפעל נתניהו מול התיקים המשפטיים. ראש הממשלה מתכנן מרתון הצבעות על חוקי החסינות מיד לאחר השבעת הממשלה, ואם יאושרו חוקי החסינות הוא עשוי - לפי ההערכה - לוותר על השימוע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

למעשה ישנם שני שעונים שמתקתקים במקביל - שעון השימוע ושעון החקיקה. הכנסת אמורה, אם תהיה ממשלה, לאשר אותה בסוף חודש מאי או בתחילת יוני לכל המאוחר. לאחר מכן, במהלך חודש יוני צפוי מרתון חקיקה שיכלול שינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט. בשלב זה מסתמן כי לא מדובר בשינויים מרחיקי לכת כמו סל הדרישות הראשוני, אך חלק מהשינויים יעסקו ישירות בשאלת החסינות.

לנתניהו, כמו לכל ח"כ חשוד אחר, יש כיום חוק חסינות שמאפשר לכנסת להעניק לו חסינות מהעמדה לדין בשתי הצבעות - אחת בוועדת הכנסת ואחת במליאה. אם נתניהו יעביר חוק חסינות מתוקן, שיקבע שהחסינות לא תוסר אוטומטית, הוא יפטור את עצמו מה"עונש" של השגת 65 חברים בקואליציה שימנעו את העמדתו לדין. בתרחיש זה הוא יוכל להסתפק בהצבעה אחת, בהרכב "מהונדס מראש" של ועדת הכנסת שתצביע אם להסיר את החסינות או לא. 

שימוע או חסינות - הלו"ז המשוער (צילום: החדשות)
לוח הזמנים לקרב על החסינות | צילום: החדשות

ההערכה: רה"מ עשוי לוותר על השימוע

כל תהליך החקיקה צריך להסתיים עד סוף יוני: ב-10 ביולי אמור להתבצע השימוע לפי המועד המקורי. היועץ המשפטי לממשלה אותת שייעתר לדחייה מסוימת. באוגוסט הכנסת יוצאת לפגרה לאחר עיכוב של כשבוע, וספטמבר הוא המועד שאליו אמור השימוע להידחות.

אם לנתניהו תהיה "שרשרת חסינות" – זו שקיימת עכשיו בחוק או מרחיקת לכת יותר - נתניהו עשוי לוותר על השימוע. במקום בקשות הדחיות שאנו עדים להן כיום ראש הממשלה יוכל להגיד ליועץ המשפטי לממשלה שהוא מוותר על השימוע - ולקרוא לו להגיש כתב אישום. בשלב זה תהיה הצבעה בכנסת לפי חוק החסינות והח"כים יחליטו מה שיחליטו. מבחינה פוליטית עדיף לנתניהו להיאבק בכתב האישום בחודשים הראשונים לכהונת הכנסת, מאשר בעוד חצי שנה או שנה כשהכנסת מתקדמת.

ראש הממשלה פרסם הערב הודעה שמתייחסת לפרסומים על כוונותיו לשינויים במערכת המשפט. בהודעה נתניהו לא התייחס לסוגיית חסינותו - ולמעשה לא התחייב שלא לקדם חוקים שימנעו את העמדתו לדין. נוסף על כך, חלק מהחוקים שציין נתניהו שבכוונתו לקדם לפי רצון העם בכלל לא אושרו בכנסת ולכן לא הגיעו לבג"ץ, בניגוד למשתמע מדבריו.

בהודעה שפרסם בחשבון הטוויטר ובטלגרם הסביר נתניהו כי מטרתו "להשיב את האיזון הדרוש בין הרשויות". עוד תקף נתניהו את הפרסומים, אותם כינה "פרשנויות מעוותות". לדבריו, "המדיניות שלי תמיד הייתה לשמור על בית משפט חזק ועצמאי - אך אין זה אומר בית משפט שהוא כל-יכול".

עוד הסביר נתניהו כי "בתקשורת מתפרסמות הדלפות מגמתיות ופרשנויות מעוותות שכוללות הצעות לא נכונות. כל זה נעשה כדי לזרוע פחד ולמנוע שינויים כלשהם, במטרה לבלום את השבת האיזון הדרוש בין הרשויות בישראל". ראש הממשלה הוסיף והבהיר: "האיזון הזה דרוש כדי להעביר חוקים שנפסלו או עוכבו בעבר. אלה חוקים שהציבור מצפה מאיתנו להעביר: גירוש משפחות מחבלים, עונש מוות למחבלים וחוק להוצאת מסתננים. אני נחוש לפעול ללא מורא למענכם, אזרחי ישראל. זאת הסיבה שבחרתם בי".

דפנה ליאל השתתפה בהכנת הידיעה.